Jeg har fået mit første voksen-job, og det er den vildeste rutsjebanetur

For et par måneder siden skete det. Jeg skrev under på en lap papir, hvor der med fancy ord stod, at jeg havde scoret mig mit første voksen-job – YES! Jeg var lykkelig, og jeg lappede det i mig, da det ene like efter det andet tikkede ind på diverse sociale medier, hvor jeg (naturligvis) havde delt det obligatoriske ”jeg-har-fået-job-så-I-skal-da-lige-se-min-kejtede-underskrift-på-kontrakten”-billede.

Lykkefølelsen var der stadig, da mødte op på min første arbejdsdag, men den var udfordret. For jo, det er vildt fedt at få et arbejde, men det er også for real – der er ansvar, udfordringer og forventninger, og jeg kan ikke smyge mig udenom. Det er tid til at blive voksen.

Disse 10 tanker har jeg tænkt igen og igen, efter at jeg fik mit første rigtige voksen-job. Måske kender du fornemmelsen?  

1. Jeg er da lidt dum, hva’?

Jeg føler mig ofte dummere end en dør, og det hjælper seriøst ikke på selvtilliden at skulle spørge om det samme igen og igen og i-freakin-gen. Jeg ved godt, at det er helt ok, men hvor ville det dog være fedt, hvis jeg vidste alting fra første sekund.

2. Alt er en udfordring

“Hvor er toilettet?” og ”Undskyld, hvordan virker kaffemaskinen?” Oh yes, selv ved de mest easy peasy hverdagsting ligner jeg et spørgsmålstegn.

3. Løn er fedt, meeen…

Shit, det er fedt at sige so long til SU’en! Løn er genialt, men hvor meget er jeg egentlig værd, og hvordan dælen klarer jeg en lønforhandling? Voksen-hatten presser sig godt og grundigt ned over hovedet på mig.

4. Hvad er meningen?

Hvorfor var det lige, at jeg valgte min uddannelse – giver det overhovedet mening? Jeg kunne jo være blevet læge og redde liv hver eneste dag (okay, det kunne jeg ikke, for jeg ville besvime, hvis jeg skulle skære i folk, men I forstår pointen), men nu sidder jeg hver eneste dag foran en computerskærm – hvad i alverden gør det godt for? De egocentrerede, filosofiske spørgsmål fylder mere, end jeg havde regnet med.

5. Jeg er træt

Jeg er træt, og jeg har intet overskud til et socialt liv, for et nyt job kræver oceaner af energi. Men hæng i, det bliver bedre (true story, efter et par måneder er jeg begyndt at kunne overskue mine venner igen, hurra!).

6. Jeg vil vildt gerne være god

Jeg vil gerne bevise mit værd, men jeg skal samtidig finde mine egne fødder og min egen plads på mit nye job. Det er svært. Helt sindssygt svært.

7. Det er fandemer ikke nemt

Jeg tænkte, at det lige tog en uges tid at komme ind i det nye job, og så var den ged barberet. Glem det. Det tager måneder.

8. Voksen-issues fylder (for) meget

Jeg får breve og opkald fra mit pensionsselskab, og det har jeg liiiidt svært ved at forholde mig til – må jeg lige dumme mig til min første fredagsbar, før jeg skal overveje renterne på min pensionsopsparing? Og stop lige engang – pension. Shit. Det er startet. Voksenlivet med arbejde, arbejde og endnu mere arbejde. Jeg skal sidde her (okay, ikke lige HER, men I ved, hvad jeg mener), indtil jeg fylder 70, og det er skræmmende og en lille smule (læs: helt vildt) klaustrofobisk. Det tager nok lige et par år, før jeg har vænnet mig til tanken (hvis det nogensinde sker).

9. Venner, vi skal snakke om noget andet

Når jeg mødes med mine veninder fra studiet og gamle dage, snakker vi kun om job, a-kasse, dagpenge og jobansøgninger. Hvad i alverden snakkede vi om før? Seriøst, jeg kan næsten ikke huske det. Det var vist noget med drømme om livet og den helt store kærlighed. Jeg smider den på bordet, næste gang vi ses.

10. Jeg er overdrevet heldig!

Oh yes, det første voksen-job fører en del små og store udfordringer med sig, men heldigvis er det for det meste helt vildt fedt, sjovt, lærerigt og spændende, og jeg føler mig overdrevet heldig, når jeg sidder på min pind. Måske er jeg faktisk klar til at blive voksen?

Maria tænker

Maria er 25 år og tidligere journalist på Woman.dk. Maria prøver ihærdigt at finde ud af, hvordan det der voksen-liv fungerer, imens hun nægter at blive fanget af hamsterhjulet og trælse voksen-problemer. Maria elsker sociale rundkredse, 90’er musik og blå himmel, og hun tænker ofte lidt mere, end hun taler.