“Jeg samlede alt det tøj, jeg havde shoppet i 2015 – og fik et chok!”

Hvor mange jakker har Womans chefredaktør egentlig brug for om året? Ti, viser det sig...

20. januar 2016 af Sara Møller Christensen

Det har været en pissekold vinter, og vi har alle brokket os over, at der simpelthen ikke er nok varme sweatere i verden... eller bare i vores skab. Jeg har i hvert fald! Den anden dag fandt jeg så en sweater i min skuffe, som var alt, hvad jeg havde drømt om: tyk, varm, højhalset, flot – og den eneste grund til, at jeg ikke havde gået rundt i den konstant, var simpelthen, at jeg havde glemt, den fandtes!

‘Var det en gammel sweater?’, tænker du så. ‘Havde den ligget der i årevis, så den med tiden var røget nederst i bunken, og hun havde glemt alt om dens eksistens, indtil hun virkelig fik brug for den?’

Til det kan jeg svare: ‘Næ’. Jeg købte den i starten af 2015, var glad for den i et par måneder og glemte så alt om den. Så ødsel er jeg blevet med mit tøj – og det har jeg det ikke specielt fedt med. Jeg prøver at tænke på miljøet og på bæredygtighed, når det kommer til mad, rengøringsmidler og vandforbrug – men åbenbart ikke når det kommer til min garderobe.

Derfor besluttede jeg mig for at lave et lille eksperiment. Jeg hentede alt det tøj ud af skabene, som jeg har købt i 2015, for at se, hvor grelt det står til – og også for at blive klogere på mine mønstre og dårlige shoppevaner.

Underdele:

5 par shorts – det ene par fik jeg først i brug fire måneder senere, og et andet par har jeg kun brugt tre gange.

7 par bukser – et par er allerede smidt ud igen (fejlkøb), og jeg synes stadig, jeg mangler!

1 nederdel – dem går jeg ikke så meget (op) i.

Overdele:

9 toppe – en af dem er indkøbt særligt til Roskilde Festival, og jeg ved bare, jeg aldrig får den på igen.

9 trøjer – inklusive den, der på mystisk vis er blevet væk, så hvis du ser en guld-rullekrave (som jeg for eksempel har på i denne artikel, hvor jeg tester stramt tøj), så sig lige til!

Jakker:

7 ‘inde’-jakker – uden sammenligning mit svageste punkt, for jeg har minimum ti i forvejen. Man skulle tro, jeg hamstrede til en atomkrig, hvor jeg havde tænkt mig at leve af at sælge dem videre.

3 ‘ude’-jakker – blandt andet en fake fur, som jeg kun har haft på en halv time nytårsaften.

Sko:

5 par sneakers – blandt andet et par, som jeg allerede har foræret væk, fordi jeg hverken kunne passe dem eller var specielt vilde med dem.

2 par støvler – rent faktisk gode køb, for ingen af dem havde hæl, så jeg skal nok få dem brugt.

1 par sandaler – helt normal mængde!

Så i 2015 har jeg altså købt 49 stykker tøj og sko – og det er vel at mærke uden basistøj som undertrøjer, strømpebukser og undertøj, ligesom sportstøj, smykker, tørklæder og den slags heller ikke er talt med.

Og hvordan har jeg det så med det? Jo, jeg har helt sikkert købt nogle lækre ting, som jeg ikke fortryder et sekund, men der er altså også en del crap imellem, som jeg bare har købt for mængdens skyld. Fordi jeg på ingen måde synes, jeg kan have det samme stykke tøj på to gange på en uge (nej, heller ikke bukser eller sko), og når jeg tænker over det, er det ret forskruet. 

Der er helt sikkert mange kvinder, der shopper meget mere, end jeg gør, og jeg dømmer dem ikke, for vi skal alle gøre det, der føles rigtigt for os. Men jeg kan mærke, at det vil være rigtigt for mig at shoppe lidt mindre – og måske lidt bedre – i 2016. Og hvem ved, måske vil jeg også købe en kjole, hvilket jeg underligt nok slet ikke har gjort i 2015!

På den måde kan det være, jeg kan få en garderobe, der kun giver mig glæde og ingen dårlig samvittighed, men lad os nu se, om jeg kan holde det. Jeg skal nok holde jer opdateret! 

Psst... Hvis du selv har lyst til at gøre din garderobe mere miljørigtig, kan du starte med tipsene her.