Kvinder med spiseforstyrrelser får farlig inspiration på sociale medier – men også forståelse og omsorg

Der er både støtte og farlig viden tilgængelig online

4. juli 2016 af Maria Denise Christoffersen

Kvinder med spiseforstyrrelser kan finde guides til at sulte sig selv. En hurtig søgning på #depressed eller #cutting på Instagram afslører, at personer som for eksempel skærer i sig selv, har let ved at finde ligesindede på de sociale medier.

Men facebook, instagram og de andre sociale medier er ikke kun dårligt selskab og uhyggelig inspiration for personer med spiseforstyrrelser eller mennesker, som gør skade på sig selv. Der er også hjælp, omsorg og støtte at hente, viser en ny undersøgelse.

Finder tips og trick

I en rapport fra Videnscenter om spiseforstyrrelser og selvskade har 471 personer, som alle har selvskadet eller haft en spiseforstyrrelse, svaret på spørgsmål omkring deres brug af nettet. En tredjedel af dem mener, at sociale medier har haft “afgørende betydning for, at de har udviklet en spiseforstyrrelse eller selvskade”. Over halvdelen fortæller, at de samme sted har fået tips og tricks til at skjule deres spiseforstyrrelse eller selvskade, og at de har fundet direkte inspiration til selvskademetoder og vægttab.

Til gengæld svarer halvdelen af undersøgelsens deltagere også, at de gennem sociale medier har fået lyst til at søge hjælp, og at de har fundet støtte i at kæmpe mod spiseforstyrrelsen eller deres selvskade. En tredjedel har på samme medier fundet venner, som støtter dem i netop det.

“Ligesindende forstår”

En anonym medvirkende forklarer: 

“Den største hjælp, som du, der kæmper med en spiseforstyrrelse eller selvskade, kan få, er fra ligesindede. Betydningen af at kunne være 100 procent sig selv og kunne fortælle frit og åbent om alle sine indre dæmoner, følelser og tanker, helt uden at være angst for at blive misforstået, negligeret eller set ned på, er for mig altafgørende for, om jeg handler på behovet for at kaste op, skære i mig selv eller overtræne, eller om jeg klarer mig igennem krisen”.

Formand for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, Anne Minor Christensen, siger:

“Vi har længe haft en formodning om, at personer med spiseforstyrrelser og selvskade bruger sociale medier til at bekræfte og inspirere hinanden. De nye tal fra ViOSS understøtter denne antagelse, men viser samtidig, at hensigtsmæssig brug af sociale medier også kan have positive effekter for personer med spiseforstyrrelser og selvskade. Det er vigtig viden, vi kan bygge videre på i vores rådgivningstilbud.”