Veninder har en seriøs samtale
© iStock

Lær at konfrontere din veninde

Få tips til, hvordan du lærer at fortælle din veninde de svære sandheder

30. april 2017 af Julie Schrøder Kristensen

Venskaber er ikke altid en dans på roser. Nogle gange, er du nødt til at fortælle din veninde et par sandheder eller to, hvis jeres tætte bånd ikke skal gå helt i opløsning. Måske flirter din veninde en tand for meget med din kæreste? Måske er hun utrolig slem til at glemme aftaler? Måske bliver hun tophysterisk, når hun ikke får sin vilje, eller måske har hun alt for travlt med at snakke om sig selv hele tiden? Hun kan også have et alkoholproblem, en spiseforstyrrelse eller en begyndende depesssion.

I så fald er det på tide, at du reagerer, hvis du ikke vil se din veninde ødelægge sig selv. En god veninde er nemlig hende, som tør tage affære og fortælle sandheden!

Her har du i hvert fald et par gode tips til, hvordan du fortæller din veninde, at hun er på vej ud på et skråplan.

Inden du tager affære: Tænk dig godt om

Det er ikke alle små problemer i et venskab, som fortjener lige meget opmærksomhed. Vid, at der er grpænser for, hvilke små fejl og mangler, man skal gøre hinanden opmærksomme på. 

Overvej nøje, hvad konsekvenserne kan være, hvis du konfronterer din veninde med noget, der nager dig. Det kan koste dyrt i sidste ende, hvis du ikke tænker før du taler! 

Husk, at venskaber i bund og grund bygger lige så meget på glæden ved hinandens forskelligheder som ligheder. Ofte, knytter vi venskaber, som vi kan lære meget af – så lad være med at fare i flæsket på din veninde, bare fordi hun gør tingene lidt anderledes, end du selv ville have gjort. At være gode veninder, minder meget om at være søstre. Det koster tid, tålmodighed og engagement at knytte et livslangt venskab.

Sådan gør du: Vælg det rigtige tidspunkt

Vær forsigtig med at råbe dit budskab ud, mens I er sammen med andre. Træk din veninde til side på et tidspunkt, hvor hun ikke er travlt optaget af alt muligt andet. Ellers risikerer du, at hun enten ikke lytter til dig, eller at hun ikke har overskud eller mulighed for at forholde sig til det, du fortæller hende. Hvis du vil være helt på den sikre side, så lav en aftale med hende på forhånd, hvor I kan mødes et sted, hvor I ikke bliver distraheret af alt muligt andet.

Vælg det rette sted

Lad være med at mødes hos dig eller hjemme hos hende. Hun kan føle sig endnu mere såret, overvældet, trådt på og trængt op i en krog, hvis du vælger at konfrontere hende på hendes eget domæne. Vælg et neutralt sted – en park, en strand eller en afsides café, hvor der ikke er alt for meget baggrundsstøj. På den måde, skaber i et ligeværdigt udgangspunkt, hvor ingen af jer har "hjemmebanefordel."

Hav en positiv indstilling

Vær positiv, når du nærmer dig din veninde. Husk, at du prøver at hjælpe hende – ikke såre eller fordømme hende! Øv dig på, hvad du vil sige hjemmefra. Vælg dine ord med omhu, så hun ikke reagerer med raseri eller går i komplet forsvarsposition så snart du åbner munden. Du kan lægge blidt ud, med at stille hende et par spørgsmål, der indirekte refererer til det, du mener er hendes problem. Det åbner nemlig op for en samtale, hvor I begge to kan komme til orde. Hvis du sørger for at stille åbne spørgsmål, kan du få din veninde til at overveje sin egen situation, uden din indblanding virker som et frontalangreb på hendes personlighed.

Du stiller åbne spørgsmål ved at starte en sætning med hvad, hvordan, hvilken eller hvorfor. Få hende til at sætte ord på sine egne valg og handlinger – og konsekvenserne heraf. Det kan være lidt af en øjenåbner for hende. Hvis hendes problemer er af særlig alvorlig karakter – det kan være en fremskreden spiseforstyrrelse, psykiske problemer, som kræver professionel hjælp – kan det være en god idé, hvis du rådfører dig med et familiemedlem, en rådgiver eller en anden veninde, før du beslutter dig for, hvordan tingene skal gribes an. Hvis du vurderer, at din veninde behøver professionel hjælp, bør du i hvert fald ikke være alene om at konfrontere eller hjælpe hende.

Tal sammen

Lad være med at tro, at det er dig, der skal føre ordet hele tiden. Du skal på den anden side heller ikke være fuldkommen passiv og lyttende. Find en god balance ved at veksle mellem at stille spørgsmål og lytte til, hvad din veninde har at sige. Lad være med at vrænge på næsen eller selv at gå i forsvarsposition, hvis hun fortæller dig ting, du ikke kan lide at høre – også selv om det handler om dig. Anerkend og ros hende for at dele sine tanker med dig. Men sørg for at forholde dig en anelse kritisk ved at fortsætte med at stille din veninde spørgsmål, så hun kan komme med uddybende svar. Hun kan have brug for din hjælp til at komme ind til problemets kerne. 

Efter konfrontationen: Følg op

Hvis du oplever, at din veninde bliver utrolig såret, ked af det, fortvivlet eller vred, og går, så sørg for at følge op på den samtale, I ikke fik afsluttet. Giv din veninde tid til at hele sine sår og tygge lidt på tingene. Men lad der ikke gå alt for lang tid, inden du igen tager kontakt. Din veninde skal nødigt tro, at jeres venskab er ovre eller lagt på is. Vis, at du bekymrer dig. Prøv at indlede samtalen igen hvor I slap. Men vær blid og vis forståelse for din venindes reaktion. Hvis du griber situationen forkert an eller ikke respekterer din venindes følelser, risikerer du nemlig, at hun ender jeres venskab før du får set dig om.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.