Ung kvinde smiler
Der er mange, som ikke ved, at de lider af PCO eller PCOS. © Getty Images

Lider du af PCO eller PCOS? Her er symptomerne, du skal kende

Mange kvinder ved slet ikke, at de lider af hormonforstyrrelsen

21. november 2018 af Cathrine Egelund, Pernille Ancher og Michelle Andersen

Vi har tidligere bragt historien om Mirian, der gennem mange år undrede sig over sin manglende menstruation, mavesmerter, pludselige vægtstigning og mandlige kropsbehåring.

Hvad Mirian ikke vidste, var, at symptomerne skyldtes sygdommen PCO. Først efter adskillige besøg hos sin egen læge blev Mirian sendt til gynækolog, som hurtigt kunne fortælle, at hun led af PCO. Læs Mirians historie her.

Hvad er PCO?

PCO er en forkortelse for polycystiske ovarier. Den hormonelle lidelse opstår, hvis en kvinde har mange små cyster på æggestokkene. En cyste er en væskefyldt blære. Oftest har kvinder med PCO cyster på begge æggestokke, men det kan også lade sig gøre kun at have cyster på den ene.

Du kan af gode grunde ikke selv se, om du har cyster på dine æggestokke – det kræver en ultralydsscanning hos lægen eller gynækologen for at finde ud af det.

PCO laver uorden i din hormonbalance, fordi cysterne medfører, at du ikke får regelmæssige ægløsninger, og at du danner for meget af det mandlige kønshormon testosteron. Det kan måles ved en blodprøve hos lægen, om du danner for meget testosteron.

Så mange kvinder rammes af PCO

Cirka 20 procent af alle danske kvinder rammes af PCO. Det er altså en meget udbredt hormonel forstyrrelse – selvom mange kvinder faktisk slet ikke ved, at de lider af den. 

Lidelsen medfører nedsat evne til at blive gravid og øget risiko for komplikationer under en eventuel graviditet. Heldigvis kan du ved hjælp af medicin, p-piller, masser af motion og fokus på gode kostvaner holde symptomerne nede, mindske risici ved sygdommen og øge dine muligheder for at blive gravid. 

Kvinde holder en pakke p-piller i hånden
P-piller kan holde symptomerne på PCO og PCOS nede. © Getty Images

Hvad er PCOS?

PCOS er en forkortelse for polycystisk ovariesyndrom. Hvis du har PCOS, betyder det, at du, udover at lide af cyster på æggestokkene, også har en eller flere andre symptomer, som er relateret til PCO. 

Symptomerne kan for eksempel være skægvækst i ansigtet, øget hårvækst på kroppen, uregelmæssig eller ingen menstruation, uren hud og nedsat mulighed for at blive gravid. I sjældne tilfælde kan PCOS også medføre, at stemmen blive dyb, og klitoris bliver forstørret. Disse symptomer opstår blandt andet fordi, kroppen danner for meget af det mandlige kønshormon testosteron.

Så mange kvinder rammes af PCOS

Sygdommen PCOS rammer cirka hver tiende danske kvinde i den fødedygtige alder. Det vil altså sige kvinder mellem 15 og 49 år. 

PCOS er delvist arvelig, og du kan godt være ramt af sygdommen, selvom der ikke er andre i din familie, som også har den. Til gengæld kan det være, at der er nogle i din familie, som lider af sukkersyge eller andre tilstande, som er forbundet med PCOS. 

PCOS er en kronisk diagnose, hvilket betyder, at den følger dig hele livet – men sygdommens udvikling afhænger i høj grad af din livsstil. 

Kvinde sidder på toilettet
En af symptomerne på PCOS er uregelmæssig eller ingen menstruation. © Getty Images

Symptomer på PCOS

Symptomerne på PCOS kan være forskellige fra kvinde til kvinde, og det er ikke sikkert, at du oplever alle symptomerne. De mest almindelige er: 

 • Cyster på æggestokkene: Du skal en tur forbi din læge eller gynækolog for at blive undersøgt for, om du har cyster på æggestokkene. 
 • Uregelmæssig menstruation: Hormonforstyrrelserne og den øgede mængde testosteron medfører, at menstruationen er uregelmæssig eller helt udebliver. 
 • Kraftige blødninger: Hvis du får menstruation, kan du opleve blødninger, som er kraftigere end normalt.
 • Unormal hårvækst: Den øgede mængde af testosteron i kroppen kan medføre øget hårvækst i ansigtet, på brystet og under navlen. Nogle kvinder oplever også hårtab af mandlig karakter i form af høje tindinger eller tendens til skaldethed. 
 • Akne: Testosteronet kan også medføre fedtet og uren hud i ansigtet, på brystet og på ryggen. 
 • Vægtforøgelse: Cirka 65 procent af kvinder med PCOS er overvægtige. Fedtet sætter sig især ved taljen. 
 • Hovedpine: Nogle kvinder oplever, at hormonforstyrrelserne giver dem hovedpine.
 • Barnløshed: Hormonforstyrrelsen kan medføre, at du kan have svært ved at blive gravid. 

Desuden kan PCOS vise sig i form af ekstrem træthed, hedeture, sukkertrang, insulinresistens, manglende mæthedsfølelse, humørsvingninger, mavesmerter og søvnproblemer. 

Har du PCOS? 

For at få stillet diagnosen PCOS skal du opfylde mindst to ud af disse tre kriterier: 

 • Uregelmæssige eller udeblevne menstruationer
 • Uønsket hårvækst, akne eller hårtab
 • Mindst ét polycystisk ovarium (PCO) på æggestokkene

Sådan behandles PCO og PCOS

Sygdommen behandles ofte med p-piller, som giver en regelmæssig menstruation, beskytter livmoderens slimhinde mod hormonubalancen og nedsætter niveauet af det mandlige kønshormon testosteron.

Derudover fungerer p-piller som prævention. Du kan læse meget mere om p-piller og andre præventionsformer i den helt store præventionsguide for kvinder.

I nogle tilfælde bruges også diabetesmedicin til at behandle PCOS. Medicinen kan nemlig øge virkningen af insulin og dermed medføre bedre kontrol med blodsukkeret. Derudover kan medicinen sænke mængden af hormoner, gøre menstruationen mere regelmæssig og øge muligheden for at blive gravid.

Desuden er sund kost og masser af motion det bedste middel til at mindske generne ved PCO og PCOS. For mange er den eneste nødvendige behandling faktisk at gå ned i vægt. 

Kvinde spiser sund mad
Sund kost og motion er det bedste middel til at mindske generne ved PCO og PCOS. © Getty Images

Hold øje med dig selv 

Det er selvfølgelig vigtigt, at du altid holder godt øje med dig selv og tager eventuelle symptomer alvorligt. Hvis du oplever noget usædvanligt, eller du har mistanke om, at du lider af PCO eller PCOS, bør du kontakte din læge. 

Hvis du vil vide endnu mere om sygdommen eller komme i kontakt med andre, der lider af PCO eller PCOS, kan du henvende dig til PCO-foreningen.

Kilder: Sundhed.dk, AAGAARD klinik, Healthline, PCO-foreningen

Vil du ikke risikere at gå glip af sundhedstips? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Læs mere fra samme kategori