Line Schjelde
© Privatfoto

Line fik celleforandringer: “Jeg tænkte: ‘Ja, ja – HPV er da ikke noget, der rammer mig’”

4 ud af 10 danskere under 30 år er smittet med HPV lige nu

7. november 2017 af Rie Louise Kirkebjerg

Da Line Schjelde fyldte 23 år, blev hun indkaldt til et celleskrab hos lægen, hvor hun skulle tjekkes for celleforandringer som alle andre unge kvinder i netop den alder. Hun havde ikke tænkt de store tanker om hverken HPV-virussen, celleforandringer eller behandlingen af dem, så lægens efterfølgende opringning til hende – om at hun havde svære celleforandringer – kom som et kæmpe chok for hende. 

Da Lines verden gik i stå

“Jeg følte mig lige pludselig meget sårbar, og det var især en masse hvad-nu-hvis-tanker og bekymring for, at mine celleforandringer skulle udvikle sig til kræft, som fyldte rigtig meget hos mig, da jeg fik beskeden.”

Som ung, 23-årig kvinde havde Line ellers følt sig ret uovervindelig og havde slet ikke overvejet muligheden for, at netop forstadier til kræft kunne vedrøre hende på den måde. Omkring fire ud af ti danskere under 30 år er smittet med HPV lige nu, og selvom mange af infektionerne forsvinder af sig selv, bliver nogle kroniske og giver celleforandringer på livmoderhalsen, som var tilfældet for Line. Celleforandringer kan senere udvikle sig til kræft.

Kegleoperationen

Lægen fortalte Line, at hun skulle have lavet en kegleoperation hurtigst muligt, og hun fortæller, at tiden mellem opkaldet om celleforandringer og til, at hun skulle have foretaget en kegleoperation, føltes uendelig. Hvert år får cirka 6.000 kvinder foretaget kegleoperationer, som er små operationer, hvor din gynækolog fjerner en kegleformet skive på cirka en til to centimeter fra den nederste del af din livmoder. Efter sin kegleoperation blev Line erklæret fri for sine celleforandringer.

Bekymringerne fylder stadig meget

I dag er Line 29 år, og siden det store chok som 23-årig har der vist sig lette celleforandringer i hendes krop – som heldigvis er blevet opdaget tidligt og som er gået i sig selv igen. Efter sin kegleoperation fik Line HPV-vaccinen, som hun fortæller, at lægerne mener, hun skal takke for at have holdt virussen nede. 

De bekymringer, Line har haft under hele forløbet, har været utroligt svære at lægge fra sig. Det er især, når hun skal til de årlige kontroller, at hun bliver mindet om bekymringerne og om, hvad hun har været igennem. 

Lines gode råd til dig, der har fået celleforandringer

“Selvom det i situationen kan være svært at tænke helt rationelt, fordi du bliver så afsindigt bekymret og utryg i det sekund, du på din egen krop skal forholde dig til noget, der relaterer sig til kræft, så er mit bedste råd nok alligevel at prøve at tænke klart – og at sige det højt, at du er bekymret! Det var en ting, jeg havde svært ved, og som min læge og gynækolog derfor ikke var ekstra opmærksomme på. Hvis du går med en masse ubesvarede spørgsmål og bekymringer, kan angsten for, hvad der kan og skal ske, nemt komme til at fylde unødigt meget.”

Hvis du har spørgsmål til celleforandringer, kegleoperationer eller andre af de ord, der knytter sig til HPV-virussen, har vi tidligere stillet en overlæge alle vores spørgsmål lige her. Du kan også læse meget mere om HPV-vaccinen, som Line efterfølgende fik, på StopHPV.dk.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.