Bryllupstraditioner
Har du været til bryllup?© Getty images

5 mærkelige bryllupstraditioner fra fortiden, som vi er glade for ikke findes mere

Noget lånt betød en anden kvindes undertøj...

20. april 2023 af Ida Hagsholm Jonassen

Der findes utroligt mange bryllupstraditioner. Så det er bare om at holde tungen lige i munden, når der skal planlægges bryllup, hvis du altså ønsker at holde et traditionelt bryllup, selvfølgelig – det er jo helt op til dig selv (heldigvis). 

Men vidste du, at der faktisk fandtes endnu flere bryllupstraditioner engang, som er anderledes end dem, vi kender fra bryllupper den dag i dag? Vi må ærligt indrømme, at vi er ret glade for, at flere af dem ikke længere findes, for et par af dem er altså en smule ulækre... 

Læs her om de fem mærkelige bryllupstraditioner fra gamle dage, som vi er glade for ses til bryllupper mere. 

1. Brudebuketten blev brugt som deodorant 

Jeps, du læste rigtigt. Oprindeligt havde brudenbuketten et lidt andet formål end at se smuk ud og blive kastet af bruden til en heldig gæst. Brudebuketten blev nemlig brugt som en form for deodorant til bruden. 

Blomsterne i den brudebuket, vi kender i dag, var byttet ud med kraftigt duftende urter såsom dild eller hvidløg for at dække over brudens (måske) ildelugtende kropsduft til hendes bryllup. Dengang gik folk nemlig ikke lige så ofte i bad. 

Vi er nu meget glade for, at bruden (og alle andre til brylluppet) har mulighed for at gå i bad inden festlighederne den dag i dag, så vi slipper for at lugte til dild og hvidløg under hele bryllupsfesten. Det er jo ikke lige den allermest romantiske duft... 

Brudebuket
Det er svært at forestille sig en brudebuket fyldt med hvidløg! © Getty images

2. Kun mænd måtte holde taler

Her er en gammel tradition, som vi er meget glade for ikke længere bliver brugt. Det viser sig nemlig, at det frem til 1834 kun var mændene til et bryllup, der fik lov til at holde tale. 

Mændene skulle i en meget specifik talerrække skiftes til at holde en tale for hinanden under brylluppet. Kvinderne fik derimod aldrig muligheden for at holde en tale – faktisk måtte de slet ikke, hvilket er meget uretfærdigt. 

Heldigvis er det lavet om i dag, hvor alle, der har lyst, kan få lov til at holde en tale til brylluppet. Tænk på alle de fine taler, vi var gået glip af ellers! 

3. Bryllupskagen spises først efter fødslen af det første barn

I dag gemmer mange brudepar et lille stykke af deres bryllupskage i fryseren for at nyde den sammen på deres et-års bryllupsdag

Traditionen med bryllupskagen var imidlertid en smule mere ekstrem engang. Ifølge den amerikanske tv-personlighed, Martha Stewart, skulle hele bryllupskagen nemlig gemmes til fødslen af parrets første barn, som omverdenen dengang forventede skulle komme til verden indenfor et år efter brylluppet. 

For at fejre, at det lille vidunder var kommet til verden, skulle bryllupskagen spises enten lige efter fødslen eller til barnedåben. 

Bryllupskage
Vi ved ikke om vi ville kunne vente så lang tid med at smage på bryllupskagen! © Getty images

4. Brylluppet skulle holdes på en hverdag

Ifølge et rim fra bogen White House Book of Etiquettes fra 1903 havde ugedagen, du blevet gift, en stor betydning for dit kommende ægteskab. 

For eksempel stod et bryllup på en mandag for rigdom, tirsdag for sundhed og onsdag var den absolut bedste dag på hele ugen at blive gift. Imidlertid var hverken fredag eller lørdag noget at råbe hurra for. 

Med en typisk arbejdsuge fra mandag til fredag, så må vi bare sige, at vi er glade for, at bryllupper nu om dage oftest bliver holdt i weekenden eller på helligdage. Et mandagsbryllup er måske ikke helt optimalt, selvom det lyder som noget, der kunne kvikke enhver grå mandag op. 

5. Noget lånt betød en anden kvindes undertøj 

De fleste, der enten har været gæst til et bryllup eller selv er blevet gift, kender til traditionen om, at bruden skal bære noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt på den store dag. 

Noget lånt er i dag typisk et smykke eller hårpynt. Men det har ikke altid været så småt og finurligt. I gamle dage skulle noget lånt nemlig hjælpe brudens frugtbarhed. Derfor skulle noget lånt, som bruden skulle bære på den store dag, være intet mindre end undertøj fra en anden kvinde, der allerede havde været gravid. Det ville nemlig øge brudens chancer for selv at blive gravid. 

Vi må ærligt indrømme, at vi nu er ret glade for, at vi i dag kan beholde vores eget undertøj på og i stedet kan nøjes med at låne en fin perlekæde.