Mangler du tid? Få flere timer om ugen

Suser du af sted fra den ene aftale til den anden? Er kalenderen konstant overfyldt? Sådan kan du frigøre ekstra timer i løbet af din uge

7. september 2015 af Rikke Hovn Poulsen

1. Uddeleger! (+3 timer)

Af med rengøringen

En af de mest effektive måder at få mere tid til alt det sjove på er at læsse de røvsyge opgaver over på nogle andre. Kig på din uge: Hvilke opgaver hader du? Og hvem kunne du måske få til at gøre det for dig? Den nemme udvej er selvfølgelig at hyre en rengøringsdame eller et hjemmeservicefirma. Men det kan også gøres billigere: Undersøgelser viser, at kvinder bruger en hel time mere om dagen på husligt arbejde end mænd. Måske ville det være meget fair, hvis kæresten fremover fik ansvaret for opvask og støvsugning — til en begyndelse?

TIP! Køb ind over nettet på. Vi bruger i gennemsnit 23 minutter om dagen på at handle, så der er meget tid at spare. Det koster lidt at få varerne leveret, men du undgår alle impulskøbene fredag eftermiddag. 

2. Slå to fluger med ét smæk (+1 time)

En plus en

Kig på de ting, du gerne vil bruge mere tid på, og overvej, om nogle af dem kan slås sammen. Hvis du for eksempel både gerne vil i bedre form og se mere til dine veninder, er det oplagt at kombinere dem. Tag til pilates sammen i stedet for at gå på café. En cykeltur til og fra arbejde kan sagtens erstatte en time i fitnesscenteret. Og hvorfor ikke invitere to hold venner samtidig i stedet for at blive stresset over at have gæster to lørdage i træk?

3. Ryd op (+1/2 time)

Stop med at lede

Du tror, det er løgn, men en amerikansk undersøgelse viser, at amerikanerne bruger 55 minutter om dagen på at lede efter ting, de ved, de har, men ikke kan finde. Selv om du ikke roder nær så meget som dem, er der sikkert tid at spare ved at have mere orden i dine ting. Forestil dig, at du altid kan finde det tøj, du vil, din oplader, når du skal bruge den, og de frække trusser, når du skal på date. Det kunne være ret fedt, ikk’?

TIP! Top-5 over ting, der bliver væk, er: nøgler, telefon, pung, saks og briller. Lav en skål i køkkenet, hvor du lægger tingene, så snart du kommer ind ad døren. Så har de en fast plads, og du ved, hvor du skal lede og sparer både tid og frustationer.

4. Se mindre fjernsyn (+10 timer)

Drop zapperiet 

Vi elsker Grey’s hvide verden og De unge mødre! Danskerne bruger i gennemsnit 20 timer og 16 minutter om ugen foran flimmeren, og så meget godt tv er der altså heller ikke! Du kan vinde utroligt meget tid ved bare at halvere dit fjernsynsforbrug. Kunsten er at tænde for de programmer, du gerne vil se, og slukke igen bagefter i stedet for at blive hængende og zappe rundt. 

5. Spring over hvor gærdet er lavest ( +2 timer)

Drop det perfekte

De fleste kvinder drømmer om at være perfekte. Det er helt okay at være grundig — det er din mor, din chef og din kæreste sikkert glade for. Men behøver du være perfekt i alt, hvad du gør? Der er højst sandsynligt ikke andre end dig selv, der lægger mærke til det, hvis der sniger sig en stavefejl ind i dine mails, eller kagen stammer fra en pulverblanding. Og skulle de alligevel lægge mærke til det, er de garanteret bedøvende ligeglade! Det samme gælder med rengøringen: Hvis der suser en stor nullermand rundt på gulvet, så bøj dig ned, og saml den op, i stedet for at støvsuge hele lejligheden. Det kan vente!

TIP! Øv dig i at finde en ting om dagen, du kan gøre 80 procent i stedet for 100. Hvad sker der? Ingenting!

6. Smarte rutiner (+1/2 time)

Tænk forud

Tag et kig på dine daglige rutiner. Hvilken rækkefølge gør du tingene i? Er der en måde at gøre noget mere effektivt på? Måske er det smart at lægge dit tøj frem om aftenen, så du slipper for at prøve tre forskellige sæt, fordi du er stresset om morgenen. Måske du skulle gøre det til en fast rutine at hænge en indkøbsseddel på køleskabsdøren og notere, hver gang du mangler noget? Så slipper du for at glemme halvdelen i Netto og derefter bruge et kvarter på at løbe i 7-Eleven for at hente det sidste, mens gryderne koger.

TIP! Hvilke butikker ligger på din vej hjem fra arbejde eller skole? Hvis der nu ligger en skomager eller et renseri, ville det være smart at smide tøjet derind, når du alligevel er ude, i stedet for at bruge tid på det lørdag formiddag.

7. Sig nej (+2 timer)

Vælg arrangementer

Breaking news: I stedet for at spendere en hel aften med dine tudsegamle kolleger i det lokale bowlingcenter kan du bruge tiden på at hygge dig med kæresten. Du behøver heller ikke være kasserer i andelsforeningen, tage i teatret med svigerfamilien eller lave madklub med pigerne fra folkeskoleklassen, som egentlig ikke siger dig så meget længere. Hemmeligheden? Sig nej! Det lyder ikke som raketvidenskab, men mange kvinder har utroligt svært ved at sige fra til ting, de i virkeligheden ikke har lyst til. Det er helt okay bare at sige: “Tusind tak for invitationen, men jeg springer over denne gang.” Med tiden vil du opleve, at det giver betydeligt bedre selvværd at lytte til dig selv og kun gøre de ting, du har lyst til.

TIP! Køb tid, når folk vil have dig til at gøre et eller andet. Sig, at du skal tjekke din kalender, før du melder tilbage — det giver dig en chance for at mærke efter i maven, om du i virkeligheden har lyst til at være med til festen, flytningen, byturen eller...

 

Bragt første gang i Woman nr. 126.