Maria tog kun solarie få gange: “Jeg fik modermærkekræft”

Modermærkekræft er aggressiv, og den rammer mange unge kvinder. Blandt andet Maria Wommelsdorff, som fik konstateret kræft i et modermærke på sit ben

4. februar 2016 af Maria Denise Christoffersen

27-årige Maria Wommelsdorff blev dybt chokeret, da hun for halvandet år siden fik konstateret modermærkekræft. Hun havde aldrig troet, at de få gange, hun som yngre havde været i solarie, ville gøre en forskel for hendes sundhed.

  ”Jeg har ikke været i solarium meget mere end 20 gange i mit liv. Det startede som 14-årig op til min konfirmation, og jeg har ikke gjort det siden. Men havde jeg vidst, hvad så lille et solarieforbrug ville få af konsekvenser for mit helbred bare ti år senere, havde jeg holdt mig langt væk.” siger hun.

Læs også: Unge kvinder nægter at opgive solariet

Fik fjernet sit modermærke

Gennem en kollega var Maria blevet opmærksom på, hvor vigtigt det er at få tjekket sine modermærker. Da hun gik til lægen og viste ham det lille modermærke, hun havde på benet, sendte han hende straks videre til en hudlæge. Modermærket blev fjernet og sendt til undersøgelse, og en dag, da Maria sad på sit arbejde, blev hun ringet op med svar på laboratorieprøverne.

  “Lægen fortalte mig, at jeg havde modermærkekræft. Da jeg fik beskeden, føltes det som at få en stor mavepuster. Jeg blev vildt ked af det og chokeret. Heldigvis har jeg nogle søde kollegaer, som godt kunne se, at jeg var rystet. Jeg er glad for, at jeg ikke var alene, da jeg fik beskeden,” siger hun.

Læs også: Sådan tjekker du dine modermærker

Vil altid leve med frygten

En uges tid efter blev Maria opereret i låret. Lægerne skar dybt ned i huden, hvor modermærket havde siddet. For hende var denne behandling nok, fordi hun opdagede kræften tidligt. Men selvom Maria i dag er erklæret rask, skal hun leve resten af sit liv med en viden om, at når man først har haft modermærkekræft, så er der større risiko for at den vender tilbage. Hun håber, at hendes historie kan være med til at advare andre unge, som tror, at solen ikke er farlig, hvis de bare nøjes med at gå i solarie en sjælden gang imellem. 

Læs også: Bliv brun uden sol

Tjek hud og modermærker

   "Tag det seriøst! Jeg tror, at mange tænker det samme, som jeg gjorde: At det kun er mennesker, som har et ekstremt forbrug af solarie - eller som opfører sig uansvarligt på stranden - der får modermærkekræft. Men man kan få det af nogle få solariebesøg eller solskoldninger på charterferien. Min hudtype er ikke spor sart, og jeg tager godt imod farve, når jeg er på stranden. Men alligevel blev jeg ramt. Så jeg vil sige, at man skal være meget opmærksom på sine modermærker, og gå til lægen, hvis man er urolig over selv det mindste modermærke,” siger hun.

 

Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt unge, og den dræber - derfor kører Kræftens Bekæmpelse nu kampagnen #arforlivet. 


Læs mere om kampagnen her.