Mette Larsen, solomor
© Privatfoto

Mette skal have et barn uden en mand: “Jeg er blevet nødt til at bytte om på rækkefølgen”

Nogle gange kan du ikke selv vælge, hvordan livet flasker sig

26. februar 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Mange af os har en plan, der lyder sådan her: Vi skal finde manden i vores liv, få nogle børn, og så skal vi leve det lykkelige familieliv til vores dages ende.

Men virkeligheden ligner ikke altid eventyret, og det er ikke alting, der går efter planen. Sådan er det også for 32-årige Mette Larsen, som er blevet nødt til at vende sine drømme på hovedet.

Mette har i mange år været klar til at blive mor, men hun har ikke mødt manden i sit liv endnu. Derfor tog hun for et års tid siden en stor beslutning – hun ville have et barn som solomor.

“Drømmen om kernefamilien er der stadigvæk. Det er ikke, fordi jeg har et ønske om at være alene, men jeg er blevet nødt til at bytte om på rækkefølgen,” fortæller Mette.

Planen røg i vasken

Mette kommer fra en helt typisk kernefamilie på Fyn med mor, far og lillesøster. Hun har altid vidst, at hun gerne ville stifte familie, og i hendes hoved var planen, at hun ville følge sin mors eksempel og få sit første barn som 27-årig. Den plan røg i vasken.

“Årene gik lige så stille, så på et tidspunkt blev jeg nødt til at tage en beslutning. Mit biologiske ur begyndte at tikke, og samtidig ville jeg helst ikke være en alt for gammel mor.”

Mette gik i tænkeboks. Der findes et hav af forskellige muligheder for få børn alene, så hvad skulle hun vælge? Hun kunne få et barn med et homoseksuelt par eller med en mand, som også var alene og gerne ville være far.

I sidste ende besluttede Mette dog at gøre det helt alene og blive insemineret med sæd fra en donor. Donoren er ikke anonym, så når Mettes barn bliver 18 år, kan han eller hun opsøge sin far.

“Børn har brug for rollemodeller”

Det har ikke været let at tage beslutningen om at blive solomor, og Mette har vendt og drejet hver eneste overvejelse et utal af gange. Spørgsmålet om behovet for en far-figur har især fyldt meget.

“Jeg tror, at børn har brug for rollemodeller, og det gælder selvfølelig også en far-figur – men det kan man finde mange steder! Hos familie, venner og i institutioner, og så håber jeg jo, at jeg finder en mand selv,” siger Mette og tilføjer:

“I dag er der heldigvis uendelig mange familiekonstellationer. Nogle har to fædre, andre to mødre og så videre. Min måde at gøre det på er blot en af mange, så mit barn vil ikke komme til at føle sig alene.”

Da Mette havde taget beslutningen om at blive solomor, gik der et lille års tid, inden hun blev insemineret. Der var til gengæld gevinst i første hug, og til maj skal Mette være mor til en lille pige.

“Jeg glæder mig allermest til at blive en del af mor-klubben. Mange af mine veninder har børn i forvejen, og det bliver rart at blive en del af det. Det bliver helt vildt at skulle have ansvaret for et andet menneske. Det bliver stort!”

Mette Larsen, solomor
© Privatfoto

Ræk ud efter hjælp

Mette, der arbejder som pædagog, prøver ikke at lyve for sig selv, og hun ved, at det bliver hårdt, når hverdagen trænger sig på, og hun står alene med sin lille datter.

“Men par klarer det jo heller ikke alene – de får også hjælp fra institutioner, barnepiger og forældre. Det handler om at række ud efter hjælpen, og det skal jeg være god til,” siger Mette.

Halvdelen af Mettes netværk er i København, hvor hun bor, mens resten primært er på og omkring Fyn. Måske bliver det nødvendigt at flytte tættere på familien, men det må tiden vise. Lige nu tager Mette én dag af gangen og ser frem til fødslen, hvor hun ikke har en mand ved sin side, men til gengæld to veninder.

“Jeg skal have to gamle veninder med, som jeg har kendt siden efterskolen. Den ene har prøvet det før, og vi kender alle sammen hinanden rigtig godt, så det gør mig tryg,” lyder det fra Mette – som snart kan kalde sig mor.

Hvad tænker du?

Her på Woman-redaktionen vil vi rigtig gerne blive klogere på, hvad DU tænker, føler og mener. Vi vil derfor bede dig svare på en kort undersøgelse, som denne gang handler om at være solomor. Det tager kun et par minutter, og du er naturligvis helt anonym. 

Deltag i undersøgelsen her.

Tusind tak for hjælpen!

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide