kvinder med tøj i hænderne
Hold tøj-bytte-dag med veninderne og gør en forskel for miljøet.© Getty Images

Miljøaktivisten guider: 5 nemme tips til at gøre en forskel for klimaet

Hvilket tip vil du gøre brug af?

2. september 2022 af Maria Dalby Kamper

Michala Rubinstein har titlen som Miss Earth Fire i verdens tredjestørste skønhedskonkurrence, hvor miljø og bæredygtighed er i fokus. Selv identificerer hun sig også som miljøaktivist, og at tage hånd om miljøet er en af hendes store passioner. Her er hendes fem bedste tips til at gøre en forskel for klimaet i hverdagen.

1. Slow your fashion 

Der kommer hele tiden en ny kollektion, og moden ændrer sig konstant. Så du kan nemt blive fristet til at fylde skabet op med fast fashion. Men Michala gør opmærksom på, at det ikke er så smart, hvis du vil gøre en forskel for klimaet:

“Der skal bruges 1.400 liter vand til at lave bare en enkelt ny T-shirt, og det svarer til at fylde omkring 10 badekar. Brugt behøver bestemt ikke være slidt og lugte af mølædt skab. Når du finder dit nye tøj i genbrugsbutikker, får du et mere unikt look, som ikke alle andre har. Det er en perfekt måde at være bæredygtig og fashionabel på,” siger Michala.

Michala giver desuden følgende tip: “Mange steder kan du faktisk også sælge tøjet tilbage til butikken, når du ikke får det brugt længere. Du kan også holde tøj-bytte-dag med veninderne og både give og få en masse nyt til garderoben.”

2. Skip en hårvask 

Ah, der er intet som at koble helt af med et langt varmt bad, men du bør holde det kort af hensyn til klimaet.

“Hvis du skærer bare to minutter af dit daglige brusebad, sparer du faktisk omkring 7.500 liter vand på et år", fortæller Michala og fortsætter: "Sluk for vandet, mens du sæber dig ind. Og i stedet for at stresse gennem badet for at spare de to minutter dagligt, kan du begynde at vaske håret hver anden eller tredje dag i stedet. Det giver kortere bade, og håret har også meget bedre af det – samtidig bruger du også mindre shampoo og balsam.”

kvinde med shampoo
Det er helt vildt, hvor meget du kan spare både miljø og penge. © Getty Images

3. Tænk: Less is more i beautyprodukter 

Det kan også svare sig, at du tænker lidt mere over dit beautyprodukt-forbrug. Mange af os bruger flere forskellige cremer, serumer og anden pleje i lidt for store mængder, og det kan sommetider ende ud i et stort spild. 

“Faktisk behøver du ikke mere øjencreme, end hvad der svarer til et peberkorn, og heller ikke mere serum, end hvad der svarer til en ært. Generelt skal du faktisk slet ikke bruge så meget, som du måske tror”, siger Michala. 

Derudover tilføjer hun, at den tomme emballage fra både sæbe, shampoo, cremer og alt det andet bør affaldssorteres, og at den faktisk kan indleveres i Matas, hvis der ikke er de rette affaldscontainere, der hvor du bor.

Ansigtscreme og kvinde
Du skal slet ikke bruge så meget produkt, som du tror.© Getty Images

4. Spis grønt – bogstaveligt talt 

Michala giver også tips om at spise grønt:

“Landbruget udleder alt for meget Co2. Det siger næsten sig selv, at det kræver mere at holde en gris levende end at dyrke en mark med korn eller grøntsager. En slagtegris skal have næsten 2,5 kilo foder om dagen, og selvom den kun er omtrent et halvt år gammel, når den slagtes, skal den altså have næsten et halvt ton foder for at vokse sig til 70-90 kilo kød,” fortæller Michala. 

Michala pointerer: “Vi får meget mere ud af ikke at hælde vores afgrøder gennem grisene, men at spise kornet og grøntsagerne selv. Det vegetariske køkken er fyldt med fantastiske retter. Brug tofu, tempeh, kikærter eller linser som protein, byg op med ris, nudler, pasta, spelt, byg eller quinoa – og tilføj selvfølgelig masser af grøntsager – helst dem, der ikke er pakket ind i alt for meget plastik.”

Kvinde spiser gulerod
Det at spise grønt er altså godt for både dig og klimaet.© Getty Images

5. Vælg det praktiske efter værdier 

I disse inflationstider får de fleste nok lyst til at slukke lyset, standby-strømmen og skrue ned for varmen. Men du kan faktisk stadig gøre en masse, når det kommer til alt det kedelige - strøm, telefoni, internet og pension. 

“Vidste du, at der findes udbydere, der investerer i bæredygtige formål fremfor at bruge deres overskud på at reklamere? Man tænker måske ikke over det, men her kan man faktisk gøre en forskel ret enkelt”, siger Michala.

Hun uddyber: “Hos Verdensnaturfredningsforeningen kan du tjekke, hvor grønt dit pensionsselskab er. Du kan vælge et elselskab, der kun leverer strøm fra vindmøller eller anden grøn energi. Der findes selv internet- og telefonselskaber, der støtter biodiversitet og bruger deres overskud på velgørenhed, for eksempel danske GreenSpeak.”