Jeanne blev lam i ansigtet af stress
Jeanne arbejder som producer inden for film og teater. Hendes arbejdsuge sniger sig op på 80 timer, og hun har hele tiden gang i flere projekter på én gang. Alle er projekter, hvor hun fungerer som leder. Der er ikke tid til faste rutiner og mad på bestemte tidspunkter, så Jeanne glemmer ofte at få noget at spise og lever primært af kaffe og smøger. Hun har altid travlt og ved godt, hun trænger til ferie. Men der kommer altid lige et nyt projekt i vejen for de planer. Lige indtil hun vågner en morgen og er helt følelsesløs i den ene side af hovedet.
Kan ikke tale
Lammelsen kommer midt i et filmprojekt. Der er meget på spil, og derfor har hun været ekstra presset i to måneder i streg.
“Det var et enormt ansvar, og jeg kunne godt mærke, at jeg kørte på de sidste kræfter,” siger hun og fortsætter:
“Min krop nærmest skreg efter at få ro. Men det kunne den ikke få, for jeg havde arbejde til op over begge ører.”
På den sidste indspilningsdag skal sidste scene optages hjemme på Jeannes badeværelse. Hun vågner en halv time før, der ankommer 30 mennesker og invaderer hendes hjem. Men der er noget, der ikke er, som det skal være. Hendes højre side af ansigtet snurrer, ligesom når ens arm eller ben sover. Jeanne opdager også, at hun ikke kan tale.
Hun løber ud på badeværelset og bliver mødt af et grotesk syn i spejlet:
“Hele min højre side af ansigtet hang fuldstændig. Det så vanvittigt ud.”
Kørt på sygehuset
Men hun har ikke tid til at tage sig af det. Der kommer 30 filmfolk om kort tid, og hun skal være den seje producer, der har tjek på tingene. Så hun beslutter sig for at udskyde problemet til dagen efter.
“Jeg var meget forvirret og vidste godt, at jeg havde kørt mig selv for hårdt. Men jeg kunne ikke lade være med at tænke, at det var en mærkelig måde, min stress havde sat sig på.”
I løbet af dagen bliver flere af skuespillerne ved med at sige, at Jeanne skal på sygehuset, og til sidst lader hun sig overtale. Her får hun at vide, at hun skal tage hjem og holde sig i ro. Men det har hun slet ikke tid til. “Filmen skulle bare i kassen. Og det kom den,” siger Jeanne.
Der går yderligere seks dage, og Jeannes tilstand bliver ikke bedre — faktisk det stik modsatte. Hun bliver indlagt og tjekket for alt fra blodpropper til hjernesvulster. Først to måneder efter kommer forklaringen: Hun har fået et sklerose-attak udløst af stress.
Er god mod sig selv
“Den dag, jeg fik konstateret sklerose, blev mit liv lavet om i alle retninger,” siger Jeanne. Hun er chokeret over, at hun er kommet så langt ud, og sygemelder sig fra alle de forestående projekter, hun har sagt ja til.
“Det var virkelig svært, for jeg havde jo lovet at lave de projekter,” siger Jeanne om sin stædighed. Men stædigheden er også den drivkraft, der får hende til at ændre sin livsstil fuldstændig. Hun lægger sin kost om og kan hurtigt mærke en stor forskel:
“Jeg har aldrig haft det så godt i min krop før. Aldrig. Og det er jo paradoksalt, i og med at jeg lige har fået konstateret sklerose.”
Sund kost, vitaminer og at sætte sit eget ve og vel højere end karrieren har ændret Jeannes liv fuldstændig.
“Selv om jeg ikke er lige lykkelig hver dag, har min sygdom faktisk gjort mig lykkelig. Den har givet mig en selvindsigt, så jeg nu gør så mange gode ting for mig selv som overhovedet muligt. Uden sklerosen tror jeg ikke, jeg ville have gjort det. Men det har været og er stadig hårdt arbejde. Det kommer man ikke udenom.”
Jeannes råd:
Lyt til din krop: Din krop fortæller dig, hvornår den har fået nok. Hvis du ikke lytter, risikerer du at få stress, depression eller andre sygdomme.
Spis ordentligt: Din krop kan klare et større pres, hvis du sørger for at spise ordentlig mad. Indarbejd nogle gode rutiner.
Vær god ved dig selv: Slå ikke dig selv i hovedet med alle de ting, du ikke har nået eller ikke har fået gjort. Ros i stedet dig selv for de små fremskridt.
Lisa gav sig selv skylden for kærestens vold
Alle Lisas ekskærester er stærke iværksættertyper, så da hun møder Mads, der er en rigtig bad boy, tror ingen på, at de vil finde sammen. Men det gør de, og Lisa er stormende forelsket. Parret flytter hurtigt sammen, men efter to uger kommer Mads fuld hjem fra byen og tager hårdt fat i Lisa. Meget hårdt. Hun fortæller om episoden til en af sine venner, og han råder hende til at forlade Mads. Men Lisa har svært ved at slippe sin kæreste.
“Der var et eller andet ved ham. Og jeg tænkte, at han nok var det bedste, jeg kunne få,” siger hun.
Knækker sammen
Efterhånden bliver Mads' voldelige adfærd en del af hverdagen. Han slår Lisa mere end en gang ugentligt i et halvt år. På en ferie i Amsterdam kaster han hende så hårdt ind i ting, at han tror, han har brækket hendes ryg, og overvejer at stikke af fra hotellet.
“Jeg fik overbevist mig selv om, at jeg havde fortjent den behandling. At det var min egen skyld. Og jeg kunne ikke forlade ham, fordi det ville betyde, at min kamp for at få forholdet til at fungere havde været forgæves,” fortæller Lisa.
Inden hun mødte Mads, var hun succesrig og dygtig. Langsomt får Mads pillet hende fuldstændig fra hinanden, indtil hun ikke kan stå op om morgenen. Hun tager sovepiller for at blive i sengen i tre dage og lukke verden ude. Tårerne triller, hun mister sin selvrespekt og kan ikke passe sit arbejde.
“Jeg blev mere og mere bange for ham og røg længere og længere ned. Han kunne knække mig med ord,” siger Lisa.
Får et ultimatum
Konflikten kulminerer en aften, hvor Mads sætter sig oven på Lisa og forsøger at stoppe et cigaretskod i munden på hende, inden han slår hende hårdt i hovedet fire-fem gange. Allerede da andet slag rammer, kan Lisa mærke, at hørelsen på venstre øre forsvinder, og at der løber væske ud. Hun mister hørelsen for altid. Episoden får Lisas venner til at stille et ultimatum: Gå fra ham, eller mist os alle.
“Jeg kunne ingenting og var ligeglad med, at jeg ødelagde mit eget liv. Men pludselig gik det op for mig, at jeg også ødelagde mine venners og min families liv,” fortæller Lisa, der politianmelder ham.
Han bliver dømt, og det er et vendepunkt for Lisa.
Kærlighed i toiletkøen
En måned senere møder hun en mand i toiletkøen på Roskilde Festival — det er ham, hun vil være sammen med.
“Jeg troede ikke på min egen værdi, og pludselig møder jeg en mand, der kan lide mig for den, jeg er.”
Det voldelige forhold har forandret hende på mange punkter. Tidligere har hun ikke haft respekt for svaghed, hverken hos sig selv eller andre. Men i dag er hun langt mere empatisk og værdsætter alle gode mennesker omkring sig. Hvor hun tidligere har haft meget travlt med sin karriere, vægter hun i dag sine venner højere og sørger for at være der for dem, når de har brug for det.
“I dag er jeg virkelig lykkelig og glad. Jeg er blevet et bedre menneske, og det er en svær erkendelse. For man burde ikke være sammen med en voldelig mand for at blive det.”
Mads er et opdigtet navn. Det rigtige navn er redaktionen bekendt.
Lisas råd
Drop facaden: Hvis du er havnet i et voldeligt forhold, skal du smide din stolthed væk og se dig selv som et offer.
Erkend problemet: Du må ikke bagatellisere, at der er et problem. For vold er aldrig nogensinde okay, og inderst inde ved du det godt.
Stop med at hade: Tilgiv ham — det er også sådan, du tilgiver dig selv, og det har du brug for for at komme videre.
Artiklen er tidligere bragt i magasinet.