Forskere løser gåden om PMS
© iStock

Nu er der endelig en forklaring på de pænt irriterende PMS-symptomer

Det var da vist også på tide!

1. december 2016 af Karine Kirkebæk / Illustreret Videnskab

Humørsvingninger, agressivitet og en kort lunte er bare nogle af de psykiske symptomer, som er forbundet med præmenstruelt syndrom (PMS). Og 80% af alle os kvinder oplever PMS op til vores menstruation.

Nu giver forskere forklaringen på gåden om de ubehagelige symptomer, som foruden de psykiske også indbefatter for eksempel kramper og oppustethed.

PMS er en betændelsestilstand

Amerikanske forskere har fundet en sammenhæng mellem en biomarkør (der er biologiske stoffer i vores krop, som kan sige noget om vores helbredstilstand) og svære PMS-symptomer.

Undersøgelsen omfattede 2939 kvinder, og den viste, at der er en positiv sammenhæng mellem PMS og tilstedeværelsen af proteinet hs-CRP (high-sensitive C-reactive protein).

Proteinet er en biomarkør for betændelse i blodet. Og det har længe været kendt blandt læger, at medicin som bekæmper betændelse – for eksempel ibuprofen – har en god effekt på menstruationssmerter.

Protein giver værre PMS

Det tyder derfor på, at jo mere af proteinet en kvinde har, des mere betændelse har hun, og jo værre PMS oplever hun. Forskerne kæder proteinet til disse symptomer:

  • Humørsvingninger
  • Mavekramper
  • Rygsmerter
  • Oppustethed, øget appetit og vægtøgning
  • Brystsmerter

PMS minder om hjerteanfald

Forskernes mulighed for at udvikle behandlinger af PMS’s symptomer bliver bedre, jo mere de ved om de biologiske faktorer bag PMS.

Og der er behov for bedre behandling. Tidligere i år sagde professor John Guillebaud til mediet Quartz, at "menstruationssmerter er næsten lige så slemme som at få et hjerteanfald” (Og det er vi slet ikke i tvivl om!).