Adele
© Wenn

Ny undersøgelse giver os ENDNU en grund til at elske Adele og Céline Dion

Skru. Op. For. Musikken. NU!

1. maj 2017 af Rie Louise Kirkebjerg

Har du meget let til tårer? Så tudbrøler du både, når du er overlykkelig, hvis chefen skælder ud og selvfølgelig i scenen, hvor Mufasa dør, hver eneste freakin' gang du ser Løvernes Konge.

Selvom du sandsynligvis ikke ser dine tudeture som noget særligt positivt, skal du skubbe denne tanke langt, langt væk. En tidligere undersøgelse viser nemlig, at det er sundt at være en rigtig tudemarie, og nu viser en ny undersøgelse, at der også en en helt særlig gevinst ved at græde, når du lytter til ulykkelige sange. 

At græde til en sørgelig sang gør dig gladere

En ny undersøgelse, som er offentliggjort af Scientific Reports, viser, at når du græder til en trist sang, vil du i sidste ende føle dig glad, tilfreds – og fri for stress! Det lyder da for godt til at være sandt, at du kan skrue op for højtalerne og tudbrøle til sange som My Heart Will Go On og Someone Like You som en form for terapi. Ikke?!

Som en del af forskningen blev en gruppe personer testet på, hvordan de reagerede til musik. Ud fra testpersonernes svar blev to forskellige grupper dannet: En tåre-gruppe og en kuldegysning-gruppe. 

De to grupper skulle herefter høre en række sange, hvor de fik til opgave at trykke på en knap. Den ene gruppe skulle trykke på knappen, når der løb en tåre ned ad deres kind, mens den anden gruppe skulle trykke, når de fik kuldegysninger. Derudover fik testpersonerne også målt deres hjertefrekvenser under testen.

Skru bare op, du!

Begge grupper følte dybere åndedræt og tilfredshed, når de hørte sangene, der enten gav dem kuldegysninger eller fik dem til at græde. Mens sangene, der gav kuldegysninger, blev opfattet som både glade og sørgelige sange, blev sange, der fik tårerne til at presse på, kategoriseret som sørgelige – men beroligende – sange.

Undersøgelsen viser, at når tårerne triller ned ad dine kinder på grund af en trist sang, får du som lytter en tilfredsstillelse af at være ked af det. Derudover er det psykofysiologisk beroligende at trille et par tårer til sørgelige sange.

Så hvis du har brug for at blive glad, skal du – selvom det lyder underligt – bare give slip, skrue op for den sørgeligste playliste, du kan finde på Spotify, og tudbrøle til sangene!

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.