How I Met Your Mother nytår traditioner
Der er mange overraskende nytårstraditioner rundt om i verden!© Getty Images

9 fascinerende nytårstraditioner fra hele verden

I Columbia lægger de kartofler under hovedpuden nytårsaften

20. december 2019 af Simone Overgaard Aaberg

Er du en af dem, der hvert år hopper ned fra en stol eller sofa, når klokken den slår 00.00 for bagefter at kramme samtlige personer i selskabet, alt imens du ønsker dem et rigtig godt nytår? Herefter er det selvfølgelig tid til det obligatoriske ‘skål’ i champagne og et stykke kransekage ved siden af (et mikroskopisk stykke, for du ender altid med at være stopmæt i mad og drikke). 

Ja, i Danmark har vi en del traditioner forbundet med nytårsaften – hvad er nytår for eksempel uden en omgang 90 års fødselsdag? Men vi er bestemt ikke det eneste land, som kan få enhver udefrakommende til at se undrende på. 

Vi har samlet ni fascinerende (og en anelse skøre) traditioner til nytår fra hele verden.

1. I Spanien spiser de 12 druer 12 sekunder før midnat

Er du glad for vindruer, så er denne spanske traditionen lige noget for dig! Men du skal være hurtig til at få dem ned, for det er først, når der er 12 sekunder tilbage af året, at du skal gå i gang med at spise dine 12 druer – og de skal alle spises på de 12 sekunder, ellers betyder det uheld resten af året!

2. I Columbia lægger de kartofler under hovedpuden

Hvis du gerne vil have en portion lykke med dig ind i det nye år, så skal du i Columbia huske at lægge tre kartofler under hovedpuden på årets sidste aften – og der skal både være en skrællet, halv-skrællet og u-skrællet kartoffel.

Når klokken så slår tolv, tager Columbianerne tilfældigt (uden at kigge) fat i en af kartoflerne. Får de fingrene i den skrællede kartoffel, så betyder det eftersigende økonomisk nedtur resten af året, u-skrællet betyder rigdom og en halv-skrællet er et sted midtimellem.  

Kartofler
I Columbia putter tre kartofler under hovedpuden på årets sidste aften.© Getty Images

3. På Filippinerne serverer de 12 runde frugter

Der er noget med det 12-tal, når det kommer til traditioner rundt om i verdenen. På Filippinerne vil de også meget gerne have lykke i det nye år, og det mener de, at de får ved at servere 12 runde frugter i løbet af aftenen – det er ikke så vigtigt, om det er æbler, appelsiner eller grapefrugter, så længe de er runde, for det symboliserer mønter.

4. I Canada fisker de nytårsaften

I et land, hvor fiskning er særdeles udbredt, kommer det måske ikke som en overraskelse, at det også er en beskæftigelse, som canadierne elsker at tage sig til nytårsaften. Mange mødes med gode venner og bruger dagen (og for nogle også aftenen) på at indfange fisk – som de garanteret nyder godt af til aftensmaden!

En mand, der fisker
Hvis du skal holde nytår i Canada, skal du huske at tage fiskestangen med!© Getty Images

5. I Grækenland spiser de sødt brød ved midnat

I Grækenland har de også deres helt egen madtradition nytårsaften. Her spiser de nemlig et sødt form for brød, som de kalder vasilopita. Det særlige ved det her brød er, at der bages en mønt ind i det – den person, der får skiven med mønten, siges at få heldet med sig i det nye år. Før familien får hver sit stykke, så skæres der et stykke dedikeret til de fattige og et stykke til helgen. Betænksomt!

6. I Brasilien spiser de syv grapefrugtskerner

Syv er nytårsaftens lykkenummer i Brasilien, og derfor er der tradition for at spise syv af forskellige madvarer. For eksempel spiser de syv grapefrugtskerner og syv druer – begge for at opnå lykke i det nye år. Nogle brasilienere vælger også at gå all-in og hoppe over syv bølger i havet!

vasilopita brød
Det søde brød, vasilopita, som græskerne spiser nytårsaften.© Getty Images

7. I Italien serverer de møntformet kød 

Det tyder på, at lykke i mange lande er lig penge! I hvert fald er det dét, som flere af traditionerne lyder på – og i Italien er det ingen undtagelse. Her serverer de blandt andet linser, fordi de har en mønt-lignende form (og gerne sammen med svinekød!).

8. I Japan spiser de nudler kort før midnat

Japan og nudler lyder ikke som en ukendt kombination, og den populære ret er selvfølgelig også at finde blandt deres nytårstraditioner. Her spiser de soba-nudler lige inden midnat, og de lange nudler skal symboliserer overgangen fra det gamle år til det nye.

9. I Australien mødes folk tidligt for at se fyrværkeriet

Det er et festfyrværkeri af de helt store, du kan opleve nytårsaften rundt om i Australien – men et kontrolleret et af slagsen. I storbyer vil der eksempelvis være et kæmpe fyrværkerishow fra toppen af skyskraberne, og det er noget, folk er vilde med! Derfor tropper australierne også op i god tid for at sikre sig de gode spots rundt om i byerne. 

Kilder: Tasteofhome.com, CNN.com

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide