æg
Ikke alle kvinder har nemt ved at blive gravide – her kan en ægdonor hjælpe.© Getty Images

Overvejer du at blive ægdonor? Disse 6 ting bør du tænke på, inden du beslutter dig

Det gælder både, hvis du vil hjælpe venner eller donere dem (anonymt) til en klinik

24. november 2016 af Maria Broe Trustrup Hansen

Normalt taler vi ikke rigtigt om dem. De er der ligesom bare, og du kan hverken gøre fra eller til. En gang om måneden giver de dig lidt (eller meget) ubehag, når et af dem løsner sig, men resten af tiden glemmer du sandsynligvis, at de eksisterer.

Det er dine æg, det handler om – og hvis du bliver hængende, vil du stensikkert tænke en smule mere over dem. For har du nogensinde overvejet at donere dine æg?

Hvem kan blive ægdonor?

Lad os starte med at få fakta på plads. Loven siger, at du kan blive ægdonor, hvis du:

  • Er mellem 18 og 35 år
  • Er fysisk og psykisk rask
  • Har et BMI mellem 18,5 og 32
  • Ikke har nogen kendte alvorlige arvelige sygdomme i familien
  • Ikke er smittet med HIV, hepatitis B og C eller syfilis 
  • Ikke er blevet vaccineret inden for de sidste 14 dage før, du donerer æg
  • Ikke er blevet tatoveret eller piercet inden for de sidste seks måneder før donation
  • Har en normal fertilitet

Du får en godtgørelse på 7.000 kroner for at donere dine æg, men hvilke overvejelser bør du gøre dig, inden du beslutter dig for at blive ægdonor? Det har vi spurgt psykolog Gry Secher om.

1. Hvordan har du det med dine gener?

Ifølge Gry bør du først og fremmest overveje, hvordan du har det med dine gener.

“Vi kan dele folk op i to grupper. Dem, der føler, at deres egne gener bliver deres eget barn, og dem, der føler, at det bliver til ét barn.”

Hvis du tilhører gruppe nummer to, vil du formentlig ikke have problemer med at donere dine æg. Du vil se det som en gave, du giver til nogle mennesker, som er i sorg og krise over, at de ikke selv kan få børn, og deres liv vil blive meget rigere af din store gave.

2. Vil du gerne selv have børn?

Du bør også overveje, hvordan du vil have det med, at et barn (eller flere børn) vil gå rundt ude i verden, som du er biologisk knyttet til. Du skal vurdere, hvordan du har det med, at du måske aldrig møder barnet (eller børnene).

“Og det er vigtigt at overveje, om det kan ændre sig, når du selv får børn. Måske kommer du til at se på dit arvemateriale på en anden måde, og du kan måske føle, at det rent faktisk var et barn, du gav væk,” siger Gry.

Gravid kvinde
Ægdonation kan hjælpe par, der har svært ved at få børn.© Getty Images

3. Hvordan har du det med andre mennesker?

Hvis du generelt er typen, der har det nemt og godt med andre mennesker, er det formentlig ikke et svært valg, om du skal donere dine æg eller ej, lyder det fra psykologen.

“Hvis du generelt har det nemt og godt med andre mennesker, og du tager tingene lidt let, er der en stor sandsynlighed for, at du også på sigt har det godt med din beslutning. Det skyldes især, at du tror på, at de fleste mennesker vil tage sig godt af barnet,” siger Gry.

4. Har du en kæreste?

Hvis du har en kæreste, bør du inddrage ham i beslutningen om at blive ægdonor, mener psykologen. Det samme gælder, hvis han har lyst til at blive sæddonor.

“Det er relevant at spørge din kæreste, hvis du tænker, at I bliver sammen og måske skal have børn i fremtiden. Hvis du tager dit parforhold seriøst, bør du ikke træffe beslutningen, hvis der er modvilje fra din partner,” siger Gry.

5. Skal du være anonym eller ej?

Hvis du vælger at donere dine æg, er det også vigtigt at overveje, om du vil være anonym eller ej. Hvis du tænker, at det her er en gave, du giver, og så har du behov for at være færdig med det, så bør du være anonym.

“Men hvis du har det fint med, at barnet kan opsøge dig, når det fylder 18 år, kan det være en god idé at lave en åben donation, da det er en fin mulighed for et donorbarn at kunne opsøge sin donor,” siger Gry.

Du kan også vælge at donere dine æg til en kvinde, som du kender. I det tilfælde kan du følge barnets opvækst, men det behøver ikke at blive et problem, mener Gry.

“Kan der komme komplicerede følelser? Ja, helt sikkert, men jeg vil mene, at det kan håndteres, hvis du holder af og har tillid til den kvinde, du donerer til.”

6. Husk, at det er okay at sige nej

Du har måske hørt historier om, at en kvinde spørger sine veninder, om de vil donere sine æg, da hun ikke selv kan blive gravid. Eller måske er du selv blevet spurgt? Hvis du kommer til at stå i situationen, skal du huske, at det altid er 120 procent okay at sige nej.

“Det er ikke noget, du skal gøre, hvis du ikke vil, og det er absolut ikke selvisk at sige nej,” understreger Gry.

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.