Overvind din ensomhed

Kender du følelsen af ensomhed? Her er råd til, hvordan du kan tackle situationer, hvor du føler dig alene

10. december 2014 af Sofie Korsgaard

"Jeg har venner, men er ensom"

"Jeg har venner, men er ensom"

“Min ensomhed udviklede sig over en periode på en fire-fem år. Selv om jeg havde en masse venner og bekendte, følte jeg, at der manglede en eller nogle, der forstod de tanker, jeg gik rundt med. Jeg kunne tit sidde blandt en masse gode venner til en festlig sammenkomst og føle mig som det ensomste menneske i verden, som om jeg levede i en eller anden parallelverden. Udadtil ville ingen nogensinde have gættet, at jeg følte mig ensom, for jeg havde jo et socialt liv, man vil kalde helt normalt.”
Ditte, 27 år

HVILKEN TYPE ENSOMHED ER DET?
En af de sværeste former for ensomhed er den, hvor du reelt ikke er ensom, men føler det psykisk. Det er meget ukonkret og kan være svært at sætte ord på, men det er faktisk meget almindeligt at føle sig alene, selv om man har masser af venner og bekendte. Vi udvikler os hele tiden, og derfor er det også helt naturligt, at vi indimellem vokser fra hinanden som venner. Måske føler du, at ingen forstår dig, eller at du ikke har nogen at dele dine tanker og drømme med. Du sidder og keder dig i dine venners selskab, fordi de i bund og grund ikke siger dig noget.

DET KAN DU GØRE:

1. Tag en beslutning: Spørg dig selv: Bliver jeg socialt tilfredsstillet af den omgangskreds, jeg har? Har vi udviklet os i samme retning? Tænk godt igennem, hvornår du sidst havde en rigtig sjov aften, og hvem du var sammen med. Det kan give dig en fornemmelse af, hvilken slags venskaber du fungerer bedst med. Find ud af, om vennerne skal skiftes ud, eller om du vil arbejde på at forbedre venskabet, og hold dig så til din beslutning. Herefter kan du gøre en af føgende to ting:

2. Gå nye veje: Har du fundet ud af, at problemet ligger i forholdet til dine gamle venner, så lad være med at sige ja til alle deres invitationer. Brug i stedet din energi på at møde nye mennesker, der siger dig noget. Inviter en kollega ud til en fyraftensøl, eller tag på shopping med en fra studiet. Prøv nogle ting af, tag chancer, og mærk godt efter, hvilke mennesker du trives bedst med.

3. Arbejd på sagen: Hvis du mener, det er det værd, kan du gøre en indsats for at optimere dine nuværende venskaber. Engager dig i deres liv, stil krav til, at de gør det samme, og tal med dem om, hvad der mangler imellem jer. Det kan være svært, men en gåtur eller rødvin kan hjælpe samtalen på vej. Måske savner du, at I taler om fremtidsdrømme, i stedet for at det altid handler om den sidste bytur - måske har du det omvendt. Det vigtigste er, at du ikke bare kobler mentalt fra hver gang, fordi vennerne ikke dækker dine behov.

"Jeg savner en sød kæreste"

“Over en periode på to år gik jeg fra at være glad og optimistisk til at være ensom og opgivende. Jeg havde været single i seks år. Og længe havde jeg kun haft korte forhold til mænd, som jeg ikke tændte på at skabe en fremtid sammen med, eller som ikke gengældte mine følelser. Det var frustrerende, og det gik op for mig, at for at være lykkelig måtte jeg elske og blive elsket. Ligesom mine veninder og deres kærester elsker hinanden. Jeg kunne ikke længere bare smile af snakken om børn, hus og fremtid, for jeg var bange for aldrig at nå det og kom til at græde, når mine veninde talte om det. Ensomheden ødelagde min selvtillid, og jeg følte mig mislykket.”
Louise, 29 år

HVILKEN TYPE ENSOMHED ER DET?
Der findes rigtig mange af dem, men du er altså åbenbart ikke en af de lykkelige singler, der nyder livet med engangsknald og enemagt over remoten! Vi har alle sammen et grundlæggende behov for at føle os vigtige i andre menneskers liv, og det er ikke et behov, vi kan - eller skal - overdøve. Nogle singlekvinder får det dækket ved at være mor, gennem en veninde eller på arbejdet, men rammer du ikke ned i en af de kategorier, kan det være meget ensomt ikke at føle sig som nummer ét hos et andet menneske.

DET KAN DU GØRE:

1. Giv ikke op: Ja, det kan godt være, at du har ledt efter din soulmate i tre år, men giv ikke op! Måske er det netop i morgen, du møder ham. Helt sikkert er det i hvert fald, at du ikke møder nogen ved at give op og blive ved med at troppe op til dine venners parmiddage weekend efter weekend. Tag på blind dates, opret en datingprofil, og tag ud blandt nye mennesker hele tiden.

2. Stå ved det: Selv om det virker federe at sige, at du elsker din frihed som single, hjælper det ikke i den lange ende. Stå ved, at du faktisk er en af dem, der føler sig alene og drømmer om at møde en kærste. Så kan din omgangskreds også give en hjælpende hånd ved for eksempel at tage en singleven med til middagen eller præsentere dig for en af deres venner eller kollegaer.

3. Udfyld din ensomhed: Arbejde, masser af sport eller en rigtig god veninde kan godt bedøve dit behov, men det bør ikke være den endelige løsning på, at du reelt savner en kæreste i dit liv. Brug dine andre interesser til at udfylde tomrummet, men husk samtidig at lede aktivt efter din næste udkårne, hvor du kommer.

"Jeg er bare alene - ensom og alene"

“Jeg har altid haft en følelse af ikke at være accepteret af mine jævnaldrende, som om hele verden altid har været imod mig. Jeg har haft nogle få veninder, men aldrig nogen, som jeg betød noget vigtigt for. Sådan føles det i hvert fald. Da jeg startede på mit studium, håbede jeg, at det ville ændre sig, men jeg faldt straks ind i gamle rolle.”
Camilla, 28 år

HVILKEN TYPE ENSOMHED ER DET?
Den altopslugende ensomhed er ubehagelig og meget svær at komme ud af. Du føler, du er forkert, fordi du hele dit liv har været udenfor, og selvværdet er sikkert helt i bund. At have mange venner er ofte forbundet med prestige, og er dit liv ikke sådan, kan du nemt komme til at føle dig mislykket. Har du været ensom i flere år, er det et stort skridt at komme ud af den onde cirkel, men det er aldrig for sent at begynde at fylde glæde ind i dit liv.

DET KAN DU GØRE: 

1. Start i det små: Har ensomheden hængt som en sort sky over dig i mange år, kommer du ikke videre ved at presse dig selv til at tage til den store fest, hvor du ikke kender en sjæl. Det vil næsten helt sikkert blive endnu et nederlag for dig, for det er alt for stort et skridt at tage på en gang. Prøv i stedet at starte i det små. Du kan sige godmorgen til din nabo i opgangen eller snakke om vejret med bagerekspedienten. Fortæl dig selv, at du vil overvinde din ensomhed i små bidder. Det kommer du længst med.

2. Få hjælp: Der findes tilbud til dig, der ikke kan komme ud af ensomheden ved egen hjælp. Du kan for eksempel starte på internettet, hvor der er chatfora og telefonnumre på hjælpelinjer. Herfra kan du tage skridtet til at komme til mødesteder for ensomme, hvor du lige så stille kan opbygge dine sociale evner. Her skal du ikke føle dig underlegen eller genert - folk er der af samme grund som dig. Det er en overvindelse for første gang at erkende, hvor dårligt du har det med din ensomhed, men får du taget hul på bylden, vil inputtet hjælpe dig videre.

"Jeg er flyttet til en ny by"

“For nogle år siden flyttede jeg fra Silkeborg til Esbjerg, hvor min kæreste kommer fra, og jeg begyndte på andet år på handelsskolen. Selvfølgelig fik jeg nye bekendtskaber, men de kunne på ingen måde erstatte dem, jeg havde derhjemme. Jeg følte mig meget alene, og selv om jeg var sammen med min kæreste, var det bare ikke nok.”
Marie, 21 år

HVILKEN TYPE ENSOMHED ER DET?
Du har forladt dit gamle netværk af venner og familie og skal til at opbygge et nyt, hvilket ikke altid er lige nemt. Det kan specielt komme som et chok for dig, der er vant til at have mange venner og fungere godt socialt, fordi det er første gang, du oplever at skulle gøre noget aktivt for at få en omgangskreds.

DET KAN DU GØRE:

1. Glem kæresten: Har du en kæreste med til din nye by, kan han nemt blive din største hæmsko. Når du ved, at manden venter derhjemme, vil det altid være nemmere at tage hjem til ham og hygge end at tage med til den fest, hvor du kun kender to af gæsterne. At møde nye mennesker kræver altid en indsats, og du må erkende, at du skal kæmpe for at få et nyt netværk.

2. Engager dig: Nej, sønderjyderne er måske ikke ligesom dine venner hjemme i København. Men hvis du ikke vil føle dig alene i de tre år, du skal læse i den nye by, bliver du nødt til at overskride dine egne grænser. Vær rummelig, og prøv at tale med de mennesker, du normalt ikke ville tale med. I finder med al sandsynlighed nogle fælles interesser, hvis du giver dem en chance.

Eksperten: Mette Holm, autoriseret psykolog, metteholm.dk

Bragt første gang i Woman nr. 124

Du vil (garanteret) også kunne lide