Påsken er måske ikke en lige populær højtid som for eksempel julen, men uanset om du går højt op i påsken eller ej, så er det i hvert fald altid skønt med nogle fridage, hvor du – hvis du er heldig – kan få glæden af lidt varmende forårssol.
For mange af os i Danmark er det ting som påskefrokoster med familien eller vennerne, gækkebreve, påskeslik og æggejagt, som fylder påskedagene – men sådan er det ikke nødvendigvis alle steder. For selvom påsken bliver fejret flere steder rundt i verden, findes der virkelig mange forskellige påsketraditioner, som du sandsynligvis aldrig har hørt om. Vi har samlet 12 skøre og unikke påsketraditioner fra hele verden lige her.
1. Påskeskiløb er fast tradition i Norge
De kære nordmænd elsker at stå på ski, og der bliver ikke skåret ned på skihyggen i påskedagene, hvis vejret altså tillader det. Mange nordmænd rejser til deres hytter i påsken, og her medbringer de altså skiene. Påskeskiløbene byder på aktiviteter som ægkastning og grill, og det er en sjov tradition for både unge og ældre.

2. Påskekrimier er endnu en norsk påsketradition
En anden norsk påsketradition, som i den grad er kommet for at blive, handler om noget så populært som krimier. I Norge bruger de nemlig meget tid på at se og læse såkaldte påskekrimier. Traditionen stammer helt tilbage fra påsken i 1923, hvor en reklame for en krimibog blev forvekslet med en rigtig nyhedsreportage. Bogen hed Bergenstoget plyndret i natt eller på dansk Bergenstoget bestjålet i nat, og folk troede, det var en rigtig hændelse. Herefter blev det meget normalt at udgive krimibøger i påsken, og traditionen lever i bedste velgående den dag i dag.
3. I Finland klæder børn sig ud som hekse i påsken
I Danmark klæder børn og barnlige sjæle sig ud til Fastelavn og nu også til Halloween, men i Finland er påsken endnu en fantastisk lejlighed til at klæde sig ud. Finske børn har tradition for at klæde sig ud som hekse og vandre rundt i gaderne med kosteskafter på jagt efter slik. Finnere brænder også bål i påsken for at skræmme hekse væk (altså, ikke børnene, men “rigtige” hekse).
4. I Australien kan du få påskechokolade formet som pungharer
I Australien laverer konditorer påskechokolade formet som pungharer som et alternativ til den typiske chokoladehare, som vi kender herhjemme. Denne tradition startede som et forsøg på at skabe opmærksomhed omkring den svindende bestand af netop pungharer. Hvordan det helt konkret hjælper på problemet, ved vi ikke helt, men indtjeningen går nok til det gode formål.
5. I Frankrig spiser de en gigantisk omelet 2. påskedag
Hvis du elsker æg, skal du måske besøge byen Haux i det sydvestlige Frankrig i påsken. Her laver beboerne nemlig en kæmpestor omelet med mere end 4500 æg, som bliver hældt på en pande og serveret for mere end 1000 personer. Hver familie i byen knækker et æg derhjemme om morgenen, og så samles alle familierne med deres æg på hovedtorvet i byen, hvor de bliver brugt til at lave omelet til frokost. Og aftensmad. Og sikkert også morgenmad dagen efter...

6. Korsfæstelser er populære i Filippinerne
Vi får helt ondt i kroppen af at tænke på denne tradition fra Filippinerne, hvor nogle meget troende katolikker vælger at blive korsfæstet ligesom Jesus. Meningen er, at det skal rense både personerne og hele verden for synder. Av altså... Den romersk-katolske kirke er ellers ikke selv fan af idéen og har længe forsøgt at modvirke den voldsomme praksis, men det har de indtil videre ikke haft særlig stor succes med.
7. I Grækenland males påskeæg kun med rød farve
De fleste af os har været vant til at male påskeæg i alverdens farver som børn, og i store dele af verden er der tradition for at dekorere æg på samme måde som her i Danmark. Men i Grækenland er det altså lidt anderledes, for her males æggene kun i rød. Forklaringen er, at rød er livets farve, og så kan den også repræsentere Kristi' blod.
8. Pas på flyvende keramik på den græske ø Korfu
Hvis du besøger den græske ø Korfu i påsken, skal du passe lidt på, så du ikke får et stykke keramik lige i hovedet. Klokken 11 påskelørdag kaster indbyggerne på Korfu nemlig både små og store lerpotter ned fra deres balkoner. Traditionen stammer helt tilbage fra 1500-tallet, og meningen er at skræmme onde ånder væk og markere en ny begyndelse.

9. I Ungarn og Polen bliver kvinder overhældt med vand
I Ungarn er det en typisk påsketradition, at kvinder iklæder sig traditionelt, ungarsk tøj påskedag, hvorefter de bliver sprøjtet til med vand eller endda får hældt en hel spand vand over sig. Det lyder altså ubehageligt... Og koldt.
Også i Polen må du hellere have vandtæt tøj på i påsken. Her er der nemlig en tradition med at bruge både spande, vandballoner og vandpistoler til at sprøjte store mængder vand på hinanden. Det menes, at traditionen egentlig har været en slags fertilitetsritual i gamle dage, hvor det kun var unge kvinder, der fik lov til at opleve denne kolde “fornøjelse”.
10. Også i Tjekkiet og Slovakiet bliver kvinder udsat for lidt af hvert i påsken
Befinder du dig i Tjekkiet eller Slovakiet på påskedag, er det måske bedst at blive indendørs. Ellers er der chancer for, at du bliver slået med en kost... Av. Den er god nok – lokale mænd og drenge går rundt i gaderne med en slags kost, mens de leder efter piger og kvinder, som de kan “piske”. Det er ikke meningen, at piskningen skal være smertefuld; i stedet skal den give godt helbred og skønhed. Vi er nu mest af alt sikre på, at det føles meget ubehageligt... Traditionen er også meget kontroversiel nu til dags.
11. Tobak hænges på træer i Papua Ny Guinea
I Papua Ny Guinea, hvor der er lidt varmere end her på vores breddegrader, overlever de klassiske chokoladepåskeæg ikke særlig længe på grund af netop varmen. Derfor dekoreres der med andre ting i påskedagene, og den nok mest specielle tradition er at hænge tobak og cigaretter op på træer og grene.
12. Populær ostekonkurrence i Italien
I bakkebyen Panicale, der ligger i regionen Umbrien i Italien, byder påsken på en helt særlig osterulningskonkurrence. Konkurrencen hedder Ruzzolone og er egentlig meget simpel. Den går ud på, at de konkurrerende skal rulle en massiv, rund ost, der vejer omkring fire kilo, rundt om landsbyens mure. Og vinderen får osten! Lækkert – men nok også lidt ulækkert med en beskidt ost.

Kilder: Tara.no, wanderlust.co.uk, oliverstravels.com, womansday.com