Vinterbadning
Er du klar til at blive vinterbader?© Getty Images

6 gode råd til dig, der gerne vil lære at vinterbade

Du kan sagtens! Vi hepper på dig!

5. februar 2021 af Ida Storm Frøslev Hansen

Der er massevis af fordele ved at vinterbade – det øger din lykkefølelse, du får et hammerstærkt immunforsvar, du får dine blodkar i topform, du bliver mindre kuldskær, og så får du en hobby, hvor du er tæt på naturen og oplever den på tæt hold året rundt – lyder det som noget for dig? Ja, ikk'?

Så læs med her, hvor vi giver dig seks trin til, hvordan du bliver vinterbader!

Vinterbadning
På med hatten og bikinien – det er vinterbade-tid! © Getty Images

1. Lad ikke årstiden stoppe dig

Siger kalenderen august og dermed ikke er ægte vinterbadning? Skidt pyt! Eller er der istapper udenfor dit vindue, og du er bange for, det bliver ALT for koldt? No worries!

Hvis du er sund og rask, kan du begynde at vinterbade, hvornår på året du kan mærke, at du har lysten og modet. 

Når først du har lysten til at hoppe en tur i bølgen blå, må du ikke lade årstiden stoppe dig – vi hepper på dig! 

2. Find en bademakker, en badeklub eller en befærdet strand

Der findes massevis af vinterbadeklubber i Danmark, og de har deres klare fordele. Der er sauna (okay, det er helt klart den største fordel – så lækkert jo!) samt andre, glade (og erfarne) vinterbadere, der helt sikkert gerne vil hjælpe dig i gang med dit vinterbader-eventyr. 

Dog koster det lidt at være medlem af en klub, så måske du lige skal prøve et dyp, inden du bliver sponsor af din lokale vinterbadeklub. Du kan se alle vinterbadeklubber i Danmark her

Hvis du gerne vil vinterbade uden en vinterbadeklub, er det en god idé at alliere dig med en god ven, din kæreste eller mor, så du ikke bader alene. 

Hvis du ikke lige kender nogen, der vil med ud at lege havfrue i det kolde vand, kan du finde en befærdet strand at bade ved. På den måde er der mennesker omkring dig, hvis uheldet skulle være ude, og du får brug for hjælp. 

Aldrig start dit vinterbadereventyr uden opsyn!

Vinterbadning
Du kan starte året rundt, så længe du er sund og rask.© Getty Images

3. Hav badesko eller et ekstra håndklæde med

Dine fødder er noget af det, der bliver allerkoldest, når du vinterbader. Derfor kan det være en rigtig god idé at tage et par klipklappere eller et ekstra håndklæde med, du kan vikle dine fusser ind i, når de har været i den kolde balje. 

4. Træk vejret!

Det her er måske vores bedste råd – træk vejret!

Hvis du trækker vejret for hurtigt (hvilket vi er mange, der gør, når vi er lidt nervøse), kan du begynde at hyperventilere, og det kan, hvis du er rigtig uheldig, få dig til at besvime i vandet. Det skal vi helst ikke nyde noget af!

Hvis du derimod trækker vejret stille og roligt, helt ned i maven, vil du have meget bedre kontrol over din krop, samt føle dig mere rolig. Husk igen: Start ikke dit vinterbadereventyr uden opsyn.

Vinterbadning
Træk vejret!© Getty Images

5. Tag tøj på overkroppen først

Et lille, men pro-tip: Efter, du har været i vandet, er det en god idé at starte med at tage tøj på overkroppen. Så får du hurtigst varmen.

6. Fejr din tur i vandet

Hey! Hvor er du sej! Du har gjort noget godt for din krop og dit sind. Det skal fejres!

Køb dig en lækker kage på vej hjem fra vandet, lav en god kop kaffe eller sæt dit yndlingsmusik på, når du kommer hjem. Hvad end, der gør dig glad. 

Det er så vigtigt at fejre dine sejre – store, som små. Og helt ærligt så er det da hundrede procent en sejr, at du fik overbevist dig selv om, at du skulle dyppes i koldt vand – sejt!

Vinterbadning
Husk at fejre din turn i bølgen blå.© Getty Images

Kilde: Samvirke.dk, Respektforvand.dk

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.