Rod
Roder du også lidt for meget? © Getty Images

Roder du meget? Sådan kan det påvirke dit liv

Få også fire små fifs til at undgå rod

5. april 2023 af Ida Hagsholm Jonassen

Rod fylder ikke bare i dit hjem – det fylder faktisk også i dit hoved. 

De omgivelser, du befinder dig i til dagligt, har nemlig stor betydning for din psyke. Rod i hjemmet kan afspejle et underlæggende problem og være et signal om, at der også er rod i livet. 

Læs mere om, hvordan rod påvirker din psyke og få fire konkrete tips til at undgå roderi lige her. 

Sådan påvirker rod din psyke

Vores psyke påvirkes meget af de omgivelser og det miljø, vi bevæger os i til dagligt. Derfor kan et konstant rodet hjem være med til at skabe en følelse af afmagt, stress og uro i kroppen og hovedet. 

Hjemmet er nemlig ofte en afspejling af psyken. Så rod i hjemmet kan være en indikator på, at der er noget underliggende i dit liv, som også er rodet. Derfor skal det heller ikke undervurderes, at det godt kan virke utroligt uoverskueligt at rydde op. 

Uro, stress og ubehag grundet rod.
Bliver du påvirket af rod?© Getty Images

Derfor skal du holde dit hjem rent

Følelsen af stress opstår i høj grad af det, vi ikke når. Et rodet hjem symboliserer alle de ting, du ikke når, og derfor vil du kunne fjerne lidt af den stressede følelse ved at holde dit hjem rent. 

Er rent og ordenligt hjem giver en kæmpe følelse af frihed, og ofte bidrager det også til en øget følelse af overskud i hverdagen. Resultaterne af en oprydning er altså store og giver en kæmpe tilfredsstillelse efterfølgende, så det er bare om at komme i gang.  

Få bugt med rodet

Her kan du læse fire små fifs til, hvordan du (uden den stor indsats) mindsker rodet i dit hjem. 

Kvinde rydder rod op.
Måske kender du allerede til nogle af rådene i forvejen. © Getty Images

1. Hold orden

Et af de bedste tips til at undgå, at det pludselig ligner, at der er sprunget en bombe i dit hjem, er ved løbende at rydde op. 

I stedet for at smide de brugte sokker på gulvet, så put dem i vasketøjskurven, og smid papkasse fra dine nye sko ud med det samme i stedet for at lade den stå i hjørnet. På den måde undgår du nemlig, at stakke af vasketøj, gammelt service og tilfældige papirer pludselig har overtaget det, der ellers skulle være din stue. 

Det kan nemlig godt virke meget overvældende at rydde en masse rod fra den seneste uge på én gang, for der kan godt komme meget i løbet af den tid, det får lov til at ligge. Men en løbende oprydning vil sørge for, at rodet aldrig breder sig så meget, at det pludseligt føles som om, at det har overtaget dit hjem (og dit liv). 

2. To minutters reglen

Denne regel er lidt i råd med ovenstående. Som navnet indikerer, handler den om, at alt rod, du ser, som kan ryddes op på to minutter eller derunder, skal du tage dig af med det samme, når du ser det eller kommer i tanke om det. 

For to minutter er jo ingenting i løbet af en dag. Så kan du jo sagtens nå lige sætte det brugte service i opvaskemaskinen eller fjerne de tomme tandpastatuber fra badeværelset. 

Kvinde rydder rod op
Er du typen der heller ikke lige får sat servicen i opvaskemaskinen? © Getty Images

3. Lav systemer

En typisk årsag til rod er simpelthen, at mange ikke har faste pladser til deres ting. Hvis ikke du har en kasse til alle dine elektronik-ledninger, så vil de jo komme til at ligge allevegne. Derfor vil er pro-oprydningstip være at have faste pladser til alle de ting, der normalt roder derhjemme. 

Så bliver det nemlig meget lettere og overskueligt at holde orden i sagerne. Og det kan være alle typer af opbevaring, som for eksempel skabe, skuffer, kasser, hylder og knager.

Så længe du har en plads til alle dine sager, så vil det være meget mere naturligt blot at rydde dem af vejen fremfor at lægge dem tilfældige steder, fordi du ikke lige ved, hvor du skal gøre af dem. 

4. Ryd ud

En af de helt store syndere til rod er alt for mange ting. Vi har simpelthen alt for mange genstande, der kan rode. 

Så derfor: Ryd ud i dine ting. Du har for eksempel ikke brug for to decilitermål, den trøje, der har ligget ubrugt i dit skab i over et år og tre par solbrillehylstre.

Det kan godt være lettere sagt end gjort at rydde ud. Vi har nemlig ofte en emotionel tilknytning til vores ting (også dem vi aldrig bruger), og derfor kan det godt være ekstra svært for os at skille os af med dem. Men giv det nu alligevel et skud, for du vil helt sikkert føle dig lettere og mere overskudsagtig, hvis ikke du drukner i rod. 

Kilder: e-psyk.dk