Kvinde med champagne
© iStock

Sådan bliver du bedre til at møde nye mennesker

Få psykoterapeutens bedste råd, så du blandt andet bliver bedre til smalltalk

31. maj 2021 af Amalie Blixt

Skal du på date? Starte på nyt job eller studie? Til en fest, hvor du ikke kender så mange? Om du synes om det eller ej, så skal du forberede dig på en solid omgang smalltalk.

Men det at møde nye mennesker, give et godt førstehåndsindtryk og holde en spændende samtale i gang kan være svært. Det virker måske som om, alle andre er bedre til det end dig, men heldigvis kan du også lære at blive bedre til at møde nye mennesker – blot ved at huske nogle små tricks.

Gode tips og tricks 

Vi har talt med psykoterapeut Pia Torp og spurgt hende om alt det, du gerne vil vide, hvis du vil blive bedre til at møde nye mennesker. 

Hvordan giver jeg et godt førstehåndsindtryk?

Du har faktisk kun 15 sekunder til at give et godt førstehåndsindtryk, så du skal være opmærksom på, hvad du udstråler helt fra starten. Men vi har en god nyhed: Din stemmeføring, dit udseende og din tøjstil er ikke vigtigt. I hvert fald ikke så vigtigt som at hvile i dig selv. 

“Vær glad, og vær glad for den, du er – det efterlader dem, du møder, med samme stemning. Hvis du smiler og er åben, udstråler du tilgængelighed og tiltrækker andres opmærksomhed på en positiv måde – hold derfor brystet højt, ryggen ret og lad være med at lægge armene over kors,” siger Pia Torp og fortsætter: “Men husk også, at førstehåndsindtryk er noget, der sker i andre. Du kan derfor ikke gardere dig for, hvad andre tænker om dig – du kan bare være dig selv.”

Hvordan åbner jeg bedst en samtale?

Hvis du har mulighed for det, så tag udgangspunkt i noget, I har til fælles – f.eks. at I begge står lige her lige nu, om det så er til en fest, på en arbejdsplads eller et helt tredje sted.

“Det kan være en god idé at begynde med at fortælle noget om dig selv eller dine egne oplevelser og ud fra dette spørge ind til den anden person. En rigtig god huskeregel er at stille åbne spørgsmål – altså dem, der begynder med hv-ord: Hvad, hvem, hvordan, hvilken, hvorfor. På den måde undgår du, at din samtalepartner blot svarer ja eller nej,” siger Pia Torp.

Vil du gerne blive lidt mere skarp til smalltalk? Så læs med her.

Hvad skal jeg ikke begynde at snakke om?

“Hvis du begynder at prale om dine egne evner eller rette på andre, kan du nemt komme til at virke overlegen og bedrevidende,” siger Pia Torp. 

Det skaber grundlag for en ulige samtale og gør det meget sandsynligt, at din samtalepartner ikke har lyst til at tale med dig særlig længe.

“Det kan også virke energidrænende for din samtalepartner, hvis du taler uafbrudt og ikke giver plads til, at han eller hun kan få et ord indført,” siger hun og fortsætter: “Husk også altid at tilpasse samtaleemnerne og lydniveauet til omstændighederne ved at bruge din sunde fornuft.”

Hvad gør jeg, hvis jeg er faldet i snak med en, som jeg egentlig gerne vil slippe for igen?

“Du kan indimellem støde på mennesker, der er så optagede af sig selv, at de slet ikke lægger mærke til deres samtalepartners signaler. Denne manglende empati kan virke grænseoverskridende og energidrænende. Hvis du finder dig selv i sådan en situation, så sig pænt fra og gå videre,” siger Pia Torp og fortsætter: “Indimellem er dette dog ikke en mulighed – du kan for eksempel være blevet placeret ved siden af en bordherre, der overskrider dine grænser eller dræner din energi.”

I den situation foreslår Pia Torp, at du bruger en helt speciel visualiseringsøvelse: Forestil dig, at du har et skjold hele vejen rundt om kroppen. Fortæl så dig selv, at du er okay, og at andre ikke kan komme ind og ødelægge dit humør eller din stemning.

Skal jeg holde øjenkontakt med personen, jeg snakker med?

Det er videnskabeligt bevist, at de fleste mennesker har svært ved at fastholde øjenkontakt med en person gennem en længere samtale. Lad derfor være med at bruge for mange ressourcer på at tænke over, hvor ofte og hvor intenst du holder øjenkontakt med din samtalepartner – det fjerner dit fokus fra at lytte til selve samtalen.