Carrie, Sex and the City
© Darren Star Productions, Home Box Office, Sex and the City Productions

Sådan bliver du glad i låget, mens du skriver speciale

Kender du én, som har brug for disse tips?

5. maj 2020 af Helene Hyldgaard-Jensen

Du kender nok følelsen af at sidde med en stor opgave, som du ved kommer til at koste dig blod, sved og tårer. Og lige med specialeskrivning har vi altså brug for nogle råd for ikke at blive helt kuk og gå i selvsving! 

Det er psykolog Gry Secher, som hjælper os med at give de bedste tips til at være positive under hele specialeskrivningen.

Undgå stress

Det er nemt at blive stresset, når der er en deadline. Men vi gider ikke stresse, når vi skriver speciale, for det kan kun gå galt. 

“Lav en disposition for, hvad du skal nå – og hvornår. Det er bedre at skrive et afsnit helt færdigt i en halvdårlig kvalitet, komme videre til det næste afsnit og så til sidst have rigeligt tid til at arbejde med hele specialet i dets sammenhæng. Også selvom det måske ikke er så gennemført, som du ønsker dig. På den måde når du at blive færdig. Og sørg så for at dispositionen har datoer på færdiggørelsen af enkelte afsnit, så du er sikret et helt skrevet speciale et par uger før, du skal aflevere,” anbefaler Gry Secher. 

Få hul på skriveblokader

Det er normalt at sidde og kigge... og kigge... og kigge på det tomme stykke papir. Eller læse den samme sætning om og om igen. Skriveblokader er de værste af slagsen, og de kommer desværre ofte til os, selvom de er uønskede!

“Øv dig i hurtigskrivning, hvor du skriver brainstorm-agtigt. Sådan får du hul på skriveblokader. Brug gerne visuelle- og kreative teknikker til idéudvikling. For eksempel: Skriv overskrifter på papirer, og læg dem ud på gulvet, og fortæl specialet for dig selv, mens du går fra ark til ark. Du kan også tegne dine ideer eller lave en planche.” 

Pauserne er SÅ vigtige

Du bør kun arbejde otte timer om dagen. Hold så fri resten af tiden. Lav eventuelt dit eget skema hver søndag, så du er klar til en ny uge, hvor du ved, hvad der skal ske og hvornår. På denne måde falder du ikke i ‘jeg ser liiige et afsnit til-fælden’ i dine pauser, men kan se lige så meget serie, som du vil, når du får fri. I pauserne er det rigtigt vigtigt at få frisk luft og motion, så det er en super idé at gå en tur (Eventuelt med en veninde, så I kan få snakket om alt andet end opgaven!)

Gry anbefaler disse aktiviteter: “Lav god, sund mad, se dine venner, hold om kæresten, spil musik, hør musik uden at lave andet, mediter, se fodbold, vand planterne på altanen, gå tur i naturen/i byen. Gør noget særligt for dig selv. Det kan være en weekendtur, en ferie, en tur til zoneterapeut/akupunktør/fysioterapeut/massør eller en tur i karbad.”

Mad og søvn

Mad giver os energi, og især et godt og nærende måltid er rigtigt godt, så vi kan holde energi-niveauet stabilt gennem skrivningen. Så husk at overhold måltiderne, og spis godt til. Slik og søde sager kan også være hyggeligt under skrivningen, men beløn hellere dig selv med noget lækkert, når du har nået din deadline. På den måde har du lidt et mål og en præmie, som du kan se frem til under skrivningen. Husk også en rimeligt fast døgnrytme (otte timers søvn mindst) så du er er klar til en otte timers arbejdsdag! 

Hvis du mangler motivation 

Bekæmp dine negative tanker. Du troede sikkert heller ikke, at du ville klare studentereksamen, at du ville kunne komme ind på studiet, bacheloropgave og så videre. Men det gjorde du, så du kommer også til at klare dette! 

Tænk på alle dem, der har lavet et speciale og siger, at de ville ønske, de havde vidst, at specialet ikke er så vigtigt. Tænk på de penge, som du kan bruge fra dit første job? Lov måske dig selv et par nye sko eller en rejse, når den første løn kommer. 

Det skal nok gå alt sammen

Snak med folk, som du ved tror på dig og som ser det gode i dig. Fortæl dem om alle dine bekymringer. Mind dig selv om, at specialet åbner en masse af døre for dig – også døre, som du ikke kan forestille dig lige nu.

“Husk på, at livet er et eventyr, der bare bliver bedre og bedre, og især, hvis du står igennem, når det er hårdt og kedeligt også. Sænk ambitionsniveauet, og følg blot dispositionen – du skal bare have skrevet et eller andet under hvert afsnit – så skal det nok samle sig til sidst,” slutter Gry Secher af med at sige. 

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.