Sådan fjerner du de mest genstridige pletter

Chokolade på en hvid skjorte? – No problemos!

4. november 2016 af Idenyt.dk

Har du det med at spilde på dit tøj og være klar til at smide tøjet ud bagefter i ren frustration? Sådan har vi det i hvert fald ofte – især os, som er überordensmennesker. Men bare rolig, redningen er her. Vi har nemlig lavet en guide til dig, så du aldrig nogensinde behøver at hive dig selv i håret over at have spildt. 

Kaffe

Brug sødmælk

Mange af os ELSKER kaffe,  men da vi ofte drikker den, når vi er trætte og har brug for en opkvikker, (har du hørt om den nye kaffe, som gør, at du kan holde dig vågen i 18 timer?) så har vi det med at spilde. Kaffe forsvinder gerne, hvis du straks skyller tøjet under rindende, koldt vand. Lad vandet løbe gennem pletten, og gnid forsigtigt. Du kan også skylle i lunkent saltvand og efterfølgende vaske i maskinen. Gamle pletter på tøj, der højst tåler 60°, dyppes i sødmælk, før tøjet vaskes i maskine. Sart tøj (30-40°) duppes med opvaskemiddel, trækker i 4-6 timer og vaskes i maskine.

Sødmælk kan også bruges som pletfjerner. Kulørt tøj med kaffepletter kan nemlig lægges i blød i sødmælk. Her skal det blive, indtil mælken er sur. Skyl efter med lunkent vand, og vask til sidst i maskine. Kaffepletter kan også fjernes med en blanding af 1 del glycerin og 3⁄4 almindeligt vand. 

Læbestift

Brug sødmælk eller husholdningssprit

Pletten dyppes i sødmælk, og tøjet vaskes derefter i maskine (60°). Pletter på sart tøj (30-40°) dyppes først i sødmælk, duppes så med opvaskemiddel og trækker i 4-6 timer, før tøjet vaskes. Hvis der er en pletrest tilbage, når tøjet er rent og tørt, så gnid pletten med husholdningssprit. 

Tomatketchup 

Brug opvaskemiddel

Nogle af os har det med at spise ketchup til ALT, så det kan være svært at undgå, at det ikke havner på tøjet. Tomatketchup forsvinder faktisk uden problemer på tøj, der kogevaskes. Sartere tøj skylles først under rindende vand, hvorefter tøjet vaskes. Gamle pletter fugtes med opvaskemiddel, som trækker i 4-6 timer, hvorefter tøjet vaskes i vaskemaskinen.

Rødvin 

Brug citroner

Friske pletter kan holdes under rindende koldt vand. Lad vandet løbe igennem pletten, mens du samtidig gnider på den. Vask bagefter i maskine.
Kan tøjet tåle kogevask, kan du også strø pletten med salt, duppe med citronsaft og derefter vaske i maskine.

Gamle rødvinspletter fugtes med opvaskemiddel, som virker i 4-6 timer, hvorefter tøjet vaskes i maskine. Gamle pletter kan du også lægge i blød i kærnemælk.

Svedlugt 

Prøv Rodalon

Svedlugt forsvinder som regel altid under kogevask. Hvis tøjet ikke tåler så høje temperaturer, så kan det dyppes i vand tilsat et desinfektionsmiddel, fx Rodalon, før det vaskes i vaskemaskinen.

Kuglepen 

Brug opvaskemiddel 

Friske pletter dyppes i sødmælk, hvorefter tøjet vaskes i maskinen. Tøj, der højst tåler 60°, fugtes med opvaskemiddel og hviler i 4-6 timer før vask i maskine. Gamle pletter gnides med husholdningssprit og vaskes derefter i maskine. 

Mascara 

Brug opvaskemiddel eller rensebenzin

Er det almindelig mascara, skal du gnide pletten med opvaskemiddel. Lad det virke i otte-ti timer. Er det vandfast mascara, skal du hælde lidt rensebenzin på en klud og duppe pletten, til den er væk. Vask stoffet straks derefter.

Chokolade 

Opvaskevand eller sødmælk

Skrab så meget af chokoladen af, som du kan. Dup pletten forsigtigt med en klud med opvaskevand. Sug derefter vandet fra pletten op med en tør klud. Gentag.

Hvis tøjet tåler en kogevask (90°), går pletten som regel af, hvis du har gnubbet sødmælk på. Hvis ikke, så brug eventuelt et vaskemiddel med blegestof.


Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.