Kvinde er trist
Oplever du psykisk vold? Lær at genkende tegnene.© Getty Images

Sådan genkender du psykisk vold

Risikerer du at blive offer for psykisk vold – eller har du en søster eller veninde, der allerede er det?

20. februar 2021 af Redaktionen

Vi ved, hvad fysisk vold indebærer, og at den er forkert – men hvad med psykisk vold? Den kan være sværere at identificere, men lige så slem at være offer for.

Men hvordan genkender du signalerne, og hvordan kan du hjælpe dig selv eller andre ud af den forfærdelige situation?

Vi har spurgt Helle Øbo, der er kandidat i pædagogik og direktør i og stifter af Dialog mod Vold – et behandlingscenter, hvor udøvere af psykisk og fysisk vold og deres partnere kan få hjælp. Centeret beskæftiger sig også med, hvem der udøver volden og hvorfor.

Hvad har udøverne af psykisk vold til fælles? 

“Udøverne er meget forskellige. Der er både folk, der har store huse og en fin titel, og folk, der er på kontanthjælp og bor i udsatte områder. 60 procent af de udøvere, der kommer i Dialog mod Vold, har en videregående uddannelse, og de fleste er faktisk ganske almindelige mennesker.”

Kvinde og mand i skænderi
Udøvere af psykisk vold kan være meget forskellige. Der findes ikke bare én type.© Getty Images

Hvorfor opfører nogen mennesker sig på den måde? 

“82 procent af de udøvere, vi møder, har som børn oplevet, at det var normalt, at far ydmygede mor, og selvom de foragter den adfærd, og som voksne lover sig selv, at de aldrig vil gøre det samme, så bliver de i et parforhold fanget af deres egen afmagt og bliver angste for at miste deres partner. De kopierer den adfærd, de har lært som børn.”

Kan en mand eller kvinde holde op med at udøve psykisk vold? 

“Ja, og det er altid meget vigtigt at skille handlingen fra personen. Voldsudøveren indeholder også alt muligt godt, og det er jo også derfor, det er svært at forlade en voldelig person. Det er vigtigt at forstå, hvorfor den voldelige adfærd er opstået, for det er den eneste måde, man kan behandle det på, og der skal behandling til for at bryde mønsteret.”

Hvilke faresignaler skal jeg være opmærksom på? 

“Der går ofte lang tid, før det går op for ofre, at de har været udsat for psykisk vold. I et sundt parforhold kan der være masser af frustrationer og jalousi, og folk kan være urimelige over for hinanden. Men det er vigtigt at være opmærksom, når den nedladende adfærd begynder at blive systematisk, eller hvis han tager dit selvværd fra dig. 

Volden bliver gradvist til et mønster. Ofrene ændrer langsomt forestillingerne om, hvad der er rigtigt og forkert i et forhold, og det unormale bliver normalt. En god indikator er, at der ikke er nogen mellemveje. Udøverens ord bliver lov, og som offer bliver du slet ikke hørt, når du prøver at sætte grænser. Der kommer også tit strafelementer ind i forholdet. Isolation kan også være et tegn på, at du er udsat for psykisk vold.”

Føler du, at din partner manipulerer med dig, så du bliver i tvivl om dine følelser, tanker og holdninger? Så kan det være, at du bliver udsat for gaslighting, eller du er måske sammen med en narcissist

Seriøst snak i parforhold
Som offer af psykisk vold bliver du slet ikke hørt.© Getty Images

Hvad sker der med mig under psykisk vold? 

“Konsekvenserne ved psykisk vold kan være lige så voldsomme som ved fysisk vold. Nogle gange værre. Det kan påvirke dig resten af dit liv, fordi du vil tage den adfærd, du tilegnede dig, med ind i nye forhold – psykisk vold påvirker nemlig det inderste selvværd.”

Hvordan slipper jeg ud af psykisk vold? 

“Vi opdager ofte først, at vi er ofre for psykisk vold, når det er for sent, fordi vi mister forestillingen om, hvad der er normalt. Derfor er det rigtig vigtigt at involvere dine omgivelser. Spørg dine veninder og familie til råds om, hvad der er normalt. Og så skal du søge professionel hjælp. Det er faktisk først, når ofre er ude af deres voldelige forhold, at de opdager, hvor voldsomt det har været. Først der kan behandlingen starte.”

Kvinde er ked af det
Du opdager ofte første psykisk vold, når du er ude af det voldelige forhold.© Getty Images

Hvad stiller jeg op, hvis min veninde er udsat? 

“Du skal lægge mærke til, om personen forandrer sig. Som regel ses forandringen, fordi offeret tilpasser sin adfærd for at undgå konflikterne derhjemme. Det kan være, at din veninde begynder at aflyse jeres aftaler, måske går hun altid tidligt hjem, og når I er sammen, sidder hun hele tiden og sms’er med sin kæreste. Måske bliver hun fraværende, og når du spørger, hvordan hun har det, svarer hun per automatik, at det går godt, selvom du tydeligt kan se, at hun er ked af det.”

Skal jeg sige noget, hvis jeg har mistanke om, at noget er galt? 

“Det er rigtig vigtigt at bringe det op, hvis noget virker mærkeligt, eller hvis du tænker, at noget ikke er, som det skal være. Mange af de kvinder, der er udsat for psykisk vold, siger ingenting, fordi de har meget svært ved at se, hvad der er unormalt i forholdet. Her er det rigtig vigtigt, at du ikke er berøringsangst, men spørger ind til det.”

Kvinder tager en seriøs snak
Det er vigtigt, du taler med din veninde, hvis du tror, hun er udsat for psykisk vold.© Getty Images

Hvordan kan jeg hjælpe min veninde ud af psykisk vold? 

“Som pårørende må du for alt i verden ikke dømme. Hvis du fornemmer, at din veninde er udsat for psykisk vold, må du hverken begynde at kritisere hende eller hendes kæreste. Så udsætter du hende nemlig for det samme som udøveren af volden gør: overfalder hende og beder hende om at gøre ting, hun ikke kan. Du skal spørge ind til forholdet, men du skal være nysgerrig, undersøgende og ydmyg, og du skal tro på, at hun har styrken til selv at finde ud af det, hvis der er noget forkert i hendes forhold. Fortæl hende, at du altid står klar til at tale med hende, og at du vil være der for hende altid, uanset hvornår hun har brug for det. Også selvom hun måske ikke forlader ham.”

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.