Rachel og Joshua fra Venner
Giver du et godt førstehåndsindtryk?© Bright/Kauffman/Crane Productions, Warner Bros. Television

Sådan giver du det bedste førstehåndsindtryk

Om du skal på date, til eksamen eller møde svigerforældrene for første gang, så er teknikken den samme

17. juni 2020 af Redaktionen

Det tager kun syv sekunder at danne dig et indtryk af en anden person – så ved du, om du synes, at han eller hun er sympatisk, og om du har lyst til at have mere med vedkommende at gøre.

Efter tre minutter har du dannet 80 procent af dit endelige indtryk. Og sådan har andre mennesker det også med dig! Så udnyt kropssprogets betydning til at skabe dig et forspring, næste gang du er til fest, eksamen eller på date.

Sammen med Jesper Bergstrøm, der underviser i positiv psykologi og kropssprog, giver vi dig seks ting, du skal være opmærksom på, når du gerne vil imponere nye bekendtskaber fra starten. 

1. Positive tanker

Det er vigtigt, at du er i godt humør, for det kan andre nemlig se på dig. Dine øjne stråler, du har farve i kinderne, og du ser lækrere ud. Så forbered dig inden mødet: Hør god musik, tal med en veninde, som kan få dig til at grine, eller lav noget andet, der gør dig glad.

2. Øjenkontakt

Det er godt at se modparten i øjnene, men ikke mere end cirka halvdelen af tiden. Ellers virker du intimiderende frem for imødekommende. 

3. Et godt håndtryk

Ved at give det helt rigtige håndtryk kan du komme lige så meget på bølgelængde med personen over for dig, som hvis I havde talt i tre timer. Der er fire ting, du skal være opmærksom på:

Vinkel 

Hold hånden lodret. Hvis du vipper knoerne opad, virker det, som om du vil dominere – det modsatte er tegn på underkastelse.

Hud mod hud

Når hænderne støder sammen, skal I ramme hinanden på det bløde stykke mellem tommel- og langefinger.

Tryk 

Klem med nogenlunde samme tryk som modparten. Ingen er vild med en knogleknuser eller en slatten karklud.

Øjenkontakt

Se din modpart direkte i øjnene. Det viser, at du er nærværende og ikke har noget at skjule.

4. Spejling

Vi mennesker kan bedst lide folk, der minder om os selv. Det skaber tryghed og fællesskab. Derfor kan du vinde mange point ved at spejle din modparts kropssprog. Sæt dig på samme måde som ham, og tag for eksempel hånden op til øret, hvis han har hånden ved kinden. Men gør det lidt forsinket, så det ikke er tydeligt, at du aber efter.

5. Kropssprog

For at virke åben og imødekommende er der tre områder på kroppen, som skal være åbne, når du møder et andet menneske: halsen, maven og skridtet. Hav hænderne ned langs siden, spred benene en smule, og vend navlen mod den, du møder – det viser interesse.

Hvis det falder naturligt, er det også godt at lave en berøring på for eksempel albuen. Det får modparten til at føle sig godt tilpas.

6. Lyt

Mange har en tendens til at tale for meget, når de møder fremmede, men det kan let virke overrumplende. Fokusér i stedet på at lytte og vigtigst af alt: at vise, at du lytter. Læg hovedet lidt på skrå, så øret titter frem – det viser interesse. Og så må du gerne nikke. Det virker mest naturligt at lave tre små nik ad gangen. Du behøver ikke at være enig i det, der bliver sagt, det viser bare, at du er opmærksom.

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Woman.