Eksperten i denne artikel er psykolog Helle Dam Nielsen, som arbejder med stress, livskriser, angst og selvværd. Du kan besøge hendes side lige her.
Hvis du mister én, der står dig nær, kan det føles utroligt overvældende. De er væk, og du står tilbage med sorgen, som kan være svær at håndtere; sorg kommer til udtryk på mange forskellige måder, og derfor kan det også være en udfordring at forstå sorgen og arbejde med den.
Vi har talt med psykolog Helle Dam Nielsen om hvordan sorg kan opleves, og hvad du kan gøre for at få bedre greb om sorgen og arbejde med den, så den bliver til at håndtere i hverdagen.
Hvordan opleves sorg?
“Hvis vi har elsket nogen, vil tabet af dem også resultere i sorg for os som pårørende. For de fleste vil sorgen den første tid efter, at en nær pårørende er død, være overvældende og fuld af svære følelser og reaktioner,” fortæller Helle Dam Nielsen.
“Folk reagerer forskelligt på tab; sorg er selvfølgelig følelsesmæssig i form af at være ked af det, føle savn, tomhed, vrede, skyld, lettelse eller ensomhed, men det kan også for nogle være meget fysisk. Her kan du opleve søvnproblemer, manglende energi, hovedpine, brystsmerter eller nedsat appetit.
Det kan også påvirke den måde, du fungerer på i verden; her kan du føle, at du har svært ved at koncentrere dig, du er måske mere ubeslutsom eller har en ‘osteklokkefornemmelse’.”
“Det er dog vigtigt at sige at der ikke er ‘one size fits all’, når det gælder sorg,” understreger psykologen og forklarer: ”Vi reagerer alle forskelligt, afhængigt af hvem vi er, af den relation, vi har haft til afdøde, og af hvordan vores omverden tackler, at vi er i sorg.”
Hverdagen fylder også
Sorg fylder utroligt meget, når du står i det, men hverdagen presser sig også på, og det kan til tider være svært at skulle tackle begge dele samtidigt. Dog vil sorgen efterhånden dæmpes, så du lærer at få sorg og hverdag til at fungere sammen, fortæller Helle Dam Nielsen.
”Ligesom det er almindeligt at reagere stærkt oven på et dødsfald, er det også helt normalt at have pauser fra de svære følelser. At der er tidspunkter, hvor du glemmer eller bare ikke forholder dig til tabet. Som tiden går, vil de perioder, hvor vi ikke er i sorgen, fylde mere og mere.”
Vores ekspert forklarer også, at sorgen er en proces, hvor du som sørgende bevæger dig mellem stærk sorg og din hverdag med de krav og almindeligheder, der hører med:
“Mange sørgende fortæller om, hvordan det kan være befriende at gå på arbejde, så de ikke behøver at være i sorgen hele tiden. Eller hvor godt det er nogle gange at være i sammenhænge, hvor andre ikke ved, man har mistet, og man derfor ikke behøver at forholde sig til det.
For mange vil sorgen være med dem resten af livet, dog vil det fylde mindre og minder og være noget, de ‘besøger’ indimellem.
Sorgen fylder – og det er helt naturligt
Når du mister nogen, påvirker din sorg også dine nærmeste, og dine nærmeste kan påvirke dig og din sorg, fortæller psykologen:
“Sorg er ikke kun en følelse som foregår på ‘indersiden’ af den sørgende; sorg er også noget, dem omkring den sørgende forholder sig til, og som sørgende bliver du mødt af andres forestillinger om, hvordan du skal sørge ‘rigtigt’.
Der kan være en forestilling om, at du skal arbejde med sorgen, du skal igennem sorgen og komme ud på den anden side. Og dermed også at du må sørge en vis tid, og helst på en behersket måde. Mange sørgende kan i hvert fald føle et pres fra omgivelserne om, at ‘nu må de også komme videre’,” siger Helle Dam Nielsen.
“Men sorgen er ikke noget, du skal igennem, sorgen er en følelsesmæssig erkendelse, altså en måde for den sørgende at forstå sit tab.”
Det kan du gøre
“Når du har mistet, kan det hjælpe at dele din sorg med andre og tale med dine venner og familie om dine følelser og den person, du har mistet. Mange har også glæde af at deltage i en sorggruppe. Der findes sorggrupper i de fleste kirker, og også mange patientforeninger har grupper for efterladte.
Hvis du ikke har pårørende, der forstår og kan rumme de svære følelser, kan det være en hjælp at opsøge en psykolog for her at få et frirum til at tale om det, der er svært, og få støtte i sorgen. Det hjælper også mange at tale eller skrive til den afdøde om både deres savn, om hverdagslivet, og hvad der sker.
Det kan også være godt at læse bøger om andres sorg, så du får en god fornemmelse af, at du ikke er forkert eller ved at blive skør, men at andre har det ligesom dig. Og så kan det hjælpe dig at tage pauser fra sorgen og gøre noget med nogen, der ikke kender til tabet, så du får lidt fri til at være den, du var før sorgen.
En del af sorgprocessen er at acceptere, at det kan tage tid, og at sorgen er livslang, men efterhånden aftager den i intensitet, og der vil gå længere og længere imellem, at du er i sorgen. Det tager tid, men det bliver nemmere,” siger Helle Dam Nielsen afsluttende.
Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.