Kvinde fryser
Minder dit hjem også om en iglo?© Getty Images

Sådan holder du bedst muligt på varmen resten af vinteren

Flyt sofaen væk fra radiatoren!

9. januar 2023 af Ida Hagsholm Jonassen

Vi er godt inde i vinterhalvåret, og det betyder, at temperaturen efterhånden står mere på minus end på plus. 

Og hvis du (ligesom os) er træt af klaprende tænder, blå negle og kuldegysninger, selv når du er indenfor, så er der faktisk hjælp at hente. 

Vi har nemlig samlet seks simple råd mod vinterkulden, så du kan holde på varmen i dit hjem men samtidig undgå at pakke dig ind i 100 lag som en Michelin-mand. Det er nemlig ikke fedt at fryse indenfor!

Læs rådene lige her. 

1. Hold dine fødder varme

Den er god nok. Det er de små ting, der gør forskellen, og når dine fødder er varme, er du også mere varm. Sørg derfor for at pakke dine små fusser godt ind i uld eller andre varme materialer. Så kan du nemmere holde resten af din krop varm.  

Hvis der er lidt fodkoldt i dit hjem, kan du også med fordel investere i et par futter til at holde dine fødder varme, når du går rundt på det kolde gulv.

2. Flyt sofaen væk fra radiatoren

Hvis din sofa eller et andet stort møbel står lige foran radiatoren, blokerer møblet for den varme, radiatoren udsender. Blokeringen gør, at varmen har sværere ved at cirkulere ud og rundt i rummene og gøre dem dejligt varme. 

En tommelfingerregel er derfor, at din sofa skal stå med en afstand på minimum 20 centimeter fra radiatoren. På den måde har varmen nemlig frit løb til resten af rummet. 

Hold på varmen
Blokerer noget for din radiator? © Getty Images

3. Træk dine gardiner for

Om aftenen efter at det er blevet mørkt, og solen er gået ned, kan du med fordel trække dine gardiner for vinduerne. Gardinerne fungerer nemlig som et ekstra lag af isolering, som er med til at isolere mod kulden fra vinduerne. 

Hvis dine vinduer er meget utætte og gamle, kan du også lægge tæpper, hvor den kolde luft siver ind. Så har du din egen lille hjemmelavede blokade mod vinterens bidende kulde. 

4. Varmedunken er din nye bedste ven

Køb en varmedunk og lad den holde dig ekstra varm under dynen. Der findes intet værre end at krybe ind under en iskold dyne og mærke gåsehuden brede sig. Derfor kan du med fordel lægge en varmedunk i sengen, inden du selv går i seng. Så kan du blive mødt af en lun, hyggelig hule. Skønt! 

Luft ud
Lufter du ud på den varmevenlige måde?© Getty Images

5. Luft varmevenligt ud

Når du lufter ud, er det vigtigt, at du gør det på den rigtige måde. For bedst muligt at holde på varmen, mens du lufter ud, er det en god idé at luft ud kort men hyppigt. 

Det betyder, at du skal lufte ud (med gennemtræk) cirka tre minutter ad gangen fem gange om dagen. De korte intervaller gør, at der ikke slipper lige så meget varme ud. På den måde undgår du, at din bolig bliver omdannet til en iglo, hver gang du vil have noget frisk luft. 

6. Hold samme temperatur i alle rum

Hvis rummene i din bolig har meget forskellige temperaturer, kan det faktisk føles som træk, hvilket vil give dig en fornemmelse af kulde. Derfor er det en god ide at holde nogenlunde samme temperatur i alle rum, så din krop ikke oplever disse kuldeforandringer, mens du går rundt indenfor. 

Kilde: Bolius.dk