Kvinde smiler
© Getty Images

Sådan siger du de tre vigtige ord “JEG ELSKER DIG” til dig selv

Mind dig selv om, at du er fantastisk!

19. februar 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

Du har sikkert hørt det før – du skal elske dig selv, før du kan elske andre. Men nogle gange glemmer du sikkert at fokusere på dig selv, og du giver ikke dig selv den kærlighed, du fortjener. 

Men kære læser, det er så sindssygt vigtigt, at du husker at sige: “Jeg elsker dig!”, og du skal ikke kun sige det til din kæreste, dine veninder og din familie – du skal også sige det til DIG! 

Og nej, du behøver ikke stå foran spejlet og sige det højt hver eneste dag, men hvis du har fokus på disse nedenstående punkter, er du godt på vej til at få større selvværd og blive endnu gladere for dig selv. 

1. Flyt fokus til de positive følelser

Fokuserer du ofte på alle de ting, som er svære, og som gør dig ked af det, i stedet for de ting, som gør dig glad? Hvis det er tilfældet, er det ikke så mærkeligt, for din hjerne er nemlig bygget til at fokusere ekstra meget på negative nyheder og følelser – simpelthen for at du kan forsvare din krop bedre.

Nogle psykologer peger på, at negative følelser fylder tre gange så meget som positive, og det er vigtigt at huske på de dårlige dage. Det kræver nemlig ekstra kræfter at fokusere på de positive ting, men det er vigtigt i forhold til at elske dig selv og blive endnu gladere for den, DU er.

En simpel måde at huske på de gode, dejlige ting er at skrive en liste, som du kigger på både morgen og aften. Du kunne eksempelvis skrive:

  • Jeg er kærlig og omsorgsfuld.
  • Jeg er der altid for mine veninder.
  • Jeg er god til at sige min mening på en konstruktiv måde.
  • Jeg lytter, og det ved jeg, at folk omkring mig sætter pris på.
  • Jeg er en dejlig og forstående veninde/datter/søster/kæreste.

2. Omfavn dine dårlige egenskaber

Det er praktisk talt umuligt at være glad og lykkelig hele tiden. Vi mennesker har også dårlige stunder, og af og til betyder det, at vores mindre positive egenskaber viser sit sande jeg. Måske bliver du ofte pessimistisk, når du står over for en svær opgave, eller du bliver måske lidt for hård i tonen, når du har en diskussion?

Vi har alle egenskaber, som vi ikke er særligt glade for, og vi kan ikke løbe fra, at vi nogle gange ikke er den kærlige, søde og overskudsagtige person, vi opfatter os selv som.

Men kære du, det er helt normalt, for knap så elskværdige egenskaber er en del af det at være menneske. Det vigtige er, at du anerkender, at du ikke altid er perfekt. Sig til dig selv, at det er helt okay, og tilgiv dig selv, når du ikke har været den udgave af dig selv, som du allerhelst vil være. Når du omfavner de svære følelser, står du ved, hvem du er, og det bliver endnu nemmere at elske dig selv.

3. Tak dig selv

Hver eneste dag tager vi et hav af beslutninger. Skal jeg cykle på arbejde eller tage bussen? Skal jeg tage bukser eller kjole på? Skal jeg bestille en pizza, eller skal jeg lave den selv? De fleste beslutninger har ikke den store betydning, og vi tager dem uden at tænke særligt længe over det.

Men der er også de store, tunge valg, som skal træffes. Hvilken uddannelse skal jeg vælge? Skal jeg få et barn med min kæreste? Skal jeg flytte til den anden ende af landet for mit drømmejob?

De store beslutninger kan være ekstremt svære at tage, for de kan få stor indflydelse på, hvordan dit liv flasker sig. Nogle gange føler du måske, at du valgte forkert, men ofte finder du frem til den beslutning, som er helt rigtig for dig.

Mind dig selv om, hvor sejt det er, at du selv har været med til at påvirke, hvor dejligt dit liv er blevet. Tak dig selv for de valg, du har truffet, og for, at du lytter til dig selv, når det virkelig gælder.

4. Tal pænt om dig selv

“Hold kæft, hvor er jeg bare dum!”

“Jeg ligner jo lort i dag!”

Kommer du også nogle gange til at tale grimt om dig selv? Kommer du til at sige ting højt, som udelukkende handler om alt det negative? Du er med garanti ikke den eneste, men du bør stoppe med det samme, for det fører intet godt med sig.

Sig i stedet de ting højt, som du elsker ved dig selv. Se dig selv i spejlet, og sig, at du er pisselækker, eller sig højt, at du var megasej, da du løste en opgave på arbejdet. Vi bliver alle glade, når vi får komplimenter og rosende ord fra andre, og det virker også, når du siger dem til dig selv.

Tænk over søde ting, du ville sige til din veninde, og kig derefter indad. Mon ikke mange af de søde ord også passer til dig? Skynd dig at sige dem højt! 

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide