kvinde samler skrald på sin gåtur
Tag en pose med på din gåtur, så du kan samle skrald. © Getty Images

14 simple ting, du kan ændre i din hverdag for at skåne miljøet

Det er faktisk pærelet

20. juni 2019 af Amalia Kristiansen

Det er nok ikke gået din næse forbi, at vi skal passe på klimaet. Du vil helt sikkert gerne hjælpe, men det kan være svært at vide, hvor du skal starte. Det er også svært, når du helt sikkert gerne vil på ferie og nyde solen udenlands – og der kommer du jo lettest hen med fly. Det er selvfølgelig heller ikke krævet, at du ikke må flyve mere, men det er en god idé at passe på klimaet – og det kan du nemt gøre i din dagligdag.

Vi har derfor samlet 14 gode tips til, hvordan du kan skåne miljøet i din hverdag, og det er faktisk meget nemmere, end du tror. 

Kvinde der er cykler
Hop på cyklen i stedet for at tage bilen.© Getty Images

1. Køb en mulepose for at skåne klimaet 

I stedet for at købe en plastikpose, hver gang du handler ind, kan du med fordel købe en mulepose og have den med, hver gang du handler. Det sparer dig både for penge og miljøet for plastik. Win-win situation!

2Skru ned for bøfferne

Det er blevet populært at have kødfri-dage i ugen, og det er der en grund til. Det er nemlig godt for miljøet, da oksekød er en stor CO2-synder. Find opskrifter på 10 uimodståelige vegetaretter her

3. Skift tandbørsten ud

Det bliver næsten ikke nemmere. Her kan du nemlig skåne miljøet ved at købe en tandbørste af enten genbrugsplast, majs eller bambus. Genbrugsplast er en god mulighed, fordi de er fremstillet af alt den plastik, der er til overs. Bambus og majs er 100 procent bionedbrydeligt, og det skader dermed slet ikke miljøet. Så kan du altså børste tænder med god samvittighed.

Kvinde med en mulepose
En mulepose frem for en plastikpose skåner miljøet.© Getty Images

4. Gå på jagt i genbrug 

Vi ved alle, hvor dejlig en følelse det er, når vi køber en ny kjole eller et par lækre sneaks, men nyt tøj er ofte ikke så godt for miljøet. Så genbrug er altså guld. 

Det er rigtig ofte andres fejlkøb, som du kan finde i genbrug, og de fejler absolut intet. Hvis du køber mindre nyt tøj, skåner du også miljøet. Ellers kan du gå efter mærker, som har taget stilling til miljøet og producerer bæredygtigt tøj som eksempelvis Patagonia og Mads Nørgaard.

5. Smør dig ind i miljøvenlig solcreme

De smukke koraller er vigtige for verdens have, og de har det ikke altid godt, fordi vi mennesker bruger alt for meget solcreme med skadelige kemikalier. Gå derfor efter solcreme med svanemærket, og husk at smøre dig ind mindst 30 minutter inden, du skal i vandet, så cremen er tørret ind i huden.

6. Hop på cyklen

Det er så meget rarere at tage bilen eller bussen på arbejde, hvis det regner – det ved vi godt. Men det er jo ikke noget, en god regnjakke ikke kan klare. Når du suser afsted på cyklen, passer du både på planeten og din kondi. 

7. Sortér dit affald

Der er stor forskel på affald, og hvis det hele blandes, ryger det blot til forbrænding, og der bruges en masse unødvendige ressourcer. Hvis du affaldssorterer, vil der være mulighed for at genanvende det, og det udleder mindre CO2, når vi genbruger det, der kan genbruges.

Det lyder meget nemt, men det kan være besværligt, hvis du ikke er helt sikker på, hvordan du gør. Det kan du dog nemt sætte dig ind i via din kommunes hjemmeside, hvor de har en klar guide til affaldssortering.

8. Sluk for stand-by produkter

Mange af dine elektroniske apparater står unødvendigt på stand-by om natten. Derfor kan du med fordel slukke apparatet helt om natten, så det ikke står og trækker unødvendigt strøm. 

Du har jo ikke tænkt dig at se en god serie klokken tre om natten en onsdag alligevel? Det er både godt for klimaet og for din pengepung. 

Kvinde der affaldssorterer
Sorter dit affald, så vi får mulighed for at genanvende vores ressourcer. © Getty Images

9. Tag en quickie

... og ikke i den forstand. Når du går i bad, skal du helst gøre det hurtigt. På blot ét minut fosser der 10 liter vand ud af bruseren, så derfor er det altså en god idé at tage korte bade eller skrue ned for blusset.

10. Saml skrald op på din gåtur

Det lyder mærkeligt, men det er altså en fremragende måde at få motion på, samtidig med at du samler skrald. Tag en god krimi podcast i ørerne og gå en tur i dit område, mens du samler skrald. 

Du bliver helt sikkert overrasket over, hvor meget dine medmennesker sviner, og måske inspirerer du dem til at rydde lidt mere op, når de ser dig samle deres skrald op. 

11. Er det nu nødvendigt?

Når du handler ind, er det en god idé at spørge dig selv, om det nu er nødvendigt med et par Batman-underbukser, som skifter farve, når de bliver vasket?

Der er mange fristende varer derude, men det er ikke alle ting, vi behøver at have for at leve godt. Spørg dig selv, om det virkelig er nødvendigt, inden du putter det i kurven. Vil du for eksempel købe en ny bodyscrub, kan du i stedet tjekke, om du ikke allerede har ting i hjemmet til at lave din helt egen velduftende scrub. 

12. Bliv politisk aktiv

Hvis du ønsker at gøre en aktiv forskel for klimaet, findes der forskellige organisationer i Danmark, du kan melde dig ind. På nettet kan du kan læse om hver organisations mål, og hvad de gør for at opnå disse – og selvfølgelig også hvordan du melder dig ind. 

13. Støt med små ting

Om du vil støtte koalaerne i Australien ved at købe en fin koalahalskæde eller støtte naturen ved at plante et træ (eller flere), er der heldigvis mange muligheder! Tip: Hvis du interesserer dig for klima på sociale medier, vil der ofte her blive annonceret med disse muligheder for at støtte. 

14. Bliv klimaambassadør 

En klimaambassadørs fornemmeste opgave er at formidle og undervise (for det meste unge mennesker), om klimarelevante ting som bæredygtighed, verdensmål eller noget helt tredje og på den måde viderebringe vigtig information du modtager, alt efter hvor du vælger at blive klimaambassadør henne. Du kan blive klimaambassadør både i Danmark og i udlandet. For eksempel tilbyder Folkekirkens Nødhjælp rejser til Nepal, hvor du kan opleve klimaforandringerne på helt tæt hånd.  

Kvinde samler skrald op
Tag en skraldepose med på din gåtur, så du kan samle skrald op. © Getty Images

De små skridt tæller også

Det kan være, at du tænker, det ikke gør en forskel, at du ændrer små ting i din dagligdag, men de små skridt tæller også, og vi skal alle starte et sted. Jo flere der tager de klimavenlige tips til sig, jo hurtigere kan vi passe på kloden og klimaet. 

Derfor er det en oplagt mulighed for dig at starte med én af tingene og derefter fortsætte med flere. Det kan godt være, at nogle af tingene er lidt besværlige at gå i gang med, men selvom det er besværligt for dig nu, er det godt for planeten fremover. Og det er trods alt den, vi skal leve på. 

Kilder: Refa.dk, Helsam.dk, Institut for Agroøkologi, Danmarks Naturfredningsforening

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide