Kvinder angriber en anden. Mand imellem
© iStock

Sådan tackler du din kærestes veninder

Du føler usikkerheden og jalousien dukke op, hver gang han er sammen med sine veninder. Her er eksperternes råd

27. august 2017 af Anne-Mette Søndergaard

Han skal i byen, og hans veninder skal med... igen. Du synes, at de er lidt for tætte, og du ved ikke, om de flirter med ham eller bare er MEGET venlige. 

Du ser for dig, hvordan de sidder ved baren: griner og snakker om emner, du ikke kan snakke med om, selvom du prøver. Og det er jo i orden, for "de er bare gode venner", men alligevel kan du mærke, at du ikke ved, hvordan du skal tackle situationen.

Vi har spurgt to eksperter, psykolog Maja Vain Gilbert, leder af UngTerapi, og psyko- og parterapeut Jan Bjerre, og fået deres bedste tips til, hvordan du håndterer din kærestes veninder.

Bearbejd dine følelser

Der findes utallige grunde til, at du føler dig nervøs, når kæresten er ude med sine veninder, og det behøver ikke nødvendigvis handle om hverken ham eller dem. Vores første ekspert, psykolog Maja Vain Gilbert, har opstillet to mulige grunde til, hvorfor du føler, som du gør.

En af grundene kan være, at du før har været udsat for utroskab, der har givet dig en frygt for, at det vil ske igen: “Hvis du kan svare ja til det, skal du minde dig selv om, at det hører fortiden til og ikke kan generaliseres ud på dit nuværende forhold.” 

En anden grund kan også være, at du har lavt selvværd og derfor ikke føler dig god nok til din kæreste. Her giver vain Gilbert det råd at tale med ham om det: “Han kan for eksempel hjælpe ved at fortælle dig, hvor dejlig og smuk du er, og generelt være mere forstående. Så kan I måske hurtigere få snakket om det, det egentlig handler om.”

Men som sagt findes der utallige grunde til, at du føler, som du gør. Søg ind i dig selv, og find ud af, hvorfor du føler dig utryg og generet af hans veninder – det er det første skridt til at kunne tackle dem.  

Opsæt klare grænser

I ethvert forhold skal der lægges klare regler for, hvordan det skal fungere. Vores anden ekspert, psyko- og parterapuet Jan Bjerre, har opstillet nogle spørgsmål, som du og din kæreste kan diskutere, så I kan finde ud af, hvilke grænser I skal have i forhold til hinanden og andre mennesker. 

“Må I flirte og hvornår? Må I kysse andre? Må I have sex med andre – fremmede eller venner? Må I have følelsesmæssige forhold med andre?” Når I har snakket om disse ting, kan I få en mere klar forståelse af, hvilken slags parforhold I ønsker at have. 

Vain Gilbert følger op: “Til sidst kan det også handle om, at kæresten måske har en lidt for tæt kontakt til sine veninder. Tager han hellere i byen med dem end dig? Flirter han, og er han lidt for tæt på dem?” Snak med ham, hvis det er tilfældet. Det er helt okay, at du sætter grænser! 

Men er jeres forhold nyt, så vil det synes, at han er tættere på sine veninder end på dig, men følelsesmæssige bånd tager tid at skabe – også selvom det er jer, der er kærester. 

Snak om venindernes opførsel

Det næste, du skal se på, er, hvordan hans veninder opfører sig overfor ham. Her byder Bjerre ind: “Hvis én af hans veninder overtræder de regler og grænser, som I to har opsat, ved for eksempel at flirte ekstremt med ham, så er I nødt til at tale om det. Det er naturligvis vigtigt, at din kæreste respekterer dig og dine grænser og dermed siger fra overfor sin veninde.”

Opbyg tillid

For at kunne opbygge tilliden mellem jer er det vigtigt at forstå, at dette problem inkluderer jer begge to. “Hvordan er jeres forhold? Er det, som det skal være?”, spørger Jan Bjerre. I bund og grund handler det hele om, at du stoler på din kæreste, og at I hjælper hinanden gennem de fælles problemer, der kan dukke op i jeres parforhold.

“Han må forstå, at så længe du har et problem med det, er det også hans problem, og som en kærlig kæreste bør han være motiveret til også at få løst det”, afslutter Vain Gilbert. Det gælder forresten begge veje – og vi kunne ikke være mere enige!


Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide