Sådan tager du de bedste billeder til Instagram

Bliv Instagrams ukronede dronning med disse nemme tips!

24. maj 2016 af Linnéa Funk

Kender du det der med, at du lige har brugt en time på at ordne hår og makeup? Du ser pivgodt ud og du MÅ forevige din lækkerhed med et selfie. Men på billedet står du ikke helt så skarpt, som du gør i virkeligheden. Det må være kameraet skyld, ikke?

Jo måske, men kun i få tilfælde. Du behøver ikke at investere i et dyrt spejlreflekskamera for at tage gode billeder. Kameraet på bagsiden af de fleste nyere smartphones tager ganske gode billeder. Med lidt øvelse og det rigtige lys kan meget lade sig gøre. 

Sådan gør du

1. Tag selfies med bagsidekameraet

Det kan være fristende at bruge telefonens selfie-cam, når du vil tage et hurtigt foto af dig selv. Det er selvfølgelig smart, at du kan se dig selv i aktion, men slutresultatet bliver aldrig helt godt og nuanceret. Brug i stedet kameraet på bagsiden af telefonen, når du tager selfies. Du kan bruge knappen på dit headset som udløser: Hold telefonen i den ene hånd og headsettet i den anden og knips løs. Stil dig eventuelt foran et spejl, hvis du vil se, hvad der sker på skærmen. 

Youtube-guruen Desi Perkins tager for eksempel sine selfies med bagsidekameraet for at fremhæve sin makeup:

2. Indstil dit kamera på kvadrat

Selvom Instagram har gjort det muligt at dele billeder i diverse formater, er standarden stadig kvadrat. For at være sikker på, at du ikke pludseligt bliver nødt til at beskære dit billede uhensigtsmæssigt, er et helt simpelt trick at tage billeder i kvadrat fra start. Men sørg alligevel for, at du har lidt plads til at beskære.

3. Brug kameraets gitter-funktion 

Et andet simpelt, men meget hjælpsomt trick, er at anvende kameraets gitter-funktion. Hvis du anvender gitteret, sikrer du lige linjer fra start. Funktionen hjælper også med at give et overblik over kompositionen. Dette er specielt hjælpsomt, hvis du tager billeder af mad eller natur.   

4. Leg med fokus

Hvis du vil fremhæve noget bestemt på et billede, kan du bruge kameraets autofokus. Tryk på skærmen der, hvor billedets fokus skal være, så kommer der en hvid firkant frem på skærmen. Hvis du bevæger dig, kan du med fordel låse autofokus ved at holde fingeren inde på skærmen indtil den hvide firkant blinker blåt. På denne måde sikrer du, at kameraet ikke selv finder et nyt fokus. 

Her er kameraets fokus rettet mod frynserne på skoene:

Her er kameraets fokus rettet mod maden:

5. Tag billeder i dagslys

Det absolut vigtigste, når du vil tage gode billeder, er lys. Selv med et dårligt kamera, kan det lykkes at tage gode billeder, hvis du har godt lys – ‘blødt’ dagslys er det bedste. Med blødt lys menes der diffust lys. Et godt eksempel på blød belysning, er dagslys gennem et vindue, hvor solens stråler bliver filtreret en smule. Det kan derfor være en god idé at tage indendørsbilleder tæt på et vindue. 

Her er et eksempel på et madbillede tæt på et vindue i dagslys:

6. Undgå direkte sollys

Hvis du bevæger dig udenfor for at tage billeder, bliver det straks mere komplekst at finde det helt rigtige lys. Selvom dagslys er det bedste, er direkte sollys ofte for skarpt, fordi det er for hårdt. Det betyder ofte, at lyset udvasker detaljer eller forvrænger farver. Forsøg i stedet at finde et sted udenfor, hvor lyset er blødt. Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal være i skyggen, men blot et sted, hvor solen ikke brænder direkte på det, du gerne vil tage et billede af.      

Her er et eksempel på godt udendørslys, hvor solen ikke skinner direkte på objektet:

7. Find den rigtige vinkel

Nogle gange må du ud i nogle akrobatiske stillinger for at finde den helt rigtige vinkel. Den har du, når det, du tager billeder af, bliver gengivet virkelighedstro – eller ser endnu bedre ud end i virkeligheden. Det er bare ikke lige altid, at det øjet ser, er det samme som kameraet. Hvis du for eksempel vil tage et billede af dine nye sko, finder du en god vinkel, hvis du bukker dig ind over din egen krop, når du tager billedet. Og hvis du vil tage billeder af din frokost, kan du prøve at ramme en 90 graders-vinkel – prøv eventuelt at pynte lidt rundt om tallerkenen. 

Her er billedet taget i en 90 graders-vinkel:

Tip: Hvis du sidder ned, og gerne vil have et godt billede af dine sko, kan du prøve at holde kameraet vandret direkte over dine fødder. Ligesom her:

8. Brug blitz i nødstilfælde

Med mindre du har utroligt rolige hænder, bliver blitz-billeder ofte en smule slørede. Derudover bliver detaljer udvaskede af det hårde lys. Hvis du alligevel gerne vil forevige din aftensmadsmad efter solnedgang, kan du bruge blitzen – men ikke din egen. Bed i stedet din veninde eller kæreste om at hjælpe dig. Få din hjælper til at tænde lommelygten på deres telefon. Hold lommelygten med lidt afstand direkte over maden eller i en 45 graders-vinkel. Sørg for, at der ikke er mærkelige skygger, og tag herefter billedet med din egen telefon uden blitz. 

Her er et dårligt eksempel på et madbillede om aftenen med blitz (Ja, jeg har selv taget det. Ups):

9. Keep it simple

På et godt billede er det nemt for øjet at finde fokus. Undgå derfor distraherende baggrunde – såsom rod (...eller et toilet). Forsøg at bruge neutrale baggrunde for skabe ro eller kontrast. Hvis du tager billeder af noget mørkt, kan du bruge en lys baggrund, og omvendt. Forsøg desuden at skabe symmetriske kompositioner, der skaber ro for øjet. 

Her er nogle eksempler på meget smukke simple billeder i forskellig stil:

10. Eksperimentér

Det er sjældent, at det første billede er det bedste. Tag derfor mange billeder – 100, hvis du har lyst. Prøv dig frem med lys og vinkler,  kig alle billederne igennem og vurder, hvad du synes fungerer bedst. Hvis du mangler lidt inspiration, kan du kigge på andres billeder på Instagram eller Pinterest. Du kan herefter forsøge at genskabe de billeder, som du godt kan lide.  

Artiklen er skrevet af Linnéa Funk, @linneafunks, der studerer Medievidenskab på Aarhus Universitet og til dagligt arbejder med Instagram.


Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.