Handywoman Lina arbejdede altid benene ud af bukserne...
Handywoman Lina arbejdede altid benene ud af bukserne...© Wenn

Sådan bliver du en super handywoman

Se, hvordan du klarer ærterne i hjemmet selv - girl power!

3. december 2009 af Stine Bødker Nielsen

Sådan bliver du en super handywoman


Er du brandgod med en boremaskine? Eller er værktøj og reparationer et ukendt og skræmmende område, du endnu ikke har turdet bevæge dig ud på? Selv om det måske altid er din mandlige modpart, far, bror eller ven, der fikser dit gør-det-selv mareridt, betyder det ikke, at du ikke selv kan! Har du mod på udfordringen til at blive en super selvstændig kvinde (med lyserødt værktøj)? Så klik med her.

Inden du går i gang


INDEN DU GÅR I GANG

Skaf info
Inden du kaster dig ud i et gør-det-selv-projekt, er det vigtigt, du skaffer den nødvendige information. Det kan for eksempel være manualer til det værktøj, du skal bruge, instruktioner til hvordan du gennemfører projektet og nødvendig viden om de materialer, du arbejder med. Det kan virke tidskrævende, men på den måde undgår du at være midt i et projekt og indse, at du ikke ved, hvad du laver. Desuden kan det lægge en dæmper på hele jeg-kan-selv-attituden, hvis far er nødt til at komme dig til undsætning i sidste ende.Pas på
Nogle ting kan være farlige. Kast dig ikke ud i noget, hvor du kan komme til skade. Har du for eksempel ikke forstand på stærkstrøm og vekselstrøm, er det nok smartest at kontakte en elektriker. Bedst at være på den sikre side!

Spørg om råd
Spørg gerne om råd, inden du går i gang med et projekt. I dit lokale byggemarked kan du spørge de ansatte - de er som regel super hjælpsomme og ved en hel masse om varerne, og hvad de skal bruges til. På den måde kan du undgå fejlkøb og få instruktioner fra folk, som sikkert vil give sig god tid til at hjælpe en soon-to-be-handy ung kvinde som dig.

Gå i gang


GÅ I GANG

Start i det små
Begynd ikke din nye tilværelse som handywoman med at rive en væg ned. Start hellere med små opgaver - sæt en badeværelseshylde op, fyld revnerne i væggen ud, og før du ved af det, er du klar til at bygge en radiatorskjuler eller en indbygget bogreol. Det bliver stort!

Lær af dine fejltagelser
Lad dig ikke slå ud af, at tingene måske ikke lige lykkes i første omgang eller ikke bliver helt som forventet. Alle er startet et sted - selv den mest handy handymand fra handyland har begået masser af fejl. Tag dig ikke af de bommerter, du laver, men lær af dem i stedet. Sig for eksempel til dig selv:

- Næste gang jeg slår et søm i en dør, tjekker jeg, om sømmet er så langt, at det kommer til at stikke ud på den anden side af døren.

Det skal du vide om dit hjem
Sørg for at have styr på, hvor elskabet sidder, så du kan skifte en sikring, hvis den springer, og slukke for strømmen, hvis der skal rodes med ledninger. Find også ud af, hvor du kan slukke for vandet, hvis et vandrør lækker.

How to
Få inspiration til dine projekter med en gør-det-selv-bog for kvinder. For eksempel ”100 ting du ikke behøver en mand til” af Alison Jenkins. Bogen kan købes på boghallen.dk til 159 kr. Du kan også se en masse instruktioner til almindelige reparationer på forskellige hjemmesider. For eksempel ehow.com, wikihow.com og howtodothings.com.

Din basis værktøjskasse


DIN BASIS VÆRKTØJSKASSE

Dét har du brug for for at blive en ægte handywoman:

1. Justerbar skiftenøgle (bliver også kaldet svensknøgle og skruenøgle)
Denne praktiske anordning er kampsej til at løsne og stramme skruer og bolte, og den kan justeres, så du kun behøver én af slagsen. Tip: Den løsner også nemt låget på din ketchupflaske.

2. Skruetrækkere
Hav et lille udvalg af forskellige skruetrækkere, så du er parat til hver en skrue. Små, store, stjerneskruetrækkere og almindelige mejselformede skruetrækkere. Du kan også spare på armkrafterne og i stedet bruge en skruemaskine. For eksempel denne letvægts batteridrevne IXO-skruemaskine fra Bosch. Kan blandt andet købes på toolworld.dk til 319,95 kr. + forsendelse.

3. Unbrakonøgle
Disse små dimser følger tit med saml-selv-møbler fra IKEA. Gem dem! De er super praktiske, når du skal stramme skruerne til eller pille møbler fra hinanden igen.

4. Vaterpas
Skal hylden hænge lige? Ja, da! Tjek om den gør med et obligatorisk vaterpas.

5. Målebånd/tommestok
Du skal jo også vide, om der er plads til hylden.

6. Boremaskine
Den er nødvendig, men den behøver slet ikke at være stor og uhandy. Du kan få den i lille, kvindehånds-venlig, ledningsfri udgave. For eksempel denne pink sag fra tomboytools.co.uk til ca. 525 kr. + forsendelse.

7. Hammer
Den er oldschool, og den holder. Du kan ikke kalde dig handy, hvis du mangler en hammer.

8. Tang
En tang er smart, når noget skal bøjes, eller søm skal hives ud. Du kan også bruge den til at løsne eller stramme skruer og bolte.

9. Sav
Hvis du ikke kan overskue en stor og gammeldags sav, kan du nøjes med en lille bøjlesav (nedstryger). Den kan du lettere finde plads til i værktøjskassen.

10. Sikkerhedsbriller
Så du ikke får splinter, vildtfarende søm og andet skarpt eller skadeligt i øjnene. Hellere ligne en nørd end at miste synet, ikke?

11. Værktøjskasse
Hvis du ikke er til tunge metalkasser, kan du finde en super flot og feminin værktøjskasse flere steder med tilhørende femi-værktøj. For eksempel en pink Tomboy Traveller fra tomboytools.co.uk til ca. 485 kr. + forsendelse.

Eller en fin, pink værktøjskasse fra Apollo Precision Tools, som kan købes på amazon.com til ca. 145 kr. + forsendelse (fås også i en mindre omfangsrig og endnu billigere udgave).

Du vil (garanteret) også kunne lide