Sådan bliver du mere lykkelig

Jagter du lykken? Den er lige her. Woman viser dig, hvordan du bliver lykkelig med de ting, du allerede har i dit liv

10. marts 2015 af Woman

KÆRESTE

HVIS BARE... JEG KUNNE FÅ EN KÆRESTE

Du har en masse dejlige veninder, en skøn familie og et godt job. Alligevel er du ikke 100 procent lykkelig, for du mangler stadig noget: en kæreste.

Derfor tænker du sådan:

Du er ikke spor mærkelig — du bliver jo bombarderet med fortællinger i film og tv, der efterlader dig med det indtryk, at du først bliver et helt menneske den dag, du finder manden i dit liv. Uanset hvor på kloden du befinder dig, stormer jagten på drømmepartneren ind på en klar førsteplads over grunde til, at folk ikke er lykkelige. Men er det virkelig det, der skal til? Kan du ikke være tilfreds og lykkelig uden en kæreste?

Sådan finder du lykken:

Kig dig omkring: Er dine veninder med kærester mere lykkelige end dig? Eller har de også deres problemer (for eksempel kæresten) at bakse med? Jo mere du fokuserer på, at du mangler en kæreste for at være lykkelig, des mere vil savnet fylde i dit liv og afholde dig fra
at opnå lykken.

Flyt fokus: Læg mærke til alle de skønne ting, du rent faktisk har: fantastiske veninder, der er klar til at sludre hele natten, venner, der med glæde vil dele en bajer med dig, og en familie, der bare mangler en invitation for at stå på dit dørtrin.

Luk øjnene: Lykken findes i dig selv, og det er ikke kun ydre ting eller personer, der kan fremkalde følelsen. Luk øjnene, og tænk tilbage på det øjeblik i dit liv, hvor du var allermest forelsket. Fremkald følelsen, og mærk, hvordan sommerfuglene basker i maven, smilet breder sig på dine læber, og hjertet hopper en ekstra gang. Åbn øjnene. Manden er der ikke, men den fantastiske følelse er du i stand til at skabe helt af dig selv. Husk det!

Dyrk kærligheden: Måske lyder det hippieagtigt i dine ører, men der er noget om snakken: Hvis du giver kærlighed, får du kærlighed. Fortæl dig selv, at du er et kærligt menneske, del ud af din kærlighed, og oplev, hvordan den kommer tilbage til dig.

KROPSVÆGT

HVIS BARE... JEG KUNNE SMIDE 5 KILO

I virkeligheden ser du meget godt ud. Hvis det altså ikke lige var for elskovshåndtagene i siden og rullepølsen, der dukker frem fra sit skjul, når du sætter dig ned. Kunne du bare smide fem kilo ...

Derfor tænker du sådan:

Det er de færreste designere, der håndplukker deres catwalk-modeller på julemærkehjemmet, og der er langt mellem modeller i menneskestørrelse, når du kigger på alle de fine glittede reklamer. Vi er vant til synet af åleslanke mennesker, og vi har vænnet os til at definere lykke ud fra et tal på vægten. Det er svært for dig som enkeltperson at ændre på. Men noget, du kan ændre på, er din egen indstilling til din krop.

Sådan finder du lykken:

Undersøg virkeligheden: Er alle slanke mennesker virkelig lykkelige — og kraftige mennesker ulykkelige? Nej, vel? Lykke afhænger af noget helt andet, og når du åbner øjnene, vil det blive tydeligt for dig.

Find et forbillede: Er der en i din omgangskreds, som er lykkelig trods et par ekstra kilo på sidebenene? Kig på hende. Hvad giver hende smil på læben og livsglæde? Måske du kan lære noget.

Flyt fokus: Er din hjerne konstant tunet ind på kostpyramiden, kalorier og slankekure? Hvis du altid tænker på mad, lægger bånd på dig selv og opstiller forbud, er det svært at være lykkelig. Fokuser derfor på de ting, der gør dig glad: dybe samtaler med dine veninder, en sjov bytur eller en god tøsefilm.

Pas på dig selv: Hvis du spiser flødeboller hver dag, og tryk på fjernbetjeningen er din eneste motion, er det værd at overveje, om du tager dig selv alvorligt. Men husk, at det er o.k. at synde en gang imellem, så længe du i det store hele passer på dig selv.

Tal positivt til dig selv: Et gok i nødden gør ingen gavn. Det handler i stedet om at være sød ved dig selv. Kig i spejlet, og fortæl dig selv, at du har den perfekte vægt til dig. Det virker måske underligt, men vent og se — efter nogle gange vil selv du tro på det! Og når du selv er tilfreds, kan det være fuldstændigt lige meget, hvad andre tænker.

PENGE

HVIS BARE... JEG HAVDE RÅD TIL ALLE DE FEDE MÆRKEVARER

Det kan godt være, Only og H&M laver fede ting, men tænk, hvis du havde råd til at svinge en Mulberry-taske over armen...

Derfor tænker du sådan:

Der er prestige i at have de helt rigtige mærker. Vi har vænnet os til at tro, at vi ikke kan leve uden en ny lækker kjole til byturen, og at vi bliver lykkeligere af at svinge dankortet. Men er det rigtigt?

Sådan finder du lykken:

Se på virkeligheden: Er de lykkeligste mennesker, du kender, dem med Gucci-sko og Louis Vuitton-tasker? Eller er det hende med den islandske sweater? Lykken ligger ikke i dyre mærkevarer — den ligger faktisk i dig selv!

Flyt fokus: Fokuser på alt det gode, du har i dit liv, frem for de materielle ting, du ikke har. En mand vil garanteret blive mere tiltrukket af dine smukke øjne end af et stykke stof fra Dior, og når alt kommer til alt, vil du også selv blive gladere af at tænke sådan.

Tag hensyn til dit budget: Det er selvfølgelig muligt at spise havregryn morgen, middag og aften, men mon ikke det bliver kedeligt i længden? Derfor handler det om at finde den rigtige balance i dit liv. Bliver du glad af at bruge 75 procent af din indkomst på mærkevarer? Eller vil en oplevelse med dine gode venner få dig højere op at ringe på lykkebarometeret?

PARFORHOLD

HVIS BARE... MIT FORHOLD VAR LIGE SÅ GODT SOM DERES

Du har godt nok en sød kæreste. Men han er ikke lige så eventyrlysten, romantisk, cool og sjov som dine veninders kærester. Hvorfor kan du ikke bare få den samme type mand som dem?

Derfor tænker du sådan:

Du ser dem gå hånd i hånd i skoven om søndagen, mens de smiler inderligt til hinanden. Du ser dem til middagen, hvor promillen er lige tilpas, og hans hånd kærligt strejfer hendes lår. Men ser du dem til daglig, når der skal sorteres vasketøj og handles ind? Du kender alle facetter af dit eget forhold, men når det gælder andre, er det i mange tilfælde svært at se, hvad der foregår bag facaden.

Sådan finder du lykken:

Undersøg virkeligheden: Holder dine forestillinger om andres perfekte forhold, eller er der også bump på deres vej? Det handler ikke om at tage fejlfinderbrillerne på, men et realistisk syn på andre vil hjælpe dig til at finde lykken i dit eget forhold.

Fokuser på dig selv: Hvad er det gode ved dit eget forhold? Måske har du noget særligt med din kæreste, som ingen andre har. Overvej, om du sætter nok pris på det.

Lær af andre: Hvis din veninde virkelig har verdens bedste forhold, kan du jo bruge det til noget positivt i stedet for at lade dig gå på af, at det ikke er dig selv. Spørg hende, hvad hun og kæresten gør for at få forholdet til at køre på skinner, og prøv ideerne af selv.

JOB

HVIS BARE... JEG SCOREDE DET FEDE JOB

Dine arbejdsopgaver er okay, kollegaerne søde og lønnen ganske udmærket. Alligevel drømmer du dig gang på gang væk til et federe job.

Derfor tænker du sådan:

På papiret kan et job sagtens se superfedt ud, uden at det har hold i virkeligheden. Prøv bare at se på dit eget. Hvordan ser din jobbeskrivelse ud? Måske er der nogle, der misunder dig din stilling på samme måde, som du har det med andre job, for græsset er tit grønnere på naboens græsplæne.

Sådan finder du lykken:

Se objektivt på situationen: Overvej, om der er nogle fede ting ved dit arbejde, som du glemmer at sætte pris på. Måske kan det hjælpe dig til at blive lige så glad for dit job, som du var, da du fik det.

Gå efter dine drømme: En del af det at være et lykkeligt menneske er at forfølge sine drømme. Hvis et nyt job virkelig vil gøre dig lykkelig, så gå efter det. Det er mere tilfredsstillende, at du som 80-årig rokker i din gyngestol og fortryder de ting, du gjorde, end de ting, du aldrig fik prøvet af.

Vær tro mod dig selv: Du udvikler dig gennem hele livet. Og det, der var rigtigt for dig for to år siden, er ikke nødvendigvis rigtigt for dig i dag. Husk det!

PERSONLIGHED

HVIS BARE... JEG VAR MERE UDADVENDT

Alle dine veninder elsker at sole sig i opmærksomhed, men personligt rødmer du, bare nogen siger dit navn. Bare du dog kunne lære at styre nervøsiteten — og de røde stressknopper.

Derfor tænker du sådan:

Mange mennesker forbinder intuitivt udadvendte mennesker med lykke og en ‘jeg har styr på det hele’-følelse. Men faktisk er det ofte de udadvendte typer, der er allerhårdest ved sig selv og ikke tror, de er gode nok. Det er naturligt, at du føler dig genert, og det sker for alle mennesker indimellem. Bare spørg din højtråbende veninde, hvis du er i tvivl.

Sådan finder du lykken:

Undersøg virkeligheden: Hende den cool er også genert, hvis du lægger mærke til det. Måske viser hun det bare ved at speedsnakke eller rokke uroligt frem og tilbage på stolen. Læg mærke til, hvad hun gør, der får dig til at tro, hun har styr på det. Måske kan du aflure hende et par virkningsfulde tricks?

Øv dig: Læg en plan, inden du dukker op til festen, eller hvad du nu skal til. Beslut dig for eksempel for at opsøge en anden person, der ser lidt usikker ud, så snart du kommer ind ad døren. Det er grænseoverskridende, men kan alligevel give dig en form for sikkerhed. Personen, du opsøger, bliver med garanti lige så glad for dit initiativ som dig selv.

Tag små skridt: Aftal med dig selv, at du skal indlede en samtale med tre mennesker, inden aftenen er omme. Eller at du skal stille mindst et spørgsmål, næste gang du går til forelæsning. Gradvist vil du opleve, at din usikkerhed forsvinder, og at du slet ikke er så genert, som du går rundt og bilder dig ind.

Artiklen er lavet i samarbejde med forfatter Barbara Berger, der holder foredrag og kurser. Hun beskæftiger sig med at finde praktiske veje til et mere lykkeligt liv. Se mere på beamteam.com

Bragt første gang i Woman nr. 125