Trist kvinde kikker ud af vindue

Sådan får du mere selvtillid

Er du også træt af at piske dig selv med alt det, du bare ikke er god nok til? Det skal være slut nu

8. december 2014 af Missu Schneidermann

Jeg er ikke en god nok veninde

“Hej, det er mig. Igen. Ring nu tilbage!” Du lytter til din venindes tredje telefonbesked, mens du tænker på, at du ikke orker at ringe tilbage. Og den dårlige samvittighed rammer dig med det samme, du tænker tanken! 

Du har – som maaange andre kvinder – langt højere forventninger til dig selv end til andre. Du føler sikkert, at det er din pligt altid at holde enhver aftale, også selv om det går ud over dig selv og gør dig stresset, og det er direkte usundt for dig. 

Jo, du er en god veninde!

Du skal lære at være din egen bedste ven og gøre de ting, der er gode for dig. Men samtidig skal du selvfølgelig også opføre dig ordentligt over for dine veninder, som holder af dig og vil dig det bedste.

Prøv at vende situationen om: Hvis din veninde ringede og sagde: “Hør engang, jeg er for træt til at holde vores aftale i aften. Jeg har brug for bare at ligge på sofaen og stene skod-tv helt alene,” ville det så gøre hende til en dårlig veninde, og ville du bitche over hende? Nej, selvfølgelig ikke, når hun forklarer dig, hvorfor hun har brug for at trække stikket ud. Og derfor gør det heller ikke dig til en dårlig veninde, at du sætter dig selv og dine egne behov først indimellem. 

Instant-tip!
Send en sød sms til hende næste dag. Fortæl, hvor dejligt det var for dig at trække stikket lidt ud. Og husk at skrive, at du er glad for, at hun var så forstående.


Jeg er ikke en god nok kæreste

Du er rasende. Du havde glædet dig til en hyggelig søndag, men nu ligger han som en levende død, mens du igen må gøre rent alene. Og fjerne hans sure sokker. Bare fordi han var i byen med sine åndssvage venner. Men da du kommer hjem fra arbejde næste dag, står han klar med blomster, din livret og en lækker flaske vin. Du får dårlig samvittighed og synes, at du slet ikke fortjener sådan en sød kæreste.

Jo, du er en god kæreste!
Stop lige engang! Spol tiden lidt tilbage. Hvor mange gange har situationen ikke været omvendt, hvor du gjorde noget sødt for ham? 

Og husk lige på, at middagen kan være hans måde at sige undskyld på og vise dig, at han gerne vil være en sødere kæreste – så du var nok ikke helt uretfærdig og forkert på den.

Instant-tip!
Dæmp lyset, sæt hans yndlingsmusik på, og giv ham en lang massage - uden at forvente noget tilbage. Det er kærlighed!

Jeg er ikke pæn nok

“Godmorgen grimme!” Du er tæt på tudestadiet, da du ser dit eget spejlbillede. Hvorfor er du ikke født med porcelænshud, store brune øjne og smalle hofter? En gang imellem er du faktisk tæt på at hade dit eget hylster.

Jo, du er pæn nok!

Du er for lidt til stede i dig selv. Når du hele tiden fokuserer på alt det, andre kvinder har, mister du orienteringen mod dig selv og alle dine egne gode sider. Prøv at skifte fokus et øjeblik. Har du egentlig ikke nogle vildt smukke øjne? Og er din timeglas-figur ikke ret Marilyn-agtig? Og har dit hår ikke den der shampooreklame-glans? Tving dig selv til at finde mindst én god ting ved dig selv, og fokusér på den.

Instant-tip!
Tænk på det sidste kompliment, du fik af en veninde. Hvad sagde hun? 

Jeg er ikke spændende nok

Du kigger rundt på de andre gæster ved middagsbordet, der livligt konverserer. Men der er helt stille rundt om dig. Så stille, at du tænker, at alle lægger mærke til det og tænker: "Guuud, hvor er hun kedelig". Du kan ikke komme i tanke om en eneste spændende ting at sige til din bordherre, som hele tiden prøver at komme med i samtalen på den anden side af bordet.

Jo, du er spændende nok!
Nej, du er måske ikke sygeplejerske på en traumeafdeling og kan berette om alle de patienter, du har reddet, og på den måde score opmærksomhed og hurtige point. Men der er helt sikkert masser af andet i dit liv, som er interessant for andre. Øv dig i at tænke positivt om dig selv og de ting, du synes er spændende. Selv om du måske tror, at alle andre taler om dybt eksistentielle emner, er det altså mere sandsynligt, at de diskuterer X Factor.

Instant-tip!
Forbered fem emner, du gerne vil tale om – den bog, du lige har læst, dit nye job, hvad som helst. Det afgørende er, at du selv bringer emnet på bane og på den måde spiller dig ind i selskabet. Du vil opdage, at det slet ikke er så slemt.

Jeg er ikke et godt nok menneske

“Vil du støtte kampen mod kvindehandel?” spørger den unge kvinde på gågaden, mens du prøver at undgå hende med et: “Øøh nej, jeg har ret travlt.” Og når du søndag formiddag bliver vækket af dørklokken og ved, at det er en af indsamlerne, der faktisk synes, at sult i den tredje verden er vigtigere end at danse på baren og flirte lørdag nat, stikker du fingrene i ørerne og laver strudsen. Men inde i dit hoved kører mantraet: “Jeg er et dårligt menneske, jeg er et dårligt menneske...”

Jo, du er et godt menneske!
Måske købte du et helt ark julehjerter af den frysende tiårige på stationen? Og du rejser dig altid op i bussen for gravide og ældre. Der er mange måder at vise godhed og barmhjertighed på, så tænk tilbage på de ting, du har gjort, som ikke kom dig selv til gode.

Instant-tip!
Køb hjemløse-avisen Hus Forbi, eller gå på nettet, og donér et beløb til en sag, der ligger dig på sinde. Hvis du googler din mærkesag, er du kun et klik væk fra en spejlblank glorie.


Jeg er ikke smart nok

Det er fredag aften, og du står med vådt hår og glor tomt ind i dit klædeskab og har lyst til at melde afbud til festen. Du orker ikke (igen) at stå der i din kedelige sorte kjole og se misundeligt på alle de der smarte damer i deres cool kjoler, de lige har piftet op med de hotteste nye accessories og stiletter.

Jo, du er smart nok!
Lad nu være med at måle dig selv op mod andre hele tiden! Prøv i stedet at kigge på dig selv isoleret. Stop med at tænke: ‘Er det her smart nok?’, og tænk i stedet, at selvfølgelig er det det, hvis du synes det. Du kan eventuelt få din tjekkede veninde til at gennemgå dit skab og hjælpe dig med, hvad du kan gøre for at peppe dit look op.

Instant-tip!
Det gælder ikke om at være et fashion victim og altid følge moden slavisk, men om at finde tøj, der komplimenterer netop din skikkelse. Husk: Hvis du føler dig godt tilpas i dit tøj, så ser du også godt ud.

Jeg er ikke dygtig nok

Du lever med en evig angst for at blive gennemskuet som inkompetent/dum/forkert. Du pisker dig selv konstant for at prøve at være perfekt, og du er hele tiden på stikkerne for at undgå at træde det mindste ved siden af. Angsten gør, at du får svært ved at se de rette proportioner, og derfor synes du, at det er en katastrofe, hvis du laver selv den mindste fejl.

Jo, du er dygtig nok!

Alle mennesker laver fejl, og dine er ikke værre end andres. Prøv at vende situationen på hovedet: Ville du tænke, at en anden, der havde gjort det samme, var en kæmpe idiot? Nej, vel? Du er nemlig meget hårdere ved dig selv end ved andre, og du fortjener, at du er lidt (læs: meget) sødere ved dig selv. Faktisk synes de fleste, at du er langt dejligere at være sammen med, når du ikke er 100 procent perfekt – det viser nemlig, at du også er et menneske.

Instant-tip!
Tænk på engang, du fik ros af en medstuderende eller kollega. Genkald dig følelsen, og lad den erstatte den følelse hvor det er dig, der er dommer over dig selv.

Bragt første gang i Woman nr. 128

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.