Sådan får du overskud på kontoen

Woman viser dig vejen til at få flere penge mellem hænderne

20. august 2008 af Mette Andrea Boesgaard

Sådan får du overskud på kontoen


Er du typen, der bestandigt løber tør for penge den 5. i hver måned, selvom du sværger, at NU skal det være anderledes? Sådan behøver det faktisk ikke at være - selv små penge kan række rigtig langt, hvis du bare lærer at få styr på dem. Her giver Woman dig de 5 trin til, hvordan du sparer op og får overskud af DIN indtægt.

Få styr på indtægterne

1. FØR EN DAGBOG OVER DINE UDGIFTER
Første skridt til at få flere penge mellem hænderne er finde ud af, hvor dine penge egentlig bliver af. Køb dig en lille bog og skriv så ned, hver eneste gang, du bruger penge i løbet af en måned. Du vil sandsynligvis blive overrasket over, hvor mange penge du klatter væk hver eneste dag på småting som slik, dameblade, caffe latte, mælk i døgnkiosken osv osv - skær ned på det, og du har allerede flere penge mellem hænderne!

 

2. LAV ET BUDGET
Næste punkt på dagsordenen er at finde ud af, hvor mange penge du har at gøre godt med. Sæt dig ned og regn sammen, hvor mange penge du får ind i kassen og hvor mange penge du skal bruge til faste udgifter som for eksempel husleje, varme, el, forsikringer, telefonregninger osv. Hvis du ikke selv kan finde ud af at få overblik over det, kan din bank hjælpe dig - de kan også lave en budgetkonto til dig, så de faste udgifter bliver hævet på din lønkonto hver måned. Find derefter ud af, hvor meget du realistisk set skal bruge til mad, cafe-besøg, byture, shopping osv.

Få styr på udgifterne

3. BETAL ALTID MED KONTANTER
Det er utroligt let at komme til at bruge en bule penge, hvis du bare tager det hele "på beløbet" på Dankortet. Derfor: Hæv de penge, du skal bruge i løbet af ugen, på en gang! Husk dog at undersøge din banks gebyrpolitik: Nogle banker tager gebyr for at bruge pengeautomaten på visse tidspunkter af døgnet, og de fleste tager penge for det, hvis du hæver i andre bankers pengeautomater. En alternativ og ganske gratis måde at hæve pengene på, er ved at hæve over beløbet, når du betaler en vare med Dankort.


4. LAD DIG IKKE FRISTE
Lad være med at tage ud for at glo på butikker, hvis du VED, at du ikke har penge i budgettet at shoppe for. Lad være med at tage ud i nattelivet i håbet med intentionen om, at du "bare skal have en enkelt cola" og det er det. Lad være med at tage ud og handle, når du er skrupsulten - så ryger der let lidt ekstra ned i indkøbsvognen. Der er kun en måde at få overskud på kontoen på, og det er ved at kombinere et en god realistisk sans med økonomisk overblik og viljestyrke. Dødssygt, måske - men det virker!

 

5. LAV EN OPSPARINGSKONTO
Det er alfa og omega for en sund økonomi, at du har lidt at falde tilbage på, så din konto ikke går i håbløst overtræk, fordi du får en enkelt uventet regning. Lav en opsparingskonto, og overfør et fast beløb til kontoen hver måned - hvis du ikke har selvdisciplinen til at køre din penge ind på en opsparingskonto, så indregn din opsparing i dit budget og få banken til at overføre pengene automatisk, når din løn går ind. På den måde bliver du rigere og rigere, uden at du mærker det.