Skal jeg spise det grønne æble eller det røde æble...? Jeg kan jo bedst lide grønne æbler, men hvis jeg spiser det grønne først, gider jeg jo ikke spise det røde. Og hvis jeg spiser det røde, bliver det grønne nok for gammelt..
Skal jeg spise det grønne æble eller det røde æble...? Jeg kan jo bedst lide grønne æbler, men hvis jeg spiser det grønne først, gider jeg jo ikke spise det røde. Og hvis jeg spiser det røde, bliver det grønne nok for gammelt..

Sådan lærer du at beslutte dig

Kan du aldrig bestemme dig? Læs med og lær et par tricks til at træffe en beslutning

20. januar 2009 af Andrea Boesgaard

Sådan lærer du at beslutte dig


Er du typen, der kan vakle i timevis over, om du skal vælge vanilleis eller chokoladeis? Giver hverdagens små-valg dig mavekneb - og får store beslutninger dig til at ligge søvnløs i flere nætter i træk? Så trøst dig med, at der er rent faktisk findes teknikker, som kan hjælpe dig til at træffe et valg. Woman har samlet en håndfuld af dem til dig - læs med og få den komplette guide til, hvordan du træffer beslutninger af alle størrelser.

Små beslutninger


DAGLIGDAGENS SMÅ BESLUTNINGER
Hvad skal du have til frokost? Skal du cykle til arbejde eller tage bussen? Og skal du købe de fede sko, du har kig på, eller lade være? For den vægelsindede er hverdagen et rent forhindringsløb af besværlige små-valg, der i bund og grund er hamrende ligegyldige, men som er liv eller død lige nu...

Løsningen:
Begræns udvalget af valgmuligheder! Hvis du på forhånd laver nogle før-valg, bliver du nemlig ikke så let forvirret af et overdrevet stort antal valgmuligheder. Kan du for eksempel ikke lure, hvad du skal have til frokost, så beslut koldt og kynisk, om dit måltid skal være varmt eller koldt, grillmad eller thaimad, mad fra en cafe eller mad fra Netto - er det tøjindkøbet, der volder hovedbrud, så bestem dig for, hvilken slags tøj du er på jagt efter, allerede inden du drager af sted for at svinge dankortet. Og sæt dig så en deadline for, hvor længe du må gå og gruble over tingene - et tøjkøb kan du med held lure på natten over for at undgå, at dit skab er fyldt med forkerte impulskøb, men hvis det drejer sig om et mindre valg, så sæt din deadline til et par minutter.

Faldgruberne:
Når du har bestemt dig for McDonalds-mad eller de røde stiletter, så lad ikke din beslutning vakle - heller ikke selvom din kollega giver dig dårlig samvittighed ved at vælge en salat, eller din ven synes, at skoene er grimme, eller du bliver lokket af et uimodståeligt tilbud. Følg dine lyster og stå fast ved din beslutning!


Mellemstore beslutninger


BESLUTNINGER, DER ÆNDRER DIT LIV
Skal du kvitte jobbet? Købe drømmehuset? Blive gift? Hvis de små beslutninger tynger dig uforholdsmæssigt meget, så er det bestemt ikke mindre skræmmende at træffe de store beslutninger, der virkelig har betydning for dit liv...

Løsningen:
En stor beslutning kræver, at du går lidt systematisk til værks. Så du kan med held følge denne lille opskrift:

  • Saml så mange fakta som muligt om dit problem
  • Tal problemet igennem med folk, du stoler på - på den måde kan du måske få et par nye indfaldsvinkler til problemstillingen
  • Væbn dig med pen og papir og skriv en liste med alle plusser og minusser ved dit valg
  • Træf dit valg

Faldgruberne:
Fremgangsmåden ser enkel ud, men der er desværre et par faldgruber ved den:

Husk at skelne mellem dine meninger og dine venners meninger. Det kan være super-inspirerende at få en anden indgangsvinkel til problemet, men det er dig, der skal leve dit liv, så lad dig ikke forvirre eller overvælde af et hav af helt anderledes meninger. Begræns evt. på forhånd antallet af mennesker, som du vil søge råd hos.

Tag dig god tid og lad dig ikke presse, heller ikke selvom du kun drømmehuset eller et andet job på hånden i ganske kort tid.

Glem ikke at lytte til din intuition - og at stole på den! Hvis du er nået frem til et 110 % fornuftigt valg, og det alligevel føles helt galt i maven, så lyt til dine fornemmelser og overvej, om du i virkeligheden har mest lyst til at gøre noget helt andet...

Store beslutninger

VIRKELIGT SERIØSE BESLUTNINGER
Faktisk er det utroligt få beslutninger her i livet, du aldrig kan omgøre - sko kan skiftes ud, drømmehuset kan du sælge, og du kan blive skilt igen... Men hvis du får et barn, bliver tatoveret eller forlader din kæreste kan din beslutning ikke omgøres, i hvert fald ikke uden store omkostninger og ar på sjælen for indtil flere mennesker!

Løsningen:
Find ud af, om dit valg er fremtidssikret - kunne du tænke dig at leve med dette valg altid? En god metode er at gøre dig dine værdier i forbindelse med dilemmaet klart: Skriv de 10 ting, der er allervigtigst for dig, på et stykke papir. Riv så papiret i 10 stykker og vælg 2 sedler fra - brug bare 1 minut til opgaven. Brug så endnu et minut på tage to sedler til fra, og fortsæt indtil du kun har en seddel - din topprioritet - tilbage. Hvis du for eksempel skal beslutte, om du skal gå fra kæresten eller ej, så skriv de 10 ting, der er allervigtigst for dig i et parforhold, på papirslapperne - og se om dit nuværende forhold rent faktisk lever op til dine krav.

Faldgruberne:
Endnu engang er kodeordet, at ting tager tid. Selvom du har været hele møllen igennem med overvejelser, drøftelser med vennerne og papirlap-øvelsen, så vær sikker på, at du ikke træffer din beslutning i et øjebliks raseri eller fascination - tag dig lidt tid, så din beslutning kan modnes i ro og mag.