Neeeeeeej, blev der sagt!
Neeeeeeej, blev der sagt!

Sådan lærer du at sige fra

Læs Womans guide og lær hvornår du skal sige ja, og hvornår du skal sige nej

11. marts 2009 af Julie Schrøder Kristensen

Lær at sige fra


Du kender helt sikkert følelsen af at være kommet til at sige ja til for meget. Du føler dig stresset og alting virker uoverskueligt.
Måske er du også bange for at skuffe dig selv og dine nærmeste? Her får du gode råd til, hvordan du lærer at mærke efter i maven - hvorfor, hvornår og hvordan du skal sige fra.

Hvorfor sige nej?
Det vrimler med invitationer til middage, fester, møder og forpligtelser i skolen eller på arbejdet. Dit liv kan alt for hurtigt blive fyldt med stress, hvis du ikke siger nej engang i mellem.

At sige nej kan være sundt for dig
At sige nej er ikke en egoistisk handling. Faktisk tvært imod. Din familie, kæreste, venner og veninder er dem der i sidste ende kommer til at nyde godt at dit nej. Når du siger fra, har du nemlig mulighed for at bruge ekstra meget tid på de ting du allerede har sagt ja til.

At sige nej giver dig mulighed for at prøve nye ting
Bare fordi du altid er den der har stået for planlægningen af firmajulefrokosten, betyder det ikke, at det er dig der skal planlægge julefrokoster til evig tid. Hvis du siger nej til den slags forpligtelser, har du mulighed for at bruge din tid på nye og spændende projekter.

Ja er ikke altid det korrekte svar
Hvis du føler dig overbebyrdet med arbejdsopgaver eller bare føler dig stresset, har du meget lettere ved at blive syg, træt og irritabel. Det gavner hverken dig, eller de mennesker der omgiver dig.

Det er vigtigt, at du anerkender dine nærmeste
Vær ikke bange for at modtage hjælp, hvis læsset vælter. Det kan godt være, at dine nærmeste gør tingene anderledes end du selv gør, men tag at give dem lov. Du får mulighed for at slappe af og lade op imens.

Hvornår sige nej?


Hvornår sige nej?
Det kan være rigtig svært at prioritere de ting, der tager din tid og opmærksomhed. Brug disse råd til at få styr på de forpligtelser - og muligheder, der kommer din vej.

Find dig selv
Når du siger fra, får du lettere ved at prioritere de ting, der er vigtige for dig. Du vinder tid, som du kan investere i det du virkelig har lyst til. - såsom at gå i ordentlig tid fra arbejde eller skole, motion eller hygge med veninderne. Men gå dine forpligtelser og prioriteter ordentligt efter i sømmene før du træffer en endelig afgørelse, og før du begynder at forpligte dig på ny. Spørg dig selv om/eller/hvor vigtige nye forpligtelser er for dig. Hvis du virkelig brænder for noget, så gør det!

Kend din stresstærskel
Når du skal vælge mellem at sige ja eller nej, så tænk over, om et nyt projekt er kort- eller langsigtet. Hvis det drejer sig om at bage kage til fælleshygge i skolen eller på arbejdet, er det næppe noget, der overskrider din stresstærskel. Hvis det til gengæld drejer sig om valget af en ny formand til personalegruppen eller elevrådet, så tænk dig om en ekstra gang inden du stiller op. Måske er det alligevel bedst at sige fra.

Bliv fri for skyld
Hvis dine veninder pludselig finder på at tage på turné i nattelivet, og du havde planlagt en stille og rolig aften med kæresten, så er det altså okay at takke nej til invitationen. Gør som du havde tænk dig at gøre, og ryst skyld, svigt og forpligtelse af skuldrene.

Kend dine begrænsninger
Der er absolut ingen skam i at bestille mad udefra, hvis du får gæster. Hvis du stresser for meget over menuen, så lav et sammenskudsgilde eller bestil mad udefra - det er der absolut ingen skam i.

Sov på det
Er du fristet af en venindes invitation til frivilligt arbejde hos Røde Kors eller til danseundervisning to gange om ugen? Tænk over det en ekstra dag. Kig i din kalender - har du tid? Kan du overskue det?

Sådan siger du nej!


Sådan siger du nej!
Nej. Njohh. Tjaaa. Det er nemmere sagt end gjort, at sige nej. Husk på følgende, når du skal sige fra.

Vær ærlig
Lad være med at finde på løgne, der fritager dig fra en aftale, opgave eller anden forpligtelse. Sandheden er altid den bedste måde at afvise en veninde, et familiemedlem eller din kollega på.

Vær nænsom
Det kan være rigtig svært at afvise en kollega eller en veninde. Derfor er det vigtigt, at du - når du siger nej - sørger for at anerkende veninden eller kollegaens behov for hjælp.

Al begyndelse er svær, og hvis du er typen, der har været vant til at sige ja hele tiden, så bliver det uden tvivl meget vanskeligt for dig at lære at sige nej. Det kræver tilvænning. Gevinsten er til gengæld et lykkeligere, sjovere og mere meningsfuldt liv med meget mindre stress og jag.

I Woman nr. 126 kan du læse, hvordan du med lidt planlægning kan vinde en ekstra om ugen