Åh, hvor er december dog DEJLIG!
Åh, hvor er december dog DEJLIG!

Sådan undgår du julestress

Er du i panik over alt det, du skal nå i december? Så få tips og tricks til at undgå julestress her

6. december 2010 af Mette Andrea Boesgaard

Sådan undgår du julestress

Julen har englelyd - det skal være så yndigt med smuk julepynt, de perfekte gaver, masser af fester og hyggelig familiekomsammener. Men ak, december er en kort måned, og måske føler du dig i virkeligheden lidt presset af alle de dejlige ting, du skal nå, inden juleaften står for døren?

 

Frygt ikke - Woman har de gode råd til, hvordan du undgår julestress!

 

Prioritér

Du har et hav af juletraditioner - du skal til julefrokost med veninderne fra efterskolen og dem fra folkeskolen, der skal afholdes gløgg-og-juleklip-hygge med en tredje gruppe af veninder, der er julefrokoster med arbejdet, studiet, mors del af familien og fars del af familien, og der skal bages julekager med søster, hygges med kæresten, købes gaver og-og-og....! Du tænker garanteret, at alle disse mange begivenheder er en helt nødvendig bestanddel af julen, og de skal til, for du rigtig kommer i julestemning, men det behøver altså ikke være sådan. Og slet ikke, hvis du bare får stress af alle de ting, du skal, for så er det jo ikke fornøjeligt, vel? Derfor: Find ud af, hvad der er vigtigt og realistisk for dig at nå. Mange af tingene gør du sikkert, fordi det er en tradition / de andre ønsker det / sådan plejede I at gøre. Men jeres liv har ændret sig, og hvis du ikke har tid til det, så sig fra. Har du det dårligt med helt aflyse, kan du jo i stedet foreslå, at I gør nogle af tingene i januar. Det er vel vigtigere, at I får nydt jeres samvær, end at I partout er sammen i den travle december måned...

 

Lav en plan

Det havde selvfølgelig været optimalt, hvis du var gået i gang med alle dine juleforberedelser allerede i november - men så ved du det til næste år (skriv allerede nu en note i din nye kalender for næste år om, at du skal begynde julegaveindkøb i november!). Pyt - der er stadig tid nok. Bare du går i gang nu. Skriv ned, hvad du skal nå inden jul - både stort og småt (lige fra hvornår du skal til julefrokost til hvornår du skal købe gavepapir). Og find så din kalender frem og lav en plan for, hvornår du skal gøre hvad. Når du laver din plan, så husk at

 

 • Sætte tid af til arbejde / studie
  Hvis du stadig er studerende, er det ofte så snedigt indrettet, at der er mange store opgaver, der skal afleveres omkring eller lige efter juletid. Og arbejder du, er der tit travlt, for der skal være rent bord til juleferien. Husk at sætte en realistisk mængde tid af til arbejdet, når du planlægger din måned, så du ikke fejer alt af bordet, indtil du går på juleferie den 23. december - og så har du stress over juleforberedelserne - eller så du er nødt til at arbejde hele julen, fordi du har haft så travlt med at jule i december...

 

 • Sætte tid af til afslapning
  Det er urealistisk, at du kan overkomme at skulle noget hver eneste dag op til jul. Og det går ikke, at du når frem til den 24. og er helt udaset og led og ked af julen. Så husk at sætte tid af til afslapning - og overhold det!

 

Undgå julegavestress

Den enkeltting, der kan give allerstørst stress op til jul, er gaverne! De skal omhyggeligt udvælges, købes, pakkes ind - nå ja, og afleveres! Her er de gode råd til, hvordan du lettest muligt kommer over den hurdle:

 

 • Lav klare aftaler med andre, om I giver gaver eller ej - og i givet fald hvor meget I giver for. Så slipper du for at stresse rundt og føle dig forpligtet til at finde på flere og flere smågaver, så du ikke bliver forlegen, når gaverne skal udveksles (og så har klare aftaler også den fordel, at du har mulighed for at sige fra, hvis økonomien strammer).

 

 • Sæt en dag af til gaveindkøb. Husk at beregne rigeligt med tid til det - du har brug for pauser ind i mellem, og så kan du være vis på, at der altid af udsolgt af det, du vil have...

 

 • Lav en plan for indkøbene. Inden du går ud, så skriv ned, hvem du vil købe hvad til (og gerne også hvor henne). Husk dog ønske/idelister, for det tilfælde, at din oprindelige gaveide er udsolgt.

 

 • Har du ikke tid til at bruge en hel dag på indkøb? Så handl tidligt om morgenen eller sent om aftenen - der er bedst plads i butikscentrene. Eller shop online, hvor det kan lade sig gøre. Det er let og sikkert, og så bliver alle gaverne leveret lige til døren. Kan det være mere praktisk?

 

 • Skru ambitionerne til gaveindpakningen ned! Der var engang, hvor rødt julepapir og gavebånd var alt, hvad der hørte sig til - i dag skal alle gaver helst pakkes unikt ind og pyntes med hjemmegjorte til-og-fra-kort, små stykker gran og whatnot. Der skal kort og bånd og sløjfer på - men hver gave behøver vel ikke være et pragtstykke. Papiret skal jo bare af. Ikke?

 

Sådan giver du gode julegaver

24 gode julegaveideer til ham

 

Snyd!

Vælg de nemme løsninger
Julen skal være dengang du var barn - hvert år. Og dertil hører, at der skal bages kager og æbleskiver, laves konfekt, flettes julehjerter, købes de helt perfekte gaver, købes nyt tøj til julefrokosten / juleaften og så videre i den dur. Men du kan sagtens hugge en hæl og klippe en tå og springe over, hvor gærdet er lavest og stadig få en god jul. Køb færdigæbleskiver og gløgg til din gløggkomsammen for veninderne - køb færddigdej til julesmåkagerne - begræns julekortene til en fælleshilsen på Facebook eller et e-julekort - genbrug julehjerterne fra sidste år - glem konfekten, bare køb nougat og marcipan og nødder, det er de fleste godt tilfredse med.

 

Husk julestemningen
Det kan være svært at huske at nyde julen, når alting bare går op i stress og jag. Men det er jo vitterligt en dejlig tid. Så tag en time-out og husk på, hvorfor julen er så sød. Kig dig omkring på det kønne julepynt. Nyd at være sammen med venner og familie. Smag på den dejlige julemad. Husk at more dig sammen med vennnerne. Julen er hjerternes tid - hvis bare du gør plads til det...