© Getty Images

Sådan vælger du de rette farver

Lær at finde de kulører til hår, make-up og tøj, der gør dig smuk.

9. februar 2019 af Mette Andrea Boesgaard

Sådan vælger du de rette farver

Hører du til dem, der altid ender i sort (eller en anden favorit-farve)? Undgår du visse kulører, fordi du mener, at du ikke kan bære dem? Drømmer du om at udvide farvepaletten i din garderobe eller din make-upsamling med sæsonens farver, men dropper du det altid, fordi du er usikker på, hvilke farver der passer til dig? Så fat mod – her kommer Womans store guide til, hvordan du vælger de rette farver, der passer perfekt til dig! 

Hvis du har brug for endnu mere inspiration, har vi også her skrevet om, hvordan du mikser de rigtige farver.

Du kan bruge alle farver

Først et ord om farver: Alle mennesker kan gå i alle farver – punktum! Det handler bare om at vælge den nuance af farven, der passer til dig, og at bruge farverne rigtigt.

Kvinde kigger på farvet tøj
Regel nummer ét: Du kan gå i alle farver!© Getty Images

For at komme i gang med projekt-kulør på livet skal du altså starte med at se på de farver, du er udstyret med fra naturens hånd. Det betyder selvfølgelig, at du skal se på din naturlige hår- og øjenfarve, men allervigtigst er det dog, at du ser på din hudfarve. Eller nærmere bestemt: Din hudfarves undertone. Og den kan altså godt være forskellig fra den farve, du umiddelbart ser ud til at have: En sund solbrændthed kan nemlig snyde øjet, og en god omgang med selvbruneren kan direkte camouflere din naturlige hud-farve!

Der findes to grundlæggende farveskalaer at gå ud fra, når du skal bestemme din hudfarve - den kolde skala og den varme. Den varme skala er den mest udbredte her i landet.

Sådan finder du din hudtone

Sådan finder du din hudtone:

 • Se på blodårerne på indersiden af dit håndled. Hvis de er grønlige i farven, er du den varme type – er de derimod blålige, er du den kolde type.
 • Du kan også finde din farveskala ved at se dig selv i spejlet i dagslys, mens du holder et stykke hvidt papir mod din kind. Hvis dit ansigt ser pink, lilla eller grisefarvet ud i forhold til papiret, er din hud-farves undertone kold – hvis din hud ser gullig eller olivenfarvet ud, hører du til i den varme ende af farveskalaen.
 • Er du stadig i tvivl? Så prøv den gode gammeldags metode: Sammenlign! Prøv dig frem med forskellige nuancer af tøj og make-up – du har fundet en farve, der er værd at holde fast i, når den giver liv og glød til dit ansigt; dump farven hvis den giver dig rande under øjnene, får din hud til at se grumset og uren ud og generelt får dig til at ligne udskidt æblegrød... Husk igen at lave testen i dagslys; elektrisk lys slører din rigtige hudfarve.

Vælg de rette farver

  Når du har fundet din hudfarves undertone, er det på tide at vælge de farver, der klæder dig. Du skal først og fremmest gå efter nuancer, der understøtter de farver, du fra naturens hånd er udstyret med:

  • ER DIN HUDFARVES UNDERTONE KOLD, SÅ GÅ EFTER KOLDE, KLARE FARVER, DER HAR EN BLÅ UNDERTONE. De oplagte farver er sort, hvid, lys grå, koksgrå, isblå og blå-sort – tænk kold, frostklar vinterdag. Men alle farver kommer i en kold version; selv den varmeste sennepsgul og rød har en kølig søster.
  • ER DIN HUDFARVES UNDERTONE VARM, SER DU BEDST UD I AFDÆMPEDE JORDFARVER MED GULE ELLER GYLDNE UNDERTONER - tænk efterårsløv i skoven: Flammende rød, mættet gul, flaskegrøn, varm brun. Men selv de køligste blå farver har varm pendant – tænk koboltblå, varm marine-blå og rød-lilla.

  Brug alle farverne

  Vil du trække i en modefarve, der ikke har samme undertone som din hud? Så kan du faktisk også gøre det. Bare sørg for at bruge den i beskedne mængder (for eksempel som et tørklæde eller en del af et mønster) og brug den aldrig op mod dit ansigt eller i make-uppen, så er det nemlig, du kommer til at se sløj ud. Hvis du vil have farven på overkroppen, så sørg for at bløde den op med en af de farver, der passer perfekt til dig, for eksempel ved at sætte et tørklæde mellem farven og dit ansigt eller ved lade kanten af en bluse stikke frem og bløde farven op.

  I Woman nr. 198, der er på gaden lige nu, kan du se masser af mode i sommerens hotteste farver.