Hus | Bolig | Par | Ejendomsmægler
© iStock

Skal du købe din egen bolig? Disse 7 fælder bør du være meget opmærksom på

Med de her gode råd fra eksperten kan det ikke gå helt galt

6. april 2018 af Helene Hyldgaard-Jensen

Hvis du skal til at købe en bolig, er der visse ting, som du bør være opmærksom på. Dét at købe en bolig er et stort skridt at tage. Det er derfor vigtigt, at du føler, at det er det rette valg for dig, og at det ikke ender med at overraske dig – på en negativ måde. Heidi Damgaard Dyrvig er ejendomsmægler for Home og har hjulpet os med at svare på nogle spørgsmål, så du kan være fuldstændig parat til at sikre dig den bedste bolig! 

1. Personlighed og bolig skal matche

Først skal du selvfølgelig gøre op med sig selv, hvilken type du er som person og derudfra vælge din bolig. “Vi ser ofte folk med drømme og idéer, som ikke er realistiske om deres ønsker og lever i drømmen. Mange laver et gensalg (gensalg betyder salg af noget, som du tidligere har købt) fordi de enten har købt forkert eller alt for hurtigt. Hvis du ikke gider passe en have, er en lejlighed, rækkehus eller en lille grund oplagt til dig. Hvis ikke du gider bruge tid på vedligeholdelse af hus, skal du ikke købe et ældre hus, som en murermestervilla eller en pudset patriciervilla,” siger Heidi. 

2. Få en håndværker til at kigge på huset

Det er altid en god idé at få en håndværker eller byggesagkyndig med ud at kigge på huset, hvis der er noget, du er i tvivl om eller ønsker priser på en renovering – det giver det mest realistiske billede af den samlede økonomi. Hvis der er nævnt noget med fugt i en tilstandsrapport, eller du har mistanke, så få det undersøgt. Det er også altid en god idé at have en buffer (en sum penge) til uforudsete udgifter i forbindelse med købet eller ting, du vil have lavet om eller opdager efter købet,” fortæller Heidi. 

3. Din egen rådgiver

Heidi mener, at det bedste råd er, at du bør få din egen rådgiver på som køber. De undersøger blandt andet forureningen på grunden, om der er lovlig beboelse i for eksempel kælder eller stald, hvis det hører med i boligarealet og lokalplaner i området. Lokalplanen kan for eksempel bestemme, hvordan et område skal anvendes, og hvor meget der må bygges i området.

4. Forvent ikke, at du får højere løn senere

Du bør altid starte i banken, inden du begynder at kigge på hus. “Ofte har du selv en forventning om, hvad du vil købe for – men banken tager højde for det hele og giver et konkret billede af, hvad du kan. Ved at starte i banken og få et købsbevis, kigger du efter et hus i det rette prisleje, og du forelsker dig ikke i noget, du alligevel ikke har råd til.” 

Når du køber hus, skal du tage højde for dine behov nu og her – og inden for de nærmeste år. “Hvis du tænker på børn inden for et par år, er det en god idé at kigge efter et større hus, da det kan blive dyrt at købe og sælge flere gange inden for en kort årrække. Eller hvis du ved, at din jobsituation ændrer sig om måske fem år, kan du lige så godt tage højde for det nu,” fortæller Heidi. Så tænk lidt langsigtet.

5. Køb ikke et håndværkertilbud, hvis du ikke er en handywoman

Hvis du ønsker at købe en bolig, hvor du kan sætte dit eget præg, er et håndværkertilbud et godt (og billigere) alternativ til at bygge nyt eller videre. “Et håndværkertilbud er dog en bolig med mange uforudsete udgifter, derfor skal du have et stort og solidt budget eller gode venner og familie, som du kan rådføre dig med,” siger Heidi. Det er også vigtigt at have sig en god buffer, hvilket betyder en sum penge, som du har sparet op med det formål at kunne hjælpe dig ud af vanskelige situationer, hvor du er i pengenød – måske hvis der dukker en uventet udgift op midt på måneden. For eksempel hvis jeres bil er brudt sammen.

Men hvis du ikke har en håndværkerkæreste eller selv er en handywoman, bør det nok ikke være et håndværkertilbud, som du går efter.

6. Køb ikke noget langt væk uden at medregne omkostninger til transport

Uanset om du vælger en bolig inde eller uden for byen, skal du altid huske at tænke på fremtiden – det er ikke nok med dine behov nu og her. Heidi fortæller, at hvis du har en stilling – og du ved, at uanset hvilket job du har, skal du pendle efter det – så er det en god idé at bo tæt på motorvejen eller toget. 

7. Det sidste råd

“Tegn altid en udvidet ejerskifteforsikring.” En udvidet ejerskifteforsikring dækker dig op til 10 år, hvis der er fejl og mangler i huset, som ikke er blevet skrevet i tilstandsrapporten. Hvis der for eksempel er konstateret en skade i badeværelset, så dækkes 50 procent af udgifterne, hvis du har en udvidet ejerskifteforsikring. “Mange har tendens til at købe den ikke-udvidede, idet den er billigst, men du er absolut ikke bedre dækket, og de sidste par tusinde er alt værd, hvis nu der skulle vise sig at være noget galt med huset, som ingen vidste,” slutter Heidi af med at sige.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide