Pickle, rulleskøjter og kost
Måske du kan lade dig inspirere af disse anerledes juletraditioner.© Getty Images

10 skøre juletraditioner fra hele verden, som enhver juleelsker bør kende til

I Tyskland pynter de juletræet med en helt speciel syltet grøntsag...

24. oktober 2018 af Michelle Andersen

Hvis du og din familie fejrer jul, har I garanteret en del traditioner, som går igen år efter år. Nogle af traditionerne deler I sikkert med resten af Danmark – men det kan også være, at I har været så kreative at opfinde jeres egne? Måske mormor altid putter to mandler i risalamanden? Måske laver I hjemmelavede, personlige julekort? Eller måske er det først rigtig jul, når Onkel Søren har givet et lille nummer eller tre på klaveret?

Det er altså ikke for sjov, at julen kaldes for hjerternes og traditionernes tid. Højtiden er nemlig forbundet med utallige traditioner. Hvis du er lige så vild med jul, som vi er, så vil du sikkert synes, at det er enormt underholdende at høre om de 10 skøreste juletraditioner fra hele verden, som vi har samlet til dig lige herunder. Selv tak. 

1. På Filippinerne starter julefejringen i september

Ja, du læste rigtigt! Hvis du synes, at de danske butikker tager julen lige lovligt meget på forskud, når de begynder at sælge chokoladejulekalendere i oktober, så skulle du bare vide, hvordan det foregår på Filippinerne.

Her begynder julefejringen nemlig allerede i starten af september, hvor de juleglade filippinere ivrigt pynter op med masser af julepynt. Og julefejringen er faktisk så intens, at den først stopper igen i januar!

2. I Venezuela ruller de på rulleskøjter...

... til kirke! Ja, den er god nok. I Venezuelas hovedstad Caracas spænder indbyggerne deres rulleskøjter godt fast og ruller til julemesse i kirken morgenen efter juleaften. 

Faktisk er den ret skøre juletradition blevet så almindelig, at byens gader bliver lukket for al andet trafik den morgen for at sikre, at rulleskøjteløberne kommer sikkert frem. Dét er da en sej måde at ankomme til kirke på!

Rulleskøjter
I Venezuela ruller de til gudstjeneste i kirken første juledag.© Getty Images

3. I Japan spiser de Kentucky Fried Chicken 

Mens mange herhjemme smovser masser af tyk, brun sovs, and og brunede kartofler juleaften, står julemenuen på en spandfuld sprød, friturestegt kylling i Japan. 

Faktisk er den friturestegte kylling fra KFC så populær blandt japanerne, at den hvert år skal bestilles flere måneder i forvejen. Hvad siger du, var det mon noget med en spand nuggets juleaften? 

4. I Tyskland pynter de juletræet med pickles

Inden du forestiller dig et juletræ fuldstændig overfyldt med pickles, kan vi berolige dig med, at det heldigvis ikke er hele træet, som dekoreres med de små, syltede agurker.

Faktisk er det bare én enkelt syltet agurk (i plastik, bevares), som hænges på juletræet et skjult sted. Det barn, som så finder agurken på træet, får en gave i præmie. Det er da en original juleleg, synes du ikke?

Kvinde spiser KFC
Julemenuen i Japan består af sprød kylling fra KFC.© Getty Images

5. I Holland stiller de sko ved kaminen

Du har garanteret hørt om traditionen, der går ud på at hænge en julesok ved kaminen og vente på, at julemanden kommer og lægger en lille gave i – måske du endda selv har sådan en julesok? Det er altså en af de ting, du aldrig bliver for gammel til, hvis du spørger os.

Hollandske børn stiller deres sko foran kaminen i håbet om, at julemanden fylder dem med lækkerier i løbet af natten. Hvis børnene vil være ekstra søde, lægger de et par gulerødder i skoene, som julemanden kan give til sin hest (ja du læste rigtigt igen. Hest – og ikke rensdyr!) 

6. I Norge gemmer de deres koste væk

Ifølge norsk folketro er juleaften dagen, hvor alle ondskabsfulde ånder og hekse flyver til himmels for at lave ballade. Og eftersom de onde væsener ofte bruger koste som transportmiddel, gemmer nordmændene deres koste (og alle andre redskaber med et skaft) væk, så de onde væsener ikke kan finde dem. Så kan de lære det, kan de! 

Sko foran kaminen
Hollandske børn stiller deres sko foran kaminen i stedet for en julesok.© Getty Images

7. I Rusland fejrer de jul to gange

Hvem der bare fejrede jul to gange om året... For alle os juleelskere lyder det jo som den mest fantastiske drøm. I Rusland fejrer de nemlig jul både 25. december og 7. januar, og begge dage indtager de en overdådig julefrokost. Åh, gid det var os!

8. I Australien består julemiddagen af alt godt fra havet

Det kan være svært at forestille sig en jul uden kulde, slud og blæst i lange baner. Men for australierne down under er julen altså lig med solskin, strandture og kolde drinks.

Og netop derfor er brun sovs, flæskesteg, and og kogte kartofler da også skiftet ud med en mere sommervenlig menu bestående af rejer, hummer, østers og alt andet godt fra havet. Hvad siger du til sådan en slags julemenu?

Alt godt fra havet
Ville du bytte anden og flæskestegen ud med alt godt fra havet?© Getty Images

9. I Østrig findes der en ond version af julemanden

Hvis du er en af dem, som ikke kan gennemføre en gyserfilm uden at holde dig for øjnene, så skal du være glad for, at du ikke bor i Østrig! Her har de nemlig en ret uhyggelig juletradition, som går ud på, at et grusomt væsen ved navn Krampus går rundt i gaderne og leder efter uartige børn. 

Hvis du vandrer rundt i de østrigske gader i december, kan du altså godt forvente at støde ind i uhyggelige, maskerede versioner af den onde julemand. Er vi de eneste, som lige fik gåsehud? 

10. I Indien giver de ikke hinanden gaver

Kan du forestille dig en juleaften uden en eneste julegave? Det er nok de færreste af os, som kan det. Men i Indien er det faktisk ikke særlig almindeligt at give hinanden gaver til jul.

I stedet er der tradition for at tilbringe masser af tid i køkkenet og lave søde sager, som bringes ud til venner og naboer. Vi synes faktisk, at det her er en utrolig sød og fin tradition. 

Kilder: Holiday Extras, Momondo, Bustle

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.