Fire personer snakker over en kop kaffe
© iStock

Smalltalk - sådan bliver du skrap til det

Det er lidt af en kunst, men det er supernyttigt!

13. april 2009 af Mette Andrea Boesgaard

Smalltalk – Do's and Don't's

Rigtig mange mennesker mener, at smalltalk er ligegyldigt og overfladisk, men de tager fejl. Smalltalk er nemlig et glimrende socialt værktøj, der kan skabe og vedligeholde kontakt til folkene omkring dig, hvad enten det er kollegaer, tilfældige bekendte, familie eller potentielle forretningspartnere, venner og kærester. 

Der er altså masser af gode grunde til at mestre kunsten. Men det er ikke altid lige let. Er du ikke verdensmester i smalltalk? Så giver vi dig her de gode tips til, hvordan du bliver det!

Do's

1. Udvid din horisont. Læs alt, hvad du kan: aviser, blade, anmeldelser, kogebøger. Se tv. Følg med i, hvad der foregår omkring dig – hvem er tidens hotteste musiker, er der nogen store sportsbegivenheder på tapetet, hvilke film og bøger taler alle om. 

Hvis du alligevel gang på gang oplever, at du bliver helt blank, når smalltalken skal starte, så lav en dagbog, hvor du skriver ting op, du tænker er gode smalltalk-emner. Notér også små, sjove historier, du oplever og hører om – alt kan blive en indgang til smalltalk.

2. Vær dig selv og slap af. Det kan godt være, at du er genert i situationen, men husk, at selvsikkerhed og humor er glimrende erstatninger for at være belæst eller sjov – hvis du af en eller anden grund ikke lige har nået punkt 1. 

3. Stil spørgsmål. Men pas på, at det ikke bliver den form for spørgsmål, der bare lægger op til et ja- eller nej-svar. Brug gerne hv-ord som hvad (synes du om maden?), hvor (kender du værten fra?) eller hvorfor (er du med til festen?)

4. Lyt. Sagde din chef lige, at han havde migræne? Har din læge fået tvillinger? Har din kollega været i biografen? Det er glimrende indgange til smalltalk, og spørger du ind til den slags ting, viser det samtidig, at du bekymrer om dem. Når du lytter, kan du også let stille spørgsmål, der følger op (“Hvad gjorde du så?”).

5. Øv dig. Jo mere du øver dig, jo bedre bliver du. Småsnak med alle, du møder – kassedamen i supermarkedet, tjenere, naboen, kolleger... Øv dig også i tale med folk, der slet ikke er ligesom dig: manden på bænken, børn, ældre mennesker.

Don'ts

1. Gør det ikke til et onemanshow. Hvis du har tendens til at tale for meget eller hive den ene fascinerende historie efter den anden op af hatten (der altid er bedre eller sjovere end samtalepartnerens), så hold dig lidt tilbage, og begynd at lytte! 

Smalltalk handler om at holde en samtale i gang, ikke om at være den mest intelligente eller interessante!

2. Skru ned for spørgsmålene – det skulle nødigt føles som et krydsforhør.

3. Ingen afbrydelser. Det er skrækkelig følelse at blive skåret af midt i en sætning. Lad altid modparten tale ud, også selvom du kan forudse, hvor historien ender.

4. Giv ikke for mange gode råd – du kommer til at virke bedrevidende og træls. Kom kun med råd, hvis du bliver spurgt. Ellers gør en indsats for at møde folk, hvor de allerede er – spørg om de selv har en mening, en løsning, en god ide...

5. Overse aldrig kropssignaler. Svarer din samtalepartner med et “mmmm...” på alle dine spørgsmål, er han/hun sandsynligvis træt af at høre på dig, og det er på tide at tie stille.

Afvisende kropssprog (arme eller ben over kors, bortvendt ansigt) og forsøg på at lukke samtalen eller stikke af er også gode tegn på, at det er på tide at komme videre.

6. Hold igen med detaljerede scener om dit privatliv. Tænk altid på, hvor du er, og hvem du taler med. Sex og politik er generelt sprængfarlige emner, der ikke hører sig til, når du smalltalker. 

Vent, indtil du kender personen lidt bedre til at dele alt for private informationer om dig selv. De er ikke nødvendigvis interesseret i ALLE detaljerne om din sidste sygdom, din skrækkelige chef eller dit sexliv. Husk på, at smalltalk handler om at få den anden person til at føle sig godt tilpas.

Lavede du en upser?

Fik du trådt din samtalepartner over tæerne ved at sige noget dumt? Så sig undskyld! Det bliver bare endnu mere pinligt, hvis du forsøger at tale udenom.


Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.