Vinterbadning
På med huen og bikinien: Det er vinterbade-tid!© Instagram: @emilieloevendorf, @lizzylene

10 vidunderlige steder rundt omkring i hele Danmark, du skal prøve at vinterbade

Der er både fede steder i Jylland, på Sjælland, Fyn og endda Bornholm!

11. november 2021 af Ida Storm Frøslev Hansen

Temperaturerne falder, efterårssolen står lavt på himlen, og inden vi ved af det, ligger der et fint, tyndt lag is på vandet. Ved du, hvad det betyder? Enhver vinterbaders favoritårstid!

Der findes massevis af gode grunde til at vinterbade: Du får fornyet energi, et bedre immunforsvar, og så giver det jordens største humør-boost! Men hvor skal du smide dig i bølgen blå? Det har vi et bud på!

Her har vi fundet 10 vidunderlige steder, du kan få dig et smukt, sjovt og spændende koldt gys.

1. Vestre Fjordpark i Aalborg

Hvis du er fra 'Ålleren', har du helt sikkert drukket et par øl og haft en badetur i Vestre Fjordpark, der helt klart er et af aalborgensernes favoritsteder. 

Men bassinerne kan altså ikke kun bruges til sommerdukkerter. Niks, det er også et mega godt sted at vinterbade! Så på med huen og ud på cyklen: Vestre Fjordpark kalder!

2. Kastrup Søbad

Kastrup Søbad, Sneglen, Amager-sneglen: Kært barn har mange navne! Og dette barn er altså et af de absolut kæreste for de garvede vinterbadere. Hvis du er i Københavner-området, er det her altså et vinterbadested, du SKAL prøve!

Der er nemlig lækre faciliteter såsom omklædningsrum med brusebade og skabsopbevaring: Nice. Derudover er der også vipper (tre- og fem-meter), så hvis du vil hoppe ned i adrenalin-kicket, står det dig frit for.

Vandet er ret dybt herude, og derfor er det super vigtigt, du aldrig bader alene. Det er det faktisk altid, når du vinterbader. Så grib din veninde, mor, farmor eller kæreste og vis dem, hvorfor det kolde gys er så afhængighedsskabende. 

3. Den permanente/Jomsborg i Aarhus

I Aarhus er der super mange gode vinterbadesteder: Marselisborg lystbådshavn (deromme bagved ved de store sten), Bellehage og Havnebadet er alle super gode bud, men der er særligt ét sted, som vinterbaderne i Aarhus valfarter til: Jomsborg!

Jomsborg er en klub, så der skal du være medlem for at dyppe dig i vintermånederne. Dog er stranden ved siden af klubben også ret eminent: Sandbund, udsigt over Aarhus og krystalblåt vand. Ja ja, nogle gange skal vi ligefrem huske os selv på, vi bare er i Aarhus og ikke på Tenerife, men så er det godt, at temperaturene under vinterbadningen, kan give os et reality-check på det. 

4. Store Okssø nær Rold Skov og Skørping

Vi er så forkælede med lækkert havvand i Danmark, men hvis du ikke lige bor ud til havet, skal det altså ikke stoppe dit vinterbader-eventyr! En lækker sø kan sagtens indfri alle dine vinterbaderdrømme. 

Denne sø nær Rold Skov og Skørping er SÅ smuk, og vi lover dig for, at mens dine tæer er ved at fryse til is under dit dyb, kommer du til at have den smukkeste naturudsigt imens. 

Det er ikke alle søer, der er lige optimale til vinterbadning, så tjek lige din lokale sø på nettet, inden du suser ud til den. Men hvis du bor lige ved Store Okssø, så er det bare at komme afsted!

5. Hasle Havnebad på Bornholm

“Bornholm, Bornholm, Bornhooooolm, det den dejligste ferie-ø!”, og det er det faktisk ikke kun om sommeren. Bornholm har bare det hele: Krølle-Bølle, kæmpe is, det smukkeste landskab og faktisk også deres helt eget vinterbade-sted!

I Hasle Havn finder du nemlig et skønt vinterbade-sted. Deres havnebad er en flydende platform med forskellige niveauer, hvor fra du kan lave udspring eller bare nyde den fine udsigt over Hasle havn. Hvis du er medlem af klubben, kan du tilmed bruges deres sauna: Kæmpe luksus!

6. Kalvebod bølge i København

Hvis du nogensinde har gået over på Islands Brygge-siden, har du sikkert lagt mærke til det spøjse, store træhalløjsa ovre i vandet på den anden side. Det er Kalvebod bølge, og det er faktisk et fremragende sted at vinterbade!

Hvis du ikke er den mest erfarne vinterbader, er det her et super godt sted at starte din rejse, da der er mange forskellige niveauer at svømme ud fra. Hvis du liiige mangler det sidste skub for at påbegynde dit vinterbader-eventyr, er der her seks gode råd til dig, der gerne vil begynde at vinterbade

7. Havnebadet i Vorupør i Thy

Så skal vi en tur nordpå, nærmere bestemt til Cold Bali. Jeps, du hørte rigtigt! Du kender måske til Cold Hawaii, der er kaldenavnet for byen Klitmøller? De lokale har nu navngivet nabobyen, Vorupør, Cold Bali: Sjovt!

Her har de et skønt havnebad. Havnebadet er bygget af beton, så du får ingen krabber eller fisk mellem tæerne, mens du bader. Der er brusere (både indedørs og udendørs), så du kan vaske saltvandet af dig efterfølgende. Luksus! Men det bedste ved havnebadet i Vorupør må næsten være udsigten til alle de flotte surfere, mens du bader. Ja tak! Det gør helt klart vinterbader-affæren lidt mere hot

8. Vestre Søbad i Silkeborg

Silkeborg er en by fyldt med søer, og de er faktisk (næsten) alle sammen super gode at bade i. Almind Sø i Silkeborg er en af de reneste søer i Danmark, og derfor er den super populær at bade i! Ved Almind Sø finder du både Vestre og Østre Søbad.

Vestre Søbad ligger tæt på byen, men det mærker du ikke, når du sænker dig ned i det klare søvand, for så langt øjet rækker, er der blot spejlblankt vand, høje, mørke grandtræer og smuk, uforstyrret natur. 

Ved Søbadet er der både badebro, omklædningsrum og kiosk. 

9. Skanderborg sø

Endnu en sø, der er tiptop til vinterbadning! Faktisk så god, at der er en vinterbade-klub, der udelukkende bader i søen: SVIBA. De har også sauna (lækkert), som du kan få lov til at bruge, hvis du bliver medlem. 

Ellers kan vi altså også snildt anbefale et dyb i søen uden sauna, så længe at du har dit varme tøj liggende lige i nærheden, så du hurtigt kan blive varm og tør efter turen under vandoverfladen. 

10. Odense havn

I Fynboer er nogle heldige kartofler! I har nemlig Odense Havnebad ved havnen, der er vaskeægte gratis! Og så tænker du nok: ‘Jo jo, men det er jo gratis at bade?’, og det har du totalt ret i, men I har simpelthen også gratis sauna! Mega, mega lækkert. 

Det kan altså bare være lidt nemmere at hejse sig ned i det iskolde vand, når du ved, der venter en brandvarm oplevelse bagefter. 

Havnebadet i Odense har åbent alle dage, hele året rundt, på nær d. 25. december og d. 1. januar. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide