Stresser du over jul med familien? Du er ikke den eneste!

Skilsmisse, skænderier og høje forventninger – det er bare nogle af grundene til, at Womans læsere synes, julen kan være svær

1. december 2015 af Sara Møller Christensen

Julen er hjerternes fest – og familiens. Men det er bare ikke hos alle, at den kombination går lige i hjertet.

I en ny undersøgelse blandt Womans læsere har vi spurgt ind til jeres forhold til julen og særligt det at holde den i familiens skød. Og mens langt de fleste af jer heldigvis glæder jer, er der også en gruppe, der ser lidt mere tøvende frem til højtiden.

31 procent af Womans læsere synes nemlig, at det kan være hårdt at holde jul med familien.

Som den mest hyppige grund til, at julen ikke er ren hygge, giver I, at der er for mange interesser, der skal tages hensyn til. 38 procent oplever dette som et problem.

“Vi skiftes til at holde jul hos min og hans familie. I år er det hos hans. De har nogle andre traditioner, og jeg har endnu ikke formået at føle mig ‘hjemme’ til jul hos dem,” fortæller en læser i undersøgelsen.

En anden har følgende forklaring på, hvad der går hende på ved julen:

“Det er jo et krav, at man hygger sig til jul, og det bliver bare meget hurtigt meget kunstigt og meget opstillet og falsk.” 

Skilsmisse-‘børn’

En anden gruppe, der føler sig presset, er skilsmisse-‘børnene’, som trods det faktum, at de ikke længere er børn, godt kan mærke konsekvenserne af, at deres forældre ikke er sammen mere: 

“Siden jeg fyldte 18 år og ikke længere skal følge reglerne om skiftende jul hos mor og far, har jeg valgt at holde jul hos min mor. Dette har dog efterladt en skyldsfølelse over for min far, der stiller sig uforstående over for, at jeg foretrækker jul hos hende. Presset har avlet en form for had til julen, selvom jeg godt kan lide, hvad den står for,” fortæller en læser i undersøgelsen.

Oplever du lignende følelser, er det altså ikke nogen, du står alene med, eller som du ‘bør være vokset fra’ – uanset alder kan en splittet jul være svær at tackle.

Vil du gerne holdes opdateret om de undersøgelser, vi laver blandt Womans læsere, så klik her.