Tabu: Bliver du også jaloux?

Så er du ikke alene. 92% af Womans læsere oplever jalousi. Her fortæller to seje kvinder om, hvordan de har oplevet det grønne monster

11. marts 2015 af Cathrine

"JEG BLEV JALOUX, HVIS HAN SÅ PÅ KVINDERNE I SE & HØR"

Tanja, 27 år

Som 16-årig fik Tanja en kæreste, der kiggede lidt rigeligt efter andre piger. I otte år kæmpede hun for at slippe af med sin konstante skinsyge.

Hvorfor startede din jalousi?
“Min far og søster døde, da jeg var ret ung, og jeg tror, det har gjort mig bange for at miste. Da jeg så fik en kæreste, som sjældent gav mig bekræftelse, blev jeg sygeligt jaloux på andre kvinder.”

Hvornår blev du typisk jaloux?
“Jeg var næsten altid jaloux, når der var andre piger til stede. Allerværst var det, hvis min ekskæreste var af sted uden mig, for så kunne jeg ikke holde øje med ham - og tro mig, der blev holdt øje! Jeg kunne blive jaloux, hvis han sad og læste Se og Hør og kiggede for længe på billeder af kvinderne. Så ekstremt var det.”

Hvordan reagerede du?
“Jeg kunne blive enormt tosset! Engang i byen endte det med, at jeg slog ham. Generelt skændtes vi ofte, hvilket var til stor gene for venner og familie. En ven ville kun se os enkeltvis af samme grund. Derhjemme kunne jeg finde på at smide hans Rapport-blade i skraldespanden og hælde remoulade ud over dem. I dag kan jeg godt se, at det var ren galskab, men når man er i følelsernes magt, er det svært at tænke klart.”

Hvordan føltes jalousien?
“Det føltes lidt som at få en mavepuster, og samtidig bredte en kvalme sig. Sommetider føltes det, som om jeg skulle kaste op. Det var værst i perioder, hvor jeg var utilfreds med mig selv og min vægt. Og det forværrede kun situationen, at min kæreste og jeg ikke kunne tale konstruktivt om det.”

Hvordan tøjler du jalousien i dag?
“Jeg har med årene lært at overveje, hvorfor jeg reagerer, som jeg gør. Jeg forsøger at lade være med at gå ind i følelsen og spørge mig selv, om det er retfærdigt, at jeg bliver jaloux. Generelt er det ikke et problem for mig længere. Også fordi jeg bliver mødt med forståelse fra min kæreste, og så bliver reaktionen aldrig bliver så voldsom.”

TANJAS RÅD TIL JALOUX KVINDER:

Sæt ord på: Det hjælper at finde frem til, om der reelt er en grund til at være jaloux. Har han nogensinde gjort noget, der kunne gøre dig jaloux, eller er det hele inde i dit hoved?

Opsøg hjælp: En psykoterapeut eller psykolog kan give dig redskaber til at håndtere følelsen. På den måde tager du ansvar for dit eget liv.

Tæl til ti: Selv om det er rigtig svært at tænke logisk, når jalousien spiller ind, kan det være en god idé at tælle til ti og så lige overveje, om jalousien er velbegrundet.

LÆS OGSÅ Sådan slipper du af med din jalousi

 

"JEG LUKKER MIG INDE I MIG SELV"

Helle, 24 år

En ekskæreste med hang til at kommentere andre kvinder satte for alvor skub i Helles jalousi. Hun bliver stadig jævnligt ked af det på grund af jalousi og mindreværd.

Hvordan startede din jalousi?
“Jeg fik en kæreste, der var lidt for glad for at kommentere andre kvinders udseende. Han kunne finde på at sige: ‘Tænk, hvis du så sådan ud’. Det fik mig til at føle, at jeg var ligegyldig for ham, og at han hellere ville være sammen med dem end med mig, selv om han aldrig var mig utro. I dag har jeg fået en anden kæreste, som slet ikke er sådan, men som til gengæld har rigtig mange pigevenner. Det kan godt gøre mig urolig.”

Hvornår er det værst?
“Hvis jeg ikke har mødt den veninde, han skal være sammen med, begynder jeg at mystificere hende. Hun er sikkert smukkere, klogere og mere interessant end mig, tænker jeg. Så bliver jeg ked af det indeni og sidder ofte og kigger ud i luften, indtil jeg bliver vred på ham over, at han giver mig anledning til at blive jaloux. Det skændes vi desværre tit over.”

Hvordan føles det?
“Det er en meget ubehagelig følelse af tomhed, der rammer mig. Jeg bliver mest ked af det, mens jeg tænker over, hvorfor han skal se andre kvinder, og hvad de skal lave.”
Hvad siger din kæreste til det? “Han kan heldigvis godt forstå mig, men han kan ikke sætte sig ind i det. Han synes, det er noget værre fis, når han nu ikke laver noget med de veninder. Jeg kan også sagtens se, at det må være irriterende for ham, og jeg ville nok også selv have det sådan, hvis det var omvendt, men jeg kan ikke gøre for det.”

Hvordan tøjler du jalousien?
“Det har hjulpet at få sat et ansigt på de veninder, min kæreste er sammen med. Så er de ikke længere så mystiske for mig. Det gør det nemmere at tænke rationelt, når man ved, hvad man er ‘oppe imod’.”

HELLES RÅD TIL JALOUX KVINDER:

Snak om det: Det er ikke sjovt at snakke om, men det er vigtigt for din kæreste at vide, hvordan du har det, og kende dine ‘faresignaler’.

Sæt ansigt på: Uvished kan trigge jalousi, for jo færre ting du ved, des mere kan du selv digte oppe i hovedet. Fortæl din kæreste, hvad det betyder for dig, og arranger noget sammen med hans pigevenner.

Hav empati: Hvis du vil have din kæreste til at se problemet fra din side, skal du også være åben og forsøge at sætte dig i hans sted. Det er svært, men det kan lade sig gøre ved at tale om det.

Bragt første gang i Woman nr. 142