Hund med sin ejer
En hund er et kæmpe ansvar, som du skal være klar til at tage. © Getty Images

5 ting, du skal være opmærksom på, inden du får en hund

Er du klar til det store ansvar?

26. marts 2019 af Amalia Kristiansen

Det er rigtig populært at anskaffe sig en hund. Den bliver din nye bedste ven, og den er dejligt selskab. Dog medfølger der et stort arbejde og et endnu større ansvar, når du anskaffer dig en hund, og du skal dermed være klar på at opgive fredagsbaren engang imellem.

Hvert år bliver 60.000 nye hunde registreret i Danmark ifølge Dansk Hunderegister. Desværre er en del fejlkøb, hvor den nye ejer ikke har foretaget grundige overvejelser inden anskaffelsen af hunden.

Mogens Brix, der er dyrelæge hos Agria Dyreforsikring, forklarer: “Det går op for ejerne, at hunden alligevel ikke passer så godt ind i dagligdagen. Den er for dyr, eller hunden har adfærdsproblemer på grund af en dårlig opvækst. Af den grund ser vi desværre af og til, at raske hunde bliver videresolgt, afleveret på dyreinternater eller i værste fald aflivet.”

Han har derfor samlet fem tips til de grundige overvejelser, som du skal huske, inden du vælger at købe en sød, lille hundehvalp til at holde dig med selskab, når du slænger dig på sofaen med Netflix og bland selv-slik. 

Kvinde med mange søde hunde
Der findes mange søde hunderacer, så du skal finde den hund, som passer til dig.© Getty Images

1. God forberedelse betyder alt

Beagle, Golden Retriever eller Labrador? Der findes rigtig mange hunderacer, og hver af de søde racer har helt forskellige behov. 

Nogle hunde skal bruge mere motion end andre, nogle er mere udadvendte og andre reserverede. Og så er der selvfølgelig dem, der er allerbedst til at se Gossip Girl på sofaen sammen med dig! Du kan forsøge at tage testen, som viser, hvilken hunderace der passer til dig

Du skal sætte dig ind i de forskellige racers adfærd og sammenholde det med de forventninger, du har til en hund, frem for blot at vælge den sødeste (selvom det kan være svært, når du ser en Corgi-numse).

2. Din hverdag og hundens behov

En hund kræver rigtig meget tid. Den skal luftes ofte og have motion. Det skal den flere gange hver dag, alle år og i alt slags vejr. Også når det står ned i stænger, og du ikke har en regnjakke...

Du skal være villig til at bruge tid på træning, og alle hunde har brug for at blive stimuleret gennem leg og aktiviteter hele deres liv.

Har du et arbejde, hvor du går tidligt og kommer sent hjem, så er det ikke sikkert, hunden passer ind i dine rutiner. Derudover har du heller ikke mulighed for bare lige at smutte med veninderne en uge til fest på Ibiza

Kvinde der sover med sine hunde
En hund kan blive din bedste ven – og sovemakker. © Getty Images

3. Økonomi

Din økonomi skal være gearet til en hund. En hund behøver ikke være dyr i drift, men den vil altid være en fast post i budgettet, og det betyder, at der er plads til mindre shopping og bland cafébesøg. 

Du skal sætte penge af til foder, udstyr, dyrlægeregninger, forsikringer og måske professionel træning. Din lille Futte skal ikke mangle noget på legetøjsfronten jo. 

Det mest fornuftige er at lave et forslag på udgifterne til hunden (gerne lidt højere end det, du måske regner med) og tage den faste udgiftspost med i budgettet for så at vurdere, om du har råd til både en hund og fredagsvin.

4. “Sælgeren sagde, den ikke fejlede noget!”

Du skal forholde dig kritisk til det miljø, hvalpen er vokset op i. 

Spørg om du må følge hvalpen fra fødsel. På den måde kan du følge dens fysiske udvikling, men også hvalpens adfærdsudvikling. Den skal gerne være tillidsfuld over for mennesker og ikke sky eller bange. Dine veninder skal jo helst også kunne nusse lidt, når du bliver træt. 

Når du køber en hvalp, er det vigtigt, at du får udleveret den rette dokumentation. Du bør få udleveret en sundhedsbog, der er stemplet og udfyldt af en dansk dyrlæge. 

Hundeejer der hygger med sin hund
Sørg for, at du finder den hunderace, som passer til dig. © Getty Images

5. En billig hund bliver dyr

Hvis prisen på hunden er meget lavere, end hvad en tilsvarende hund normalt koster i Danmark, så bør alarmklokkerne klinge for dig. Selvom vi er vant til god januarudsalg, så bør det altså ikke gælde for hunde. 

Det, du sparer ved at købe en billig hund, kan meget nemt blive overskygget af ekstra omkostninger til dyrlæger, behandlinger og medicinering af sygdomme og skader som resultat af ringe kår i hundens opvækst. 

Hvis du har de fem tips in mente, når du overvejer at købe en sød lille snude, så er du sikker på at komme godt fra start. Det er nemlig et kæmpe ansvar, at få sig en hund, og det skal du være klar til at tage. Du får til gengæld det dobbelte tilbage i kærlighed, og det kan altså også noget. 

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.