Ting vi havde i skoletasken
Dengang i 6. klasse bød vores skoletasker på lidt af hvert! © Boozt.com, Smaakryb.dk, Thumbletoys.com, boligcenter.dk, husted-emballage.dk

15 ting, vi havde i vores skoletaske i 6. klasse i 00’erne

Hvem savner ikke gennemgnaskede blyanter og indpakkede skolebøger?

21. april 2021 af Henny Müller Dahl

Folkeskoletiden var noget helt særligt. Selvom vi måske ikke lige tænker over det til dagligt, så har folkeskolen lært os mange nyttige ting. Og tit kan vi heller ikke lade være med at grine, når vi kommer i tanker om ting, vi helt havde glemt var en del af folkeskoletiden

En ting er i hvert fald sikker, og det er, at vores skoletasker engang var fyldte med alle mulige spændende ting, som ikke lige ville kunne findes i vores tasker i dag. Særligt tiden omkring 6. klasse bød på en masse mærkeligt taskeindhold – og her har vi samlet 15 ting, vi især husker. 

1. En gennemgnasket blyant

I folkeskoletiden havde vi selvfølgelig et par af de klassiske gule blyanter med røde viskelædere i toppen (var det bare os, eller duede de viskelædere aldrig helt?) 

Når matematikopgaverne blev lidt for svære, havde vi tendens til at tygge lidt på vores blyanter, mens vi forsøgte at regne ligningerne ud – og derfor endte de altid med at se sådan her ud... 

En bidt blyant
En blyant med bidemærker var fast inventar i penalhuset.© Getty Images

2. En alt for lille blyant

Når den gennemgnaskede blyant havde gjort sin tjeneste og fået os igennem alle matematikligningerne, endte den med at se sådan her ud. Eller også var det, fordi vi simpelthen havde spist for meget af den... I hvert fald lå der tit sådan en lille gut i bunden af vores penalhus. 

En lille blyant
En lille blyant var også noget af det, vi altid havde i skoletasken.© Getty Images

3. Alle mulige andre spøjse blyanter

Vi kunne selvfølgelig ikke nøjes med de gule blyanter, så derfor fik vi vores forældre til at investere i alle mulige andre mærkelige skriveredskaber. 

Der var både de mega seje blyanter med fjer på toppen, gummilignende blyanter, der kunne bøjes, og blyanter med stifter, som nemt kunne udskiftes, når den første stift var tom – for så blev den bare skubbet ind i bunden af blyanten. Så smart! 

Fjerblyanter, fleksibel blyant, stiftblyant
Et andet folkeskole-hit var blyanter som disse! © Thumbletoys.com, boligcenter.dk, Gemmas.dk

4. En (glemt) sølvpapirsmadpakke

Enten var du typen, der havde en fancy madkasse med et flot motiv på, eller også fik du en sølvpapirsmadpakke som denne med i skole. Og det var der intet galt i! 

Det eneste tidspunkt, denne madpakke med makrel eller leverpostej ikke var et hit, var når den havde fået lov til at ligge i bunden af skoletasken hen over en weekend... Eller en sommerferie. 

Madpakke i sølvpapir
En madpakke var en fast del af skoledagen – og tit var den pakket ind i sølvpapir.© Getty Images

5. En god bog fra skolebiblioteket

Noget af det allerbedste ved folkeskoletiden var uden tvivl de timer, vi fik lov til at bruge på skolebiblioteket – og vi savner alle de bøger, vi plejede at låne

Fyre & Flammer-bøgerne var bare nogle af dem, vi plejede at låne med hjem, men vi gemte dem altid i skoletasken, så vores mor ikke skulle finde dem. For de indeholdt altså et par lidt for saftige detaljer.

Fyr og Flamme bog
Fyr og Flamme-bøgerne var blandt de bøger, vi lånte på skolebiblioteket. © Saxo.dk

6. Diddl-papir eller en anden samledille

Vores favoritfrikvartersaktivitet var at bytte Diddl-papir med vores veninder fra klassen. Gennem folkeskoletiden nåede vi også igennem andre samlediller, som da vi samlede på klistermærker eller glansbilleder.

Men det sjoveste var altså Diddl, og vi husker stadig alle de mindeværdige ting fra dengang, vi samlede på Diddl

Diddl papir
I folkeskolen var der altid en eller anden dille – såsom Diddl-papir.© Creative Commons, Flickr: Agathe

7. Små, farverige viskelædere 

En anden ting, der altid var fast inventar i vores penalhuse, var sjove og små viskelædere. Som oftest syntes vi, at de bare var alt for fine til at bruge. Og det er skyld i, at vi den dag i dag stadig har en hel krukke med ubrugte, farverige viskelædere på vores forældres loft. 

Farverige viskelædere
Små viskelædere som disse havde vi altid med i skole. © Smaakryb.dk

8. Skrivehæfter 

Ingen skoledag uden skrivehæfter. Hver gang vores klasselærer sagde, at det var tid til dansk diktat, vidste vi nemlig, at det var tid til at finde skrivehæfterne frem. 

Skolehæfte
Ingen skoledag uden brug af skolehæfter! © Kontorsyd.dk

9. En hvid universalmarker

Denne marker, der kunne lave permanente markeringer, stjal vi altid fra vores forældres skuffe, for vi ville have den med i skole, hvor vores venner kunne skrive på vores Eastpak-skoletaske. 

Der blev både skrevet hilsner, tegnet dyrepoter og citeret et par engelske sangtekster. Fyldt med stavefejl, selvfølgelig. 

Hvid marker
En hvid marker var en favorit – men til alle mulige mærkelige formål! © Lomax.dk

10. En ganebøjle 

Børnetandlægen havde beordret os til at huske at bruge vores ganebøjle, så vi havde den selvfølgelig med i skole hver dag. 

Når vi ikke havde den i munden, var det meningen, den skulle lægges pænt i den tilhørende æske. Men ret ofte kom vi til at smide den ud sammen med vores sølvpapirsmadpakke. Ups... 

En ganebøjle
Folkeskoletiden var også ganebøjlernes tid! © Getty Images

11. En Sony Ericsson-mobiltelefon 

Selvom vi i dag godt kan se, at den ikke er lige så fed som vores iPhone, så var vi altså ret glade for vores mobiltelefon i 6. klasse, der typisk var af mærket Sony Ericsson eller lignende. 

Vi brugte den især meget til at høre alle de sange, vores venner havde overført til os gennem Infrarød, eller som vores fætter havde downloadet (måske lidt ulovligt). Ups! 

Mobiltelefon med høretelefoner
Også i 00'erne var mobiltelefonen en del af vores skoledag. © Shutterstock.com

12. En venindebog 

En anden sjov frikvartersaktivitet var at udfylde venindebøger! De fandtes i alle mulige udgaver, og vi elskede at besvare spørgsmål som “mit drømmejob”, “min yndlingssang” og selvfølgelig “mit crush” – som hver gang blev besvaret med det meget uddybende svar: “XXXXX”. 

Venindebog
Vi glemmer aldrig, hvor sjovt det var at skrive i venindebøger! © Panduro.com

13. Mapper med elastik 

Alle vores supervigtige skoledokumenter blev selvfølgelig fint placeret (eller smidt) i en af disse farverige mapper med elastik. Så kunne vi rigtig holde styr på vores sager! 

Elastikmapper
En klassisk ting i vores skoletasker var disse elastikmapper. © husted-emballage.dk

14. Geometrisæt 

I vores skoletaske havde vi selvfølgelig et smart geometrisæt. Vi husker stadig, hvor besværligt det var at transportere, for de spidse trekanter passede bare aldrig i vores rørformede penalhus – så i stedet endte de med at knække i skoletaskens dybe bund. 

Geometrisæt
Et geometrisæt var et must til matematiktimerne. © gowikings.dk

15. Indpakkede skolebøger 

Det, der nok i virkeligheden fyldte allermest i vores skoletasker, var selvfølgelig alle de tunge skolebøger, vores stakkels små børnerygge engang skulle bære. Det føltes altid som at bære rundt på sten! 

I begyndelsen af hvert skoleår fik vi selvfølgelig en masse nye geografi-, matematik- og danskbøger, og hver gang var det en lige stor fornøjelse for vores forældre – for de skulle nemlig pakke dem ind i papir. 

Indpakkede skolebøger
Indpakkede skolebøger var i virkeligheden det, der gjorde, at vores skoletasker blev tunge som sten.© Getty Images

Vil du have inspiration, brugbare guides og underholdning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.