Unge kvinder nægter at opgive solariet

Vi ved, det er usundt at tage kunstig sol – men mange gør det alligevel

4. november 2015 af Sara Møller Christensen

De fleste af os kender det: En stor fest venter om en uge, kjolen er købt, og den ville se ekstra lækker ud, hvis du havde lidt farve. En stor del af os tænker ‘pyt’ og tager afsted, som vi er, mens andre tyer til selvbruner eller spraytan. Men der er også stadig mange af os, der vælger at snuppe en gang kunstig sol i stedet.

25 procent af Womans læsere går nemlig i solarium jævnligt eller af og til – det afslører de i en ny undersøgelse på Woman.dk blandt 400 kvinder.

Og det er blandt andet ønsket om at kunne møde op til festlige lejligheder med lidt kulør, der driver kvinderne inden for i landets solcentre:

“Lige inden årets julefrokost eller en større fest i vinterhalvåret tager jeg gerne chancen et par gange i ‘grillen’,” indrømmer en læser i undersøgelsen.

Og ja, vi ved godt, at det er usundt, og det gælder også kvinderne i undersøgelsen. Men alligevel vælger de af forskellige grunde at tage chancen:

“Det giver en vis velvære at blive varmet igennem, og den dejlige kulør – som jeg ved er skadelig – er bare uundværlig i det kedelige vinterhalvår i Danmark.”

Kræftens Bekæmpelse har i en årrække kørt ‘Sluk solariet’-kampagner, hvor de især har forsøgt at nå ud til de unge mennesker. Jo yngre du er, jo farligere er det nemlig at tage kunstig sol, og undersøgelser viser, at du har 60 procent øget risiko for at få modermærkekræft, hvis du tager sol, inden du fylder 35 år.

Og kampagnerne har da også gjort stort indtryk på mange af kvinderne i undersøgelsen:

“Det er kræftfremkaldende (at tage kunstig sol, red.), og man får tidligere rynker. Jeg får spraytan en gang om ugen for at holde mig fint brun, så hvorfor skulle jeg vælge et farligere/usundere alternativ, som solariet er, når spraytan findes?”

Det er der dog stadig mange af de unge kvinder, der gør – og mens der er langt imellem solariebesøgene for nogle, er der 12 procent af kvinderne, der tager sol en gang om måneden eller oftere. 

“Det er blevet en dårlig vane, og jeg synes, jeg ser sundere og pænere ud med lidt kulør i huden. Jeg tager dog kun otte minutter en gang om ugen,” fortæller en af de hyppige brugere.

Der er da også en amerikansk undersøgelse, der tyder på, at vi kan blive afhængige af at tage kunstig sol, og derfor er det måske en meget god idé helt at lade være med at gå i gang...