En kvinde ligger i sin seng
Ved du, hvordan du beskytter dig mod HPV? Find ud af det her.© Getty Images

Ved du, hvad HPV er, og hvordan du beskytter dig? Få et lynkursus her

Lægen svarer på alle dine spørgsmål om HPV, celleforandringer og keglesnit

29. juli 2017 af Maria Broe Trustrup Hansen

HPV. Virus. Celleforandringer. Screening. Kegleoperation. Keglesnit. Celleprøve. Livmoderhalskræft.

Et væld af ord dukker op, når vi taler om HPV og livmoderhalskræft. Men hvad er i virkeligheden op og ned, og hvordan beskytter du dig bedst? Det har vi spurgt Ulla Axelsen om. Hun er overlæge i Kræftens Bekæmpelse og ekspert i screening for kræftsygdomme.

Her svarer hun på alle dine spørgsmål om HPV.

Hvad er HPV?

HPV er en smitsom virus, der overføres seksuelt. Virus kan angribe cellerne i livmoderhalsen og give celleforandringer, som kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

Hvordan smitter HPV?

HPV smitter ved seksuel kontakt, og du kan blive smittet allerede første gang, du har sex. Desværre beskytter kondom ikke tilstrækkeligt, fordi virus kan sidde på huden omkring kønsorganerne.

Hvordan kan jeg beskytte mig mod HPV?

HPV-vaccinen beskytter mod de to HPV-typer, som er skyld i 70 procent af tilfældene af livmoderhalskræft. Det er derfor vigtigt både at tage imod tilbuddet om HPV-vaccination og deltage i screening for celleforandringer.

En kvinde er til undersøgelse mod HPV hos lægen
Det er vigtigt at tage imod tilbudet om undersøgelser og vaccine mod HPV.© Getty Images

Hvornår kan jeg blive HPV-vaccineret?

HPV-vaccination er gratis for piger mellem 12 og 18 år. Vi anbefaler, at piger får vaccinen, når de fylder 12 år, men kvinder, der ikke er blevet vaccineret, kan stadig nå det.

Hvornår får jeg den første invitation til undersøgelse for celleforandringer (screening)?

Når du fylder 23 år, vil du få et invitationsbrev om at bestille tid til en undersøgelse for celleforandringer hos din læge.

Hvordan foregår et tjek hos lægen?

Din læge tager en celleprøve (også kaldet celleskrab) fra livmoderhalsen. Prøven bliver sendt til et laboratorium og undersøgt i mikroskop for at se, om cellerne er forandrede.

Hvad er en celleprøve?

En celleprøve er en prøve, som tages fra livmoderhalsen med en lille børste. Det er overstået på få minutter og gør ikke ondt.

Hvad sker der, hvis jeg har celleforandringer?

Ved lette celleforandringer vil I skulle se tiden an, men ved moderate og svære celleforandringer vil lægen henvise dig til en gynækolog, som vil tage en vævsprøve (biopsi) fra livmoderhalsen. Afhængigt af svaret på vævsprøven vil du eventuelt få tilbudt en kegleoperation for at fjerne forandringerne.

En kvinde er hos lægen
Lette celleforandringer er ikke nødvendigvis noget at være bekymret for.

Hvad er en kegleoperation?

En kegleoperation (også kaldet et keglesnit) er en forholdsvis lille operation, som foregår gennem skeden og varer mellem 15 og 25 minutter. Her fjerner gynækologen en kegleformet skive på ca. 1-2 centimeter fra den nederste del af livmoderhalsen ved hjælp af en elektrisk slynge eller laser. Vævet bliver undersøgt i mikroskop for at se, om alle unormale celler er fjernet. Efter en kegleoperation er du sygemeldt et par dage, og i en periode efter operationen bør du undgå at cykle og bære tunge ting. De første uger bør du ikke have samleje eller gå i svømmehal og karbad.

Gør det ondt at få en kegleoperation?

Du bliver lokalbedøvet inden operationen. Nogle kvinder mærker ikke rigtig noget, mens andre kvinder oplever, at det gør lidt ondt.

Er der symptomer på HPV, som jeg skal være opmærksom på?

Hverken HPV eller celleforandringer giver symptomer. Så du kan ikke mærke en HPV-infektion eller celleforandringer, og derfor er det så vigtigt at tage imod tilbuddet om HPV-vaccination og deltage i screening.

Et ungt par ligger i sengen
Også mænd kan blive smittet med HPV – og du kan smitte ham.© Getty Images

Er det kun kvinder, der kan få HPV?

Nej, alle seksuelt aktive kan blive smittet med HPV. Altså både mænd og kvinder.

Kan det være farligt for min kæreste, hvis jeg smitter ham?

Mænd kan også få HPV-relaterede kræftformer som analkræft og kræft i penis, mund, svælg og mandler. Hvis tilstrækkeligt mange piger er HPV-vaccineret, vil mænd dog undgå smitte på grund af den såkaldte flokbeskyttelse. Det betyder, at mænd indirekte bliver beskyttet mod HPV, fordi de kvinder, de har sex med, er vaccineret og derfor ikke smitter.

Kan jeg stadig blive gravid, selvom jeg har fået foretaget en kegleoperation?

Ja! Efter en kegleoperation er der en let øget risiko for at føde for tidligt, men du kan stadig blive gravid og få børn.

Hvor længe kan jeg gå med celleforandringer, før det bliver til kræft?

Det er individuelt, hvor lang tid der går, fra du får celleforandringer, til de eventuelt udvikler sig til livmoderhalskræft. Hvis du følger screeningsprogrammet, har du de bedste muligheder for, at celleforandringer opdages, inden de bliver til kræft.

Hvor ofte skal jeg tjekkes?

Fra du fylder 23 år, tilbydes du screening hvert tredje år. Kvinder over 50 år inviteres hvert femte år. Viser celleprøven lette celleforandringer, skal du typisk gå til opfølgning igen efter tre til 12 måneder, så der kan holdes øje med forandringerne. Ved sværere celleforandringer bliver du henvist til undersøgelse hos en gynækolog.

Vil du deltage i konkurrencer, læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.