Kvinde der køber bil
Der er mange ting, du skal være opmærksom på inden, du køber bil.© Getty Images

7 vigtige ting, du skal vide, inden kaster dig ud i et bilkøb

Har du styr på ting som restgæld, omregistrering og servicestand?

9. november 2021 af Camilla Stubbe

Er du på udkig efter en ny bil? Eller måske en ny, brugt bil? Så er der en række ting, som du skal huske at tjekke, inden du køber – og det kan faktisk være lidt af en jungle at finde rundt i ting som restgæld, omregistrering, servicestand og reklamationsret. 

Vi har talt med Jan Henriksen, der er salgskonsulent hos Arne Stubbe Automobiler A/S, og sammen har vi listet syv ting, som du skal være særligt opmærksom på, inden du køber bil. 

1. Tjek restgælden

Og hvad er restgæld så lige? Det er gæld, som den nuværende/tidligere ejer har optaget i bilen, som du kan ende med at overtage. Derfor er det rigtig vigtigt, at du tjekker, om der er restgæld i bilen, inden du køber den, hvis det er en brugt bil, du er på udkig efter. Det vil jo være super ærgerligt, hvis du køber bilen til en god pris, men så bagefter finder ud af, at du har overtaget en gæld på over 20.000 kroner. Av!

Psst... Du kan selv tjekke det på Tinglysning.dk, hvis du har bilens stel- eller registreringsnummer. 

Køb af bil
Du kan nemt tjekke bilens restgæld på nettet.© Getty Images

2. Tjek bilens servicestand og syn

Hvis den brugte bil, du overvejer at købe, har været til regelmæssig service, er det et bevis på, at den er blevet godt vedligeholdt. Du kan eventuelt tjekke servicebogen for stempler (den bog der oftest bare ligger i handskerummet og samler støv). 

Det er også en god idé, at du lige tjekker op på, om bilen har overholdt syn, eller om den skal til syn inden for den nærmeste fremtid. Har bilen lige været til syn, er det som udgangspunkt et bevis på, at bilen netop er tjekket for, om den lever op til de lovgivningsmæssige krav.

3. Få et FDM-tjek

Hvad er FDM? Og hvad er det for et tjek, de laver? FDM er Danmarks største interesseorganisation for bilejere, og de tilbyder en række test af bilen mod betaling. På den måde kan du få en ekspert til at kigge bilen igennem for eksempelvis rust og vedligehold, hvis du ikke selv har heeeelt styr på alt det – og der kan være mange penge at spare!

Det kan også være, du kender en mekaniker (eller kender nogen, som kender nogen), som du kan få til at tjekke bilen for dig. Hvis du ikke selv har styr på biler, er det utroligt vigtigt, at du får en anden til at kigge den igennem for dig, så du ikke overser noget eller bliver snydt, siger Jan.

Kvinde tjekker bil inden køb
Det er vigtigt at få tjekket bilen inden, hvis du køber en brugt.© Getty Images

4. Regn på økonomien

Har du helt styr på, hvad det egentlig koster at blive bilejer? Der skal du kigge på forsikringspriser, grøn ejerafgift, vedligehold og selvfølgelig brændstof. Der er altså stor forskel på, hvad du skal betale i eksempelvis den årlige grønne ejerafgift, hvis du har forelsket dig i en rigtig diesel-hakker kontra en hybridbil. 

Husk at have styr på forsikringen, inden du køber bil. Du må nemlig ikke køre i bilen, uden at du har en forsikring, påpeger Jan. 

5. Reklamationsret og garanti

Køber du en bil hos en virksomhed, altså en forhandler, som er CVR-registreret, har du automatisk 24 måneders reklamationsret. De første seks måneder ligger bevisbyrden hos forhandleren, og det resterende halvandet år ligger bevisbyrden hos dig. 

Derfor tilbyder mange forhandlere også seks måneders garanti på bilen, så det er en god idé at spørge ind til og eventuelt forhandle lidt på. De samme regler gælder dog ikke ved private handler. 

Økonomi ved bilkøb
Få styr på, hvad det egentlig koster at blive bilejer.© Getty Images

6. Prøvekør, prøvekør, prøvekør

Ja, du er altså nødt til at prøvekøre bilen, før du køber den. Både for at se, om den nu kører, som den skal, og der ikke er en høj pibenede lyd fra motoren, og for at se om du overhovedet synes, den er behagelig at køre i. Sidder du eksempelvis godt i den? Er der mange blinde vinkler? Og hvordan er selve bilens størrelse for dig?

Jan fortæller, at du også med fordel lige kan teste om ting som aircondition og bagrudevarme virker – især hvis du køber bil af en privatperson.

7. Omregistrer bilen med det samme

Køber du en brugt bil af en privat sælger, er det meget vigtigt, at du er opmærksom på at få omregistreret bilen med det samme. Det vil sige at få registreret bilen til dig i stedet for tidligere ejer. Det gøres ret hurtigt og nemt på SKATs hjemmeside. Det skal gøres inden for tre dage, men Jan anbefaler, at I får det gjort med det samme, så der ikke sker nogle misforståelser. 

Vil du deltage i konkurrencer og læse flere spændende artikler og nyheder, så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil (garanteret) også kunne lide